Inleiding
Het bodembeschermingsrecht zal met de komst van de Omgevingswet ingrijpend gewijzigd worden. Waar eerst nog de Wet bodembescherming de weg wijst hoe om te gaan met bodemverontreiniging, zal dit onder de Omgevingswet vooral bepaald worden door de gemeenten. De (gewenste) kwaliteit van de bodem zal door gemeenten in samenhang met andere aspecten van de leefomgeving en de daarbij benodigde bodemkwaliteit worden vastgesteld. Dat betekent grote veranderingen voor de praktijk.
Aanvullingswet Bodem
Het hoofdspoor van de stelselherziening van het Omgevingsrecht, bestaande uit de Omgevingswet, de vier AMvB’s en de Omgevingsregeling, zijn in het Staatsblad gepubliceerd. Ook het Invoeringsspoor, bestaande uit de Invoeringswet, Invoeringsbesluit en Invoeringsregeling, is in 2020 gepubliceerd in het Staatsblad. Parallel loopt een specifiek traject om de bodembeschermingsregelgeving te herzien. Dit is gedaan in de
Aanvullingswet Bodem, die in 2018 in het Staatsblad gepubliceerd is, en het
Aanvullingsbesluit Bodem die op 25 februari 2021 in het Staatsblad gepubliceerd is. De Wet bodembescherming en onderliggende uitvoeringsregelgeving over bodembeschermingsrecht zullen dan worden ingetrokken.
Enkele opvallende veranderingen :
- verschuiving van sanering van een geval van bodemverontreiniging naar integraal gebiedsgericht beheer van de leefomgeving en regulering van activiteiten
- verschuiving van sanering om milieuhygiënische reden naar integrale afweging op lokaal niveau
- verschuiving van centraal gereguleerde aanpak naar vergroting van de bestuurlijke afwegingsruimte
- minder voorschriften, meer algemene regels: minder noodzaak voor bodemonderzoek
- de positie van de zorgplicht verandert
Dit heeft tot gevolg dat de rol van de medewerker bodem bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten wezenlijk verandert. Waar zij eerst mee gingen in de bodemsaneringsoperatie, moeten zij nu zorgen dat de ondergrond als een van de vele factoren binnen de leefomgevingskwaliteit een plaats krijgt in het afwegingsproces. Zij moeten nu vooraan staan. Dit vereist niet alleen een andere manier van werken, maar ook een andere manier van denken.
Inhoud en resultaat
Het Rijk regelt een klein aantal activiteiten met betrekking tot de bodem en geeft een beperkt aantal bruidsschatregels mee voor bodem. Het is vooral de gemeente die moet nadenken welke decentrale regels ze voor bodem gaat opnemen. Met deze cursus geven we de gemeente houvast bij het bepalen waar zij regels over kunnen stellen en hoe ze komen tot de afweging.
Verder wordt in de cursus ingegaan op de wijzigingen die de Omgevingswet gaat aanbrengen in het bodembeschermingsrecht. Hierbij wordt ingegaan op de Omgevingswet zelf, de Aanvullingswet bodem en de bepalingen in de meest relevante AMvB's (het Besluit activiteiten leefomgeving en het Besluit kwaliteit leefomgeving). Vervolgens worden enkele onderwerpen uitgelicht waarbij voor een goed overzicht de huidige en toekomstige werkwijze naast elkaar worden gepresenteerd.
Na afloop van de cursus:
- kunt u (nog beter) uw weg vinden in de huidige relevante wet- en regelgeving (Wet bodembescherming, Besluit bodemkwaliteit, Wet milieubeheer, Waterwet (t.a.v. waterbodems) etc.),
- bent u op de hoogte van de veranderingen voor het bodembeschermingsrecht door de komst van de Omgevingswet en de gevolgen daarvan voor de praktijk,
- weet u welke mogelijkheden de omgevingsvisie en het omgevingsplan bieden voor het vastleggen van de ambities op het gebied van bodem en ondergrond en,
- weet u hoe uw rol als bodemmedewerker verandert en hoe u die onder de Omgevingswet zou kunnen invullen.
De cursus heeft zowel een juridische als een praktische invalshoek. Tijdens de onderdelen wordt ook geoefend met praktijkcases.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor allen die werkzaam zijn binnen het omgevingsrecht en in aanraking komen met bodembescherming. Dit kunnen zijn:
- juristen, vergunningverleners en handhavers milieu/bodem bij gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, waterschappen e.d.
- beleidsmedewerkers omgevingsrecht
- adviesbureaus
- advocatuur
- milieumanagers in het bedrijfsleven
Incompany cursus voor omgevingsdiensten
Wij bieden voor bodemmedewerkers bij omgevingsdiensten ook een uitgebreidere 2-daagse cursus bodem in de Omgevingswet, alleen incompany. Deze 2-daagse praktijkgerichte cursus is uitermate geschikt voor omgevingsdiensten. De regelgeving rondom bodembescherming en waar het is geregeld in de Omgevingswet wordt specifiek voor de taak van de omgevingsdiensten behandeld aan de hand van praktijkcases en oefeningen, die u ook zelf kan inbrengen. Heeft u interesse als omgevingsdienst? Neem dan contact op met Berghauser Pont Academy (academy@berghauserpont.nl of 020 8200 908).