Leergang


De griffier in positie: ontwikkel je competenties - alleen als Incompany


 • Leer de theoretische kant en ontwikkel vaardigheden door te oefenen met een trainingsacteur in een veilige omgeving;
 • Focus op de strategische onderdelen van het griffiers vak aan de hand van de competenties van de griffier;
 • Oefen met het adviseren en opereren in de bestuurlijke driehoek en het presidium;
 • Bespreek dilemma’s bij het adviseren van raadsleden;
 • Leer de fijne kneepjes als leidinggevende griffier en als onderdeel van een griffieteam;
 • In deze intensieve training met begeleiding is er ruimte om ontvangen feedback meteen toe te passen.

Aanleiding

Raads- en Statengriffiers werken in het bestuurlijke krachtenveld van raad, college en burgemeester of Provinciale Staten, Gedeputeerde Staten en Commissaris van de Koning. Over de theoretische inhoud van het vak worden er diverse trainingen georganiseerd. In deze leergang ligt de nadruk echter op de uitvoering van het vak in de praktijk. Op welke manier ga je als griffier een adviesgesprek in? Hoe kom je over op de ander? Hoe zorg je ervoor dat je zelf niet klem komt te zitten tussen de andere spelers in het krachtenveld, die ieder hun eigen (vaak tegenstrijdige) belangen hebben. Wat is je eigen belang en waar liggen jouw eigen grenzen?

Inhoud en resultaat

In deze leergang gaan we aan de slag met diverse praktijkvoorbeelden. Na een korte introductie gaat één van de deelnemers aan de slag als griffier in een concrete casus. De trainingsacteur en andere deelnemers zijn medespelers in het rollenspel. De feedback die wordt gegeven kan meteen worden toegepast door dezelfde casus nog een keer te oefenen. Bij het ontwikkelen van de leergang is gekeken naar de competenties van de griffier die zijn beschreven in het ambtsonderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van de Vereniging van griffiers. Na afloop van deze leergang ben je je als griffier veel bewuster van je eigen houding en gedrag in situaties waarin je als griffier optreedt. Je hebt handvatten ontvangen om je optreden nog effectiever te maken en je hebt de gelegenheid met die handvatten te oefenen.

Doelgroep

Raadsgriffiers en statengriffiers.

Programma

Het programma bestaat uit vier dagen. Elke deelnemer geeft tijdens een intakegesprek aan welke leerdoelen hij/zij heeft;

 • Startdag: vrijdag 3 december 2021                   van 10.00 - 16.30 uur
 • Blok 1:    donderdag  16 december 2021          van 10.00 - 20.00 uur
 •                vrijdag 17 december 2021                  van 09.00 - 16.00 uur
 • Slotdag:  donderdag 13 januari 2022                van 10.00 - 16.30 uur

 

De startdag

Aan het begin van de startdag stellen de deelnemers en de trainers zich uitgebreid voor. We staan stil bij de leerdoelen van de deelnemers.’s middags gaan we meteen aan de slag met de eerste casus. Deelnemers worden uitgenodigd om een casus aan te dragen die kan worden behandeld tijdens de volgende twee trainingsdagen.

 

Twee achtereenvolgende dagen

Tijdens de twee achtereenvolgende dagen staan de competenties van de griffier centraal. Bij de meeste competenties oefenen we actief aan de hand van meerdere casussen. De eerste dag sluiten we af met een diner. Aan het eind van de tweede dag kijken we terug op oefeningen en de casussen. Iedere deelnemer benoemt op welke wijze het geleerde in de periode na de tweedaagse in de praktijk zal worden gebracht.

 

De terugkomdag

Tijdens de terugkomdag bespreken we de ervaringen van de deelnemers in de tussenliggende periode. Er is ruimte voor intervisie en oefenen opnieuw op basis van de ervaringen van de deelnemers.

Docenten

mr. Paul van Ruitenbeek CMC
Griffier bij Gemeente Hilversum
 
Paul was raadslid in de gemeente Appingedam van 2002 tot 2006 en maakte van zijn hobby zijn werk door per 2003 raadsgriffier van Winsum te worden. Daarnaast was hij actief als parttime docent bij de Hanzehogeschool in Groningen en als trainer voor (aspirant) raadsleden bij een politieke partij. Van Ruitenbeek was griffier in de gemeente Houten tot eind 2012 en werd griffier van de herindelingsgemeente Alphen aan den Rijn in de periode 2013-2014. Sinds 2015 is hij werkzaam als griffier bij Hilversum Mediastad. Van Ruitenbeek is reeds zes jaar bestuurslid bij de Vereniging van Griffiers.
 
Bekijk LinkedIn profiel
Dieuwke de Boer
Communicatieadviseur, Gemeente Alphen a/d Rijn
 
Dieuwke is jarenlang communicatieadviseur bij de griffie van de gemeente Alphen aan den Rijn geweest. Momenteel werkt zij bij de gemeente Alphen aan den Rijn als algemeen communicatieadviseur met als speciaal aandachtsgebied raadscommunicatie. Daarnaast was Dieuwke onder meer betrokken bij de interne- en externe communicatie over de herindeling van de gemeenten Alphen aan den Rijn Boskoop en Rijnwoude tot de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn in 2014.
 
Carole van Ruitenbeek
Theater en stemacteur
 
Carole heeft 25 jaar lang in alle geledingen van het onderwijs theater- en dramalessen gegeven en 5 jaar een kunstklas in dit vak gecoördineerd. Daarnaast hield zij zich bezig met het uitvoeren van diverse projecten, waaronder 45 voorstellingen bij amateurgroepen in Overijssel. Na 10 jaar werk als theaterdocent bij de opleiding Social work bij Saxion Hogescholen Enschede, heeft zij in 2017 haar huidige bedrijf opgericht; een organisatie voor theater en persoonlijke groei. Zij is sinds jaar en dag werkzaam als trainingsacteur, recentelijk weer bij haar voormalig werkgever Saxion en bij zorginstanties via trainingsbureau Mysafehouse in Almelo.
 
   

Materiaal

 • Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 20 studie-uren rekenen.

BP Studieuren2020

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • Prijs op aanvraag.

Aanmelden

Referenties
Voor deze cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Ronald Koppers
Ronald Koppers
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Ronald Koppers via 06 11 880 859 of via ronald@berghauserpont.nl