Cursussen Griffiers

Bent u op zoek naar een cursus voor Griffiers? Berghauser Pont Academy (BPA) biedt een divers cursuspakket om uw kennis volledig up-to-date te brengen. U kunt kiezen uit meer dan 10 Griffiers cursussen, toegespitst op functies, doelgroepen en thema’s. In dit diverse cursusaanbod vindt u basis- en verdiepingscursussen. Op deze pagina ziet u het volledige overzicht dat wij momenteel aanbieden. Iedere cursus is ook als incompany cursus te realiseren.

Griffiers en gemeenteraadsverkiezingen 2022
11 januari 2022
Online
Deze praktische dagdeelcursus Griffier en gemeenteraadsverkiezingen 2022 faciliteert de griffie om goed toegerust te zijn voor alle taken en acties die nodig zijn voor de raadsverkiezingen.
Meer informatie >
Griffiemedewerker
13 januari 2022
Amersfoort
Deze 8-daagse leergang zorgt ervoor dat veel puzzelstukjes op zijn plek vallen, om zo sterker op te kunnen treden als griffiemedewerker.
Meer informatie >
Leidinggeven voor (plaatsvervangend) griffiers
26 januari 2022
Amersfoort
In deze tweedaagse training staan we stil bij de leidinggevende taken van de griffier en hoe je deze persoonlijk het beste vorm kunt geven, rekening houdende met het politieke krachtenveld.
Meer informatie >
Raadsadviseur / plaatsvervangend Griffier
9 maart 2022
Amersfoort
Deze Leergang Raadsadviseur is ontwikkeld voor raadsadviseurs en plaatsvervangende griffiers en biedt de deelnemer een verantwoorde en uitgebalanceerde mix van kennis, kunde en vaardigheden.
Meer informatie >
Gemeenterecht basis en update
15 maart 2022
Online
Deze 2-daagse modulecursus Gemeenterecht basis en update geeft inzicht in zowel de basis van het gemeenterecht als de ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak, samen of apart te volgen.
Meer informatie >
Gemeenteraad en Omgevingswet
22 maart 2022
Utrecht
In deze cursus Gemeenteraad en Omgevingswet leert u in 1 middag de consequenties en mogelijkheden van de Omgevingswet kennen, specifiek voor griffiers en raadsadviseurs.
Meer informatie >
AVG voor griffiers - De regels rondom privacy van invloed op de werkzaamheden van de griffier
8 april 2022
Utrecht
Tijdens deze cursus wordt u goed en compleet op de hoogte gebracht wat de invloed van de AVG is op uw werkzaamheden als griffier. U leert wanneer de meldplicht bij datalekken van toepassing is en wat de verplichtingen in de AVG voor de gemeenteraad zijn. Deze cursus levert met name inzicht en antwoord op de hoofdvraag: wat is privacy en waarom is het belangrijk voor de gemeenteraad? U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen praktisch toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Meer informatie >
Raadsadvies: een vak apart
13 april 2022
Amersfoort
In deze 1-daagse training wordt uw griffiekennis verrijkt en worden uw adviesvaardigheden verder ontwikkeld.
Meer informatie >
De griffier in positie: ontwikkel je competenties
Onbekend
Na afloop van deze leergang 'De griffier in positie: ontwikkel je competenties' ben je je als griffier veel bewuster van je eigen houding en gedrag in situaties waarin je als griffier optreedt. Je hebt handvatten ontvangen om je optreden nog effectiever te maken en je hebt de gelegenheid met die handvatten te oefenen.
Meer informatie >
Planning en control op de griffie - alleen als incompany
Onbekend
Tijdens deze 1-daagse cursus Planning en control op de griffie krijgt u zicht op kritische aspecten van de planning en controlcyclus gemeente en provincie.
Meer informatie >
Dilemma’s en spagaten voor en van de griffier - alleen als incompany
Onbekend
In deze 1-daagse cursus Dilemma's voor en van de gemeente griffier wordt ingegaan op de vraag hoe u omgaat met dilemma’s tijdens uw werk.
Meer informatie >
Bestuursrecht voor de raadsgriffier - alleen als incompany
Onbekend
Deze online 1-daagse cursus Bestuursrecht voor de raadsgriffier is speciaal ontwikkeld om griffie en gemeenteraad de juiste kennis te geven, om hen zo in staat te stellen raadsbesluiten te (laten) nemen die van voldoende bestuursrechtelijke kwaliteit zijn.
Meer informatie >

Inleiding Griffiers

De griffier en de griffiemedewerkers vormen een aparte groep binnen gemeenten en provincies. Zij zorgen voor correcte uitvoering van de Gemeentewet en ondersteunen de raad en het college op allerlei manieren. Burgerinitiatieven, een herindeling, een dakloos raadslid die zijn zetel dreigt te verliezen, of een griffier die bedreigd wordt. Dit is een greep uit diverse onderwerpen waar een griffier mee te maken heeft. Hoe gaat u hiermee om? Genoeg mogelijkheden en invalshoeken om u gericht te laten bijscholen.

Waarom een cursus Griffiers?

Om volledig aan de slag te kunnen als Griffier is een uitgebreide kennis over het onderwerp noodzakelijk. Hoe is de Gemeentewet opgebouwd? Hoe oefent u als raadslid invloed uit op het beleid van de gemeente? Op welke manier gaat u als griffier een adviesgesprek in? Hoe gaat u als griffier om met grote tegenstellingen in de raad? Voor alle verschillende onderwerpen, thema’s en niveaus bieden wij cursussen aan, zodat u aan de slag kunt.

Waarom een cursus bij Berghauser Pont Academy?

Berghauser Pont Academy levert een totaalpakket, dat breder is dan alleen het volgen van een cursus op het gebied van het Griffiers. Het gaat niet alleen om die paar dagen op de cursus, maar ook om een goede voorbereiding en communiceren met uw medecursisten en docenten. Zo werken wij aan de hand van een intake-formulier. Op die manier krijgt de docent een goed beeld van de cursisten. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van uw eigen casus. Tijdens iedere cursus ontvangt u een map met de handouts en relevant achtergrondmateriaal zoals wetgeving en leidraden. Groei verder in uw vakgebied.

Welke docenten?

Berghauser Pont Academy heeft sinds de oprichting in 2010 een breed netwerk aan docenten en deskundigen opgebouwd. Voor onze Griffie cursussen werken wij op dit moment bijvoorbeeld samen met mr. Olaf Schuwer (zelfstandig adviseur bij Schuwer Advies), drs. Guda Kager (interim griffier), Henk Boshove RA (zelfstandig gevestigd accountant) en Paul van Ruitenbeek (griffier gemeente Hilversum), Hans Scherpenzeel (griffier gemeente Schiedam).

Incompany

Elke cursus die wij aanbieden, is ook als incompany cursus te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden bij programmamanager Ronald Koppers via ronald@berghauserpont.nl.