Inleiding
De energietransitie richting duurzame energie schrijdt voort, maar loopt lokaal op tegen de grenzen van de groei. In veel gebieden is het netwerk niet berekend op stroom die opgewekt wordt in buitengebieden, zoals wind- en zonneparken. De stroomcapaciteit staat dus onder druk.
En aan de andere kant zorgt de energietransitie er voor dat het verbruik steeds meer elektrisch wordt: auto’s, industrie, warmtepompen, koken, de bouw, etc. Ook deze ontwikkelingen zetten de capaciteit van het elektriciteitsnet onder druk en vraagt om veel investeringen in het net, dan wel in slimme alternatieve oplossingen.
Ondertussen zijn lokale overheden bezig met de Regionale Energie Strategieën (RES), maar ook met concrete projecten om de energietransitie handen en voeten te geven. Daarbij lopen ze vaak aan tegen de capaciteit van het elektriciteitsnet, maar is er ook een gebrek aan kennis over de werking van het net. Hoe gaan we hier mee om? Hoe kunnen we effectieve oplossingen bedenken? Hoe zorgen we dat we niet vastlopen en we geregeld met stroomuitval te maken krijgen?
Er is hiervoor niet één oplossing, het is en-en-en, waarbij slimme keuzes gemaakt moeten worden.
Inhoud en resultaat
Het doel van het seminar is: Gemeenten en andere relevante stakeholders informeren over de impact van de energietransitie op de netten en de uitdagingen hierbij.
Dit seminar biedt een heldere uitleg hoe de elektriciteitsnetten werken met oog op de uitrol van de energietransitie. Daarbij komen een aantal vragen aan de orde:
- Hoe gaan we het net klaar maken voor de toekomst met voldoende ruimte voor decentrale opwek?
- Hoe kun je tot een gezamenlijke aanpak van opslag van stroom komen?
- Hoe ga je slim om met terug-lever vergoedingen?
- Wat is de rol van waterstof en hoe kan die vorm krijgen?
- Wat is de rol en positie van de stroomopslag?
- Wat is de rol van gelijkspanning?
- Wat is de aanpak en rol van de netbeheerders in de RES'en?
- Op welke wijzen kunnen gemeenten een rol spelen?
- Welke wetsaanpassingen zijn gewenst om een goede situatie te krijgen?
- Hoe gaat de planning, investeringsbeslissing, vergunningentraject, bestemmingsplannen, realisatie.
Na afloop van het seminar kent u de rol en randvoorwaarden van het elektriciteitsnet en hoe je daar het beste mee kunt omgaan om tot een echte energietransitie te komen.
Doelgroep
Het seminar is primair bestemd voor iedereen die op gemeentelijk niveau betrokken is bij de energietransitie. Dan gaat het om gemeentelijke beleidsmedewerkers, bestuurders en raadsleden. De andere belangrijke groep betreft de medewerkers van netbeheerders die samen met lokale overheden werken in de RESsen.
Daarnaast is het seminar interessant voor adviesbureaus, energie coöperaties, energiebedrijven, waterschappen, advocatenkantoren, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bedrijven in de energiebranche, warmtebedrijven, NGO’s, bewoners en branche organisaties.
Partners
Het seminar is een gezamenlijk initiatief van Berghauser Pont Academy/Omgevingsweb en EnergieSamen/Windnieuws.
