Inleiding
Voor de transitie naar een Nederland zonder aardgas wordt momenteel gewerkt aan een opvolger van de Warmtewet: de Wet collectieve warmtevoorziening (hierna: Wcw). Deze wet benadrukt het verduurzamen van de warmte, het beschermen van de warmteafnemer en de regie op de uitrol van warmtenetten. De Wcw biedt zo een kader om de publieke belangen (betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar) beter te kunnen borgen. In de Wcw hebben gemeenten een centrale rol.
In zijn kamerbrief van 21 oktober 2022 heeft minister Jetten van Klimaat en Energie uitgesproken de infrastructuur van collectieve warmtevoorzieningen in publiek beheer te gaan plaatsen. In een kamerbrief zomer 2023 worden deze en andere belangrijke wijzigingen in het wetsvoorstel toegelicht. Daarbij wijst de Wcw publieke partijen en gemeenten in het bijzonder aan als belangrijke spelers bij de uitrol van warmtenetten. Ook krijgt de gemeente een instrumentarium om meer te kunnen sturen op het speelveld rondom warmtenetten.
Inhoud en resultaat
Deze cursus geeft antwoord op de vragen:
- Welke taken en verantwoordelijkheden heeft de gemeente onder de Wcw?
- Hoe positioneert de gemeente zich strategisch in het warmte speelveld en in de warmteketen?
Je krijgt antwoorden op deze vragen en een gemeentelijk handelingsperspectief bij de uitrol van warmtenetten ter voorbereiding op en bij inwerkingtreding van de de Wcw. Het plaatsen van de warmteinfrastructuur in publiek eigendom is hiervoor het vetrekpunt. Daarbij zal ingegaan worden op de basiskennis van de warmteketen van bron tot afnemer. We behandelen de verschillende rollen voor publieke en private partijen in de warmteketen en kijken naar de financiële en organisatorische consequenties hiervan. Zo geven we inzicht in de (juridische) stappen die doorlopen moet worden voor het aanwijzen van een warmtebedrijf. Aan het eind van de cursus kun je zelf aan de slag met een gemeentelijke warmtestrategie op basis van rolinneming, integratie (energie)beleid, samenwerkingsvormen en contractering.
Doelgroep
Deze cursus is gericht op beleidsmakers, beleidsadviseurs, juristen en projectleiders bij gemeenten werkzaam in de domeinen ruimte en energie. Daarnaast is de cursus ook relevant voor medewerkers van (semi-)publieke of private partijen die zich willen oriënteren op het warmtespeelveld om ook hun eigen positie te bepalen zoals enerigecoöperaties, waterbedrijven, afvalwerkers, netbeheerders, woningcorporaties.