Inleiding
Door heel Nederland heen worden steeds meer evenementen in de openbare ruimte georganiseerd: van straatfeesten en carnavalsoptredens tot popconcerten en dancefestivals, vaak midden in de stad of vlak bij woonwijken.
Bij evenementen spelen vele aspecten, maar muziekbeleving van het evenement versus hinderbeleving is een van de belangrijkste issues. Geluid is complex, zowel qua techniek als qua regelgeving. Hoe ga je daar mee om als overheid? Hoe kun je het goed regelen voor zowel de omwonenden als de organisator en zijn bezoekers? En ook voor de vergunningverleners en handhavers. Dat is zoeken naar een goede balans. En de voortschrijdende techniek kan hierbij helpen, alleen moet je daar dan wel inzicht in krijgen.
Ondanks de groeiende evenementenbranche en de toenemende mate van overlast bij omwonenden, zijn er geen landelijke of anderszins wettelijke geluidnormen voor evenementen. Elke gemeente wordt geacht zelf af te wegen wat wel en niet toelaatbaar en verantwoord is. Die vrijheid heeft grote voordelen, maar maakt ook dat elke gemeente het wiel opnieuw moet uitvinden.
Inhoud en resultaat
In deze middag wordt u geleerd hoe u onaanvaardbare geluidhinder rondom grootschalige evenementen kunt voorkomen, juiste regels kunt stellen en deze handhaven. Het geeft brede en specifieke inzichten in wat er komt kijken bij het opzetten van een goed doordacht evenementenbeleid.
Daartoe leert u de achtergronden van geluid, de geluidregels en de specifieke knelpunten bij evenementengeluid. U leert over generiek beleid en maatwerk voor specifieke locaties. U leert over de meet- en rekenregels en hoe u het vervolgens zou kunnen vergunnen en handhaven. Daarnaast wordt u meegenomen in de nieuwste technieken om de overlast te beperken. Wat kunt u eisen van de organisatoren?
Cursus Evenementen en omgevingsrecht
Deze geluidscursus is een specifieke verdieping op de 1-daagse cursus Evenementen en omgevingsrecht, zie hier. Cursisten die beide cursussen volgen krijgen korting.
Doelgroep
De cursus is enerzijds bestemd voor beleidsmedewerkers ruimtelijke ordening / milieu en APV/bijzondere wetten en anderzijds voor vergunningverleners en toezichthouders milieu en geluid. Zij zijn werkzaam bij gemeenten en omgevingsdiensten.
Daarnaast is de cursus interessant voor (akoestische) adviesbureaus en grote evenementenbureaus.