Inleiding
Regelmatig verschijnen er verontrustende berichten in het nieuws over zorgfraude en niet-integere zorgaanbieders. Gemeenten willen vanzelfsprekend niet dat maatschappelijk geld dat bedoeld is voor de inkoop van jeugdzorg en maatschappelijke ondersteuning, wegvloeit naar (de eigenaren van) deze zorgaanbieders. Om dat te voorkomen is van belang dat gemeenten hoge zorgwinsten en/of zorgfraude tijdig signaleren en zij geen overeenkomsten sluiten met zorgaanbieders die niet integer zijn. Maar hoe kunnen gemeenten dit het beste aanpakken?
In het eerste deel van deze cursus wordt ingegaan op de mogelijkheden om zorgaanbieders te ‘screenen’ voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst. Op basis van de resultaten daarvan kunnen gemeenten tijdig signaleren of sprake is van zorgaanbieders die mogelijk te maken hebben met zorgfraude. Daarbij wordt aandacht besteed aan de vragen welke middelen en bronnen voorhanden zijn om zorgaanbieders voorafgaand aan het sluiten van overeenkomsten te screenen en hoe de verkregen informatie kan worden geïnterpreteerd en op waarde beoordeeld. Een ander belangrijk middel voor het tijdig signaleren van zorgfraude is de samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen. Een goede samenwerking en informatie-uitwisseling tussen deze afdelingen zal bijdragen aan een succesvolle screening van zorgaanbieders.
In het tweede deel van de cursus wordt besproken hoe gemeenten kunnen voorkomen dat zij overeenkomsten sluiten met zorgaanbieders die niet integer zijn, omdat zij te maken hebben met zorgfraude. Het is daarbij van belang dat gemeenten al tijdens de voorbereiding van inkoopprocedures aandacht hebben voor zorgfraude en integriteit. Daarnaast wordt besproken wat gemeenten met de verzamelde informatie op basis van de screening kunnen doen en welke uitsluitingsgronden en geschiktheidseisen zij kunnen stellen om niet-integere zorgaanbieders te weren. Ook zal worden ingegaan op de mogelijkheden die de Wet Bibob in dit kader biedt. Is er toch een zorgaanbieder gecontracteerd die gedurende de uitvoering van de overeenkomst niet-integer blijkt te zijn, dan zouden contractuele bepalingen uitkomst kunnen bieden. In de cursus komen afspraken over winstmaximalisatie, integriteit, naleving van kwaliteitseisen, medewerkingsplicht zorgaanbieders en mogelijke sancties aan de orde.
Inhoud en resultaat
Na het volgen van deze cursus heeft u inzicht in de mogelijkheden om zorgaanbieders te ‘screenen’ of sprake is van zorgaanbieders die mogelijk te maken hebben met zorgfraude voorafgaand aan het sluiten van een overeenkomst. U leert tevens hoe gemeenten kunnen voorkomen dat zij overeenkomsten sluiten met zorgaanbieders die niet integer zijn, omdat zij te maken hebben met zorgfraude. U krijgt verschillende praktische handvatten aangereikt, zodat u na het volgen van deze cursus de opgedane kennis meteen in de praktijk kunt brengen.
Doelgroep
Beleidsadviseurs en beleidsmedewerkers, contractmanagers en zorginkopers van gemeenten.
Incompany
Het ochtendgedeelte van mevrouw Spanjers is ook als Incompany training te volgen.