Cursussen Griffiers

Bent u op zoek naar een cursus voor Griffiers? Berghauser Pont Academy (BPA) biedt een divers cursuspakket om uw kennis volledig up-to-date te brengen. U kunt kiezen uit meer dan 10 Griffiers cursussen, toegespitst op functies, doelgroepen en thema’s. In dit diverse cursusaanbod vindt u basis- en verdiepingscursussen. Op deze pagina ziet u het volledige overzicht dat wij momenteel aanbieden. Iedere cursus is ook als incompany cursus te realiseren.

AVG voor griffiers
17 september 2019
Utrecht
Deze cursus AVG voor griffiers behandelt de nieuwe regelgeving omtrent privacy, in het bijzonder de situaties waar griffiers mee te maken hebben.
Meer informatie >
Griffiemedewerker
19 september 2019
Amersfoort
Deze 8-daagse leergang zorgt ervoor dat veel puzzelstukjes op zijn plek vallen, om zo sterker op te kunnen treden als griffiemedewerker.
Meer informatie >
Gemeenterecht voor griffier, adjunct-griffier en raadsadviseur
24 september 2019
Utrecht
Deze 2-daagse cursus zorgt ervoor dat u op zelfstandige en verantwoorde wijze toepassing kan geven aan de juridische aspecten van het raads- en griffiewerk.
Meer informatie >
Planning en control op de griffie
1 oktober 2019
Utrecht
Tijdens deze 1-daagse cursus Planning en control op de griffie krijgt u zicht op kritische aspecten van de planning en controlcyclus gemeente en provincie.
Meer informatie >
Dilemma’s en spagaten voor en van de griffier
2 oktober 2019
Utrecht
In deze 1-daagse cursus Dilemma's voor en van de gemeente griffier wordt ingegaan op de vraag hoe u omgaat met dilemma’s tijdens uw werk.
Meer informatie >
Raadsadvies: een vak apart
7 oktober 2019
Utrecht
In deze 1-daagse training wordt uw griffiekennis verrijkt en worden uw adviesvaardigheden verder ontwikkeld.
Meer informatie >
Update Gemeenterecht
12 november 2019
Utrecht
Deze 1-daagse cursus Update Gemeenterecht is speciaal ontwikkeld voor griffier, adjunct-griffier en raadsadviseur. Alle laatste ontwikkelingen en jurisprudentie worden besproken.
Meer informatie >
Bestuursrecht voor de raadsgriffier
19 november 2019
Utrecht
Deze 1-daagse cursus Bestuursrecht voor de raadsgriffier is speciaal ontwikkeld om griffie en gemeenteraad de juiste kennis te geven, om hen zo in staat te stellen raadsbesluiten te (laten) nemen die van voldoende bestuursrechtelijke kwaliteit zijn.
Meer informatie >
Gemeenteraad en Omgevingswet
27 november 2019
Utrecht
In deze cursus Gemeenteraad en Omgevingswet leert u in 1 middag de consequenties en mogelijkheden van de Omgevingswet kennen, specifiek voor griffiers en raadsadviseurs.
Meer informatie >
Raadsadviseur / plaatsvervangend Griffier
4 maart 2020
Amersfoort
Deze Leergang Raadsadviseur is ontwikkeld voor raadsadviseurs en plaatsvervangende griffiers en biedt de deelnemer een verantwoorde en uitgebalanceerde mix van kennis, kunde en vaardigheden.
Meer informatie >
De griffier in positie: ontwikkel je competenties
24 april 2020
Amersfoort
Na afloop van deze leergang Competenties voor de griffier ben je je als griffier veel bewuster van je eigen houding en gedrag in situaties waarin je als griffier optreedt. Je hebt handvatten ontvangen om je optreden nog effectiever te maken en je hebt de gelegenheid met die handvatten te oefenen.
Meer informatie >
Ambtelijke integriteit: navigeren op je morele kompas - alleen als incompany
Locatie nader te bepalen
Deze cursus is gericht op het versterken van de morele competentie van gemeentelijke ambtenaren.
Meer informatie >
Personal Branding voor griffiers - alleen als incompany
Locatie nader te bepalen
Tijdens deze middagcursus gaat het om bewustwording van uw professionele identiteit. Waar sta je in de organisatie als griffier? Op basis van theorie ga je werken aan je personal brand.
Meer informatie >
Aan de slag bij de gemeente: dit moet u weten - alleen als incompany
Locatie nader te bepalen
Deze cursus is bestemd voor ambtenaren die in de afgelopen twee jaar zijn gestart bij een gemeentelijke of provinciale overheid. Na afloop van deze 1-daagse training heeft u een helder beeld van de gemeentelijke omgeving waarin u aan de slag bent gegaan.
Meer informatie >

Inleiding Griffiers

De griffier en de griffiemedewerkers vormen een aparte groep binnen gemeenten en provincies. Zij zorgen voor correcte uitvoering van de Gemeentewet en ondersteunen de raad en het college op allerlei manieren. Burgerinitiatieven, een herindeling, een dakloos raadslid die zijn zetel dreigt te verliezen, of een griffier die bedreigd wordt. Dit is een greep uit diverse onderwerpen waar een griffier mee te maken heeft. Hoe gaat u hiermee om? Genoeg mogelijkheden en invalshoeken om u gericht te laten bijscholen.

Waarom een cursus Griffiers?

Om volledig aan de slag te kunnen als Griffier is een uitgebreide kennis over het onderwerp noodzakelijk. Hoe is de Gemeentewet opgebouwd? Hoe oefent u als raadslid invloed uit op het beleid van de gemeente? Op welke manier gaat u als griffier een adviesgesprek in? Hoe gaat u als griffier om met grote tegenstellingen in de raad? Voor alle verschillende onderwerpen, thema’s en niveaus bieden wij cursussen aan, zodat u aan de slag kunt.

Waarom een cursus bij Berghauser Pont Academy?

Berghauser Pont Academy levert een totaalpakket, dat breder is dan alleen het volgen van een cursus op het gebied van het Griffiers. Het gaat niet alleen om die paar dagen op de cursus, maar ook om een goede voorbereiding en communiceren met uw medecursisten en docenten. Zo werken wij aan de hand van een intake-formulier. Op die manier krijgt de docent een goed beeld van de cursisten. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van uw eigen casus. Tijdens iedere cursus ontvangt u een map met de handouts en relevant achtergrondmateriaal zoals wetgeving en leidraden. Groei verder in uw vakgebied.

Welke docenten?

Berghauser Pont Academy heeft sinds de oprichting in 2010 een breed netwerk aan docenten en deskundigen opgebouwd. Voor onze Griffie cursussen werken wij op dit moment bijvoorbeeld samen met mr. Olaf Schuwer (zelfstandig adviseur bij Schuwer Advies), drs. Guda Kager (interim griffier), Henk Boshove RA (zelfstandig gevestigd accountant), Paul van Ruitenbeek (griffier gemeente Hilversum), Hans Scherpenzeel (griffier gemeente Schiedam) en Liesbeth Rooijmans (teammanager Marketing en Communicatie bij Svn).

Incompany

Elke cursus die wij aanbieden, is ook als incompany cursus te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden bij programmamanager Ronald Koppers via ronald@berghauserpont.nl.