Inleiding
Voor de planvorming en realisatie van een ontwikkeling (zoals een woongebied of bedrijventerrein) is informatie nodig over dat terrein, zoals de ligging, eigendommen, kavels, ondergrond, eventueel vastgoed, kabels en leidingen, verkeersontsluiting, milieuaspecten als geluidhinder, bodemverontreiniging etc. Al deze informatie is te ontsluiten via kaarten en GIS-analyses en dit geeft overzicht en inzicht voor alle betrokkenen. Dat maakt ook de noodzakelijke integrale benadering van de leefomgeving mogelijk. En het brengt belangen bij elkaar (mutual gains approach) en faciliteert de samenwerking tussen stakeholders.
Datagebruik en de visualisatie ervan via GIS maakt ruimtelijke opgaven letterlijk kraakhelder. Door de specifieke gebiedskenmerken nauwkeurig in kaart te brengen krijgt de professional waardevolle inzichten aangereikt. Welke kansen en uitdagingen zijn er? Waar liggen die en in hoeverre zijn ze te verwachten? En hoe kunnen ze het beste worden benaderd en opgepakt, in combinatie met andere aspecten en eigenschappen?
GIS-data zijn steeds meer beschikbaar, maar worden vaak niet gekoppeld en gebruikt. Als deze inzichten worden gedeeld via een online omgeving en via diverse datalagen, kunnen de verschillende betrokken partijen op basis van exact dezelfde, actuele gegevens hun aanpak en acties, afgestemd in gang zetten. Dat is van belang, omdat ruimtelijke opgaven bij uitstek teamwork zijn en gebaat bij een integrale aanpak.
Gemeenten en andere instanties hebben in de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het opbouwen van (basis)registraties. Deze zijn nu grotendeels als open data beschikbaar. Meer dan 90% van alle gegevens bevatten een locatie, bijvoorbeeld in de vorm van een adres, een postcode, een wegvaknummer of een perceelnummer. Hiermee kunnen GIS-systemen gegevens over allerlei onderwerpen integreren en analyseren. Ook gaat de ontwikkeling van mobile devices als smartphones, navigatiesystemen en allerlei sensoren razendsnel, dat ontgaat niemand.
Oftewel: we beschikken over een onuitputtelijke schat aan gegevens over onze stad en leefomgeving. Die hoeven we ‘alleen maar’ te benutten!
Inhoud en resultaat
Deze cursus geeft inzicht en praktische handvatten voor datagebruik en de visualisatie ervan bij ruimtelijke opgaven, ter bevordering van de efficiency en een integrale aanpak.
De cursus geeft verhelderende inzichten in de toegevoegde waarde van datagebruik bij ruimtelijke opgaven. De cursus zorgt niet alleen voor bewustwording over de verbeterde efficiency, kwaliteitsbevordering en betere onderlinge afstemming waartoe datagebruik doorgaans leidt, maar zet de cursist ook daadwerkelijk aan de slag met bruikbare tools, zodat je het geleerde direct in de praktijk kunt toepassen.
Na afloop van deze cursus heeft de deelnemer kennis en vaardigheden opgedaan over:
- Kansen en uitdagingen bij ruimtelijke opgaven
- Diverse mogelijkheden voor datagebruik bij ruimtelijke opgaven en de visualisatie ervan
- De praktische voordelen van het gebruik van deze tools
- Het daadwerkelijk toepassen van deze tools in de praktijk
- Tips & tricks
Praktijkvoorbeeld
De cursus sluit aan bij de dagelijkse praktijk. De deelnemer mag een (fictieve) praktijkcasus vooraf voorleggen aan de docenten. De casus wordt dan, indien geschikt, onderdeel van het programma. Daarnaast wordt een exemplarische casus, aangereikt door de docenten, interactief behandeld.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor alle professionals die zich op verschillende niveaus en vanuit verschillende invalshoeken bezighouden met ruimtelijke opgaven, en die (meer) met data en GIS willen gaan werken. Dit kunnen zijn:
- Medewerkers Ruimtelijke ontwikkeling, gebiedsontwikkeling, grondzaken.
- Vergunningverleners bij provincies en omgevingsdiensten
- Medewerkers Ruimtelijke Ordening bij gemeenten
- Stedenbouwkundigen
- Planologen
- Gebiedsmanagers
- Beleidsmedewerkers bij provincies, omgevingsdiensten en gemeenten
- Adviseurs en projectleiders
Zij zijn in veel gevallen werkzaam bij overheden, maar ook bij marktpartijen zoals adviesbureaus en projectontwikkelaars.