1-daagse

€ 549,-

Power BI voor professionals in het sociaal domein: visualiseren en interpreteren van data

10 oktober 2023

Utrecht
 • Basisvaardigheden voor inzet MS Power BI op vraagstukken in het sociaal domein
 • Data vertalen naar praktische inzichten
 • Tips & tricks om snel aan de slag te gaan met MS Power BI


Inleiding

Het sociaal domein is een belangrijk aandachtsgebied voor gemeenten en regionale organisaties. De grote hoeveelheid data die binnen dit domein wordt verzameld, biedt veel potentieel voor het verbeteren van beleid en het ondersteunen van kwetsbare groepen in de samenleving.

Om deze data op een professionele manier te kunnen visualiseren en interpreteren, zijn BI- tools onmisbaar. De cursus ‘Power BI voor professionals in het sociaal domein’ richt zich specifiek op de tool Microsoft Power BI en het leren van de basisvaardigheden om MS Power BI in te kunnen zetten op vraagstukken in het sociaal domein.

Tijdens deze cursus leer je niet alleen hoe je Power BI kunt gebruiken, maar ook hoe je deze tool kunt inzetten om waardevolle inzichten te verkrijgen en betere beslissingen te nemen op basis van data. Daarmee draag je bij aan het verbeteren van de kwaliteit van de dienstverlening binnen het sociaal domein en aan het creëren van een betere samenleving voor iedereen.

Inhoud en resultaat 

Stap in de wereld van Power BI en ontdek hoe je data omzet in waardevolle inzichten. Tijdens deze praktijkgerichte cursus word je stap voor stap meegenomen door verschillende voorbeeldcases, waarbij je zelf actief aan de slag gaat. Zo raak je snel vertrouwd met de vele functionaliteiten van Power BI en leer je hoe je deze kunt toepassen in de praktijk. Vervolgens maken we de vertaling naar sociaal domein vraagstukken.

Na afloop van de cursus heb je een goed begrip van de basiswerking van MS Power BI en ben je in staat om Power BI in te zetten. Je kunt data uit verschillende bronnen inladen, data opschonen, een datamodel maken, dashboards en rapportages maken en je data vertalen naar praktische inzichten. Door data te transformeren en te visualiseren in aantrekkelijke grafieken en tabellen, ontdek je nieuwe mogelijkheden en kansen die je eerder niet zag. Allemaal waardevolle vaardigheden, die je direct in je werk kunt inzetten.  Je gaat naar huis met praktische kennis, vaardigheden en tips, waarmee je direct aan de slag kunt.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen die werkzaam is in het sociaal domein en bij voorkeur al regelmatig bezig is met vraagstukken rondom data en het verkrijgen van inzicht hierin. Je werkt bijvoorbeeld al met rapporten in Excel en je wilt een volgende stap maken in het nog beter interpreteren, visualiseren en toepassen van data.

Mogelijke functies: informatie analisten, data analist,  finance/business controllers, kwaliteitsmedewerkers, contractbeheerders en -managers. Werkzaam bij gemeenten, zorgaanbieders of andere organisaties in het sociaal domein.

 

Programma

Aan bod komen:

 • Datamodel; feiten, dimensies en relaties;
 • Databronnen inladen (Excel, SQL, etc.);
 • Data transformeren met behulp van Power Query (opschonen van data, kolommen splitsen, conditional columns, etc.);
 • Data uit verschillende bronnen combineren;
 • Data transformeren;
 • Data visualiseren in reports en dashboards (tabellen, draaitabellen, grafieken, etc.);
 • Werken met DAX-formules;
 • Best practices voor het opzetten van Measures;
 • Filter- en Rij-context uitgelegd;
 • Tips en tricks om snel aan de slag te gaan met Power BI;
 • Aan de slag met sociaal domein casuïstiek.

Om deel te kunnen nemen aan deze cursus is een laptop met Windows vereist. Je wordt gevraagd een laptop mee te nemen naar de cursus.

Docenten

Leroy Naarden
Partner en BI Consultant Iberico
Leroy Naarden is een ervaren BI Consultant en partner bij Iberico. Vanuit de samenwerking Stipter – Iberico heeft hij ook aan enkele projecten voor het sociaal domein gewerkt. Daarbij is Leroy dé expert en ‘vraagbaak’ voor het inrichten van de ‘achterkant’: het datawarehouse, datamodellen en de aanlevering van data. Daarnaast geeft Leroy regelmatig trainingen MS Power BI aan cursisten uit het overheids- of bedrijfsleven.
Marvin Hendrikse
Partner Stipter
Als mede eigenaar en commercieel directeur van Stipter staat Marvin niet aan de zijlijn. In plaats daarvan vervult hij een actieve rol als projectleider en veelgevraagd gesprekspartner voor gemeenten om na te denken over sociaal domein vraagstukken op tactisch- en strategisch niveau. Zijn jarenlange ervaring in het sociaal domein én kennis van BI, maken dat Marvin gemakkelijk de vertaling van sociaal domein vraagstuk naar BI-vraagstuk maakt.

Materiaal

 • Reader hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
 • Toegang tot de gehele digitale kennisbank Zorg&Sociaalweb Pro tot een maand na de cursus
  Hiermee krijg je toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom je cursus. Zo kun je voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp. Verder krijg je met Zorg&Sociaalweb Pro gratis toegang tot andere dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing en het gehele jurisprudentie archief.

Je ontvangt de presentatieslides van de cursus, dit voorafgaand aan dan wel achteraf aan de bezochte cursus. Mogelijk is er aanvullend digitaal materiaal.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 6 studie-uren rekenen.

BP Studieuren66

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

Aanmelden

Referenties

 Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u deze cursus incompany volgen?

Of wilt u persoonlijk studieadvies? We vertellen u graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.