Online seminar

€ 195,-

Duurzame energie op het elektriciteitsnet

18 mei 2021

Amsterdam
 • High level: met topsprekers
 • De impact van de energietransitie op de netten en de uitdagingen hierbij
 • De werking van elektriciteitsnetten met oog op de uitrol van de energietransitie
 • De aanpak en rol van netbeheerders
 • Rol die gemeenten kunnen spelen

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, bekijk hier onze maatregelen. Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream met interactie volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen.

Inleiding

De energietransitie richting duurzame energie schrijdt voort, maar loopt lokaal op tegen de grenzen van de groei. In veel gebieden is het netwerk niet berekend op stroom die opgewekt wordt in buitengebieden, zoals wind- en zonneparken. De stroomcapaciteit staat dus onder druk.

En aan de andere kant zorgt de energietransitie er voor dat het verbruik steeds meer elektrisch wordt: auto’s, industrie, warmtepompen, koken, de bouw, etc. Ook deze ontwikkelingen zetten de capaciteit van het elektriciteitsnet onder druk en vraagt om veel investeringen in het net, dan wel in slimme alternatieve oplossingen.

Ondertussen zijn lokale overheden bezig met de Regionale Energie Strategieën (RES), maar ook met concrete projecten om de energietransitie handen en voeten te geven. Daarbij lopen ze vaak aan tegen de capaciteit van het elektriciteitsnet, maar is er ook een gebrek aan kennis over de werking van het net. Hoe gaan we hier mee om? Hoe kunnen we effectieve oplossingen bedenken? Hoe zorgen we dat we niet vastlopen en we geregeld met stroomuitval te maken krijgen?

Er is hiervoor niet één oplossing, het is en-en-en, waarbij slimme keuzes gemaakt moeten worden.

Inhoud en resultaat

Het doel van het seminar is: Gemeenten en andere relevante stakeholders informeren over de impact van de energietransitie op de netten en de uitdagingen hierbij.

Dit seminar biedt een heldere uitleg hoe de elektriciteitsnetten werken met oog op de uitrol van de energietransitie. Daarbij komen een aantal vragen aan de orde:

 • Hoe gaan we het net klaar maken voor de toekomst met voldoende ruimte voor decentrale opwek?
 • Hoe kun je tot een gezamenlijke aanpak van opslag van stroom komen?
 • Hoe ga je slim om met terug-lever vergoedingen?
 • Wat is de rol van waterstof en hoe kan die vorm krijgen?
 • Wat is de rol en positie van de stroomopslag?
 • Wat is de rol van gelijkspanning?
 • Wat is de aanpak en rol van de netbeheerders in de RES'en?
 • Op welke wijzen kunnen gemeenten een rol spelen?
 • Welke wetsaanpassingen zijn gewenst om een goede situatie te krijgen?
 • Hoe gaat de planning, investeringsbeslissing, vergunningentraject, bestemmingsplannen, realisatie.

Na afloop van het seminar kent u de rol en randvoorwaarden van het elektriciteitsnet en hoe je daar het beste mee kunt omgaan om tot een echte energietransitie te komen.

Doelgroep

Het seminar is primair bestemd voor iedereen die op gemeentelijk niveau betrokken is bij de energietransitie. Dan gaat het om gemeentelijke beleidsmedewerkers, bestuurders en raadsleden. De andere belangrijke groep betreft de medewerkers van netbeheerders die samen met lokale overheden werken in de RESsen.

Daarnaast is het seminar interessant voor adviesbureaus, energie coöperaties, energiebedrijven, waterschappen, advocatenkantoren, projectontwikkelaars, woningcorporaties, bedrijven in de energiebranche, warmtebedrijven, NGO’s, bewoners en branche organisaties.

Partners

Het seminar is een gezamenlijk initiatief van Berghauser Pont Academy/Omgevingsweb en EnergieSamen/Windnieuws.

Kwetsbaarheden                Kwetsbaarheden                  Kwetsbaarheden

Programma

13:30 Opening door middagvoorzitter Titia van Leeuwen

13:45 Presentaties:

 • Netbeheer Nederland: Hans Peter Oskam
 • Alliander: Wouter van den Akker
 • TenneT: Henrie Mathijssen

over:

 • Hoe werkt het net technisch.
 • Hoe werkt, regelt een net(beheerder).
 • Wat zijn mogelijkheden om de calamiteiten te voorkomen.
 • Hoe maak je een net bestand voor de energietransitie naar een bijkans volledig duurzame energie.

14:15 Q&A

14:30 Column door gastspreker Nienke Homan, gedeputeerde Provincie Groningen

14:45 Pauze

15:00 Stroom-op-stoom presentaties

 • 15:00 Noord-Nederland problemen, uitdagingen voor netbeheerders: Ton Schuurmans (Enexis)
 • 15:10 Gezamenlijke aanpak opslag en waterstof: Jillis Raadschelders (DNV GL), Elbert Huijzer (Alliander)
 • 15:20 Planning, toekomst en ruimte voor decentrale opwek: Leon Straathof  (EnergieSamen)
 • 15:30 Benodigde wetswijzigingen (n.n.b.)

15:40 Q&A

15:55 Slotwoord (middagvoorzitter)

16:00 Einde

Moderator: MartijnBongaerts

Docenten

Leon Straathof
Straathof Advies- Energie in transitie
 
Zelfstandig adviseur met opdrachten op het gebied van verduurzaming en flexibilisering van de energievoorziening, netinpassing van duurzame energie, duurzame gebiedsontwikkeling, visievorming, programmamanagement en interim management. Begeleiden van organisaties bij het vinden van hun weg naar een duurzame inrichting van hun energiehuishouding.
Elbert Huijzer
Sr. Netstrateeg, Liander
 
Elbert is netstrateeg bij Liander, waarbij de nadruk ligt op de vraagstukken rondom de afbouw van het gebruik van aardgas en de mogelijke alternatieven daarvoor. De integratie met het elektriciteitsnet en het warmtenet wordt daarbij steeds belangrijker. De laatste jaren ligt de nadruk in zijn werk vooral op de rol die waterstof kan spelen, en op welke manier dat het best kan worden ingeregeld.
Ton Schuurmans
Strategisch adviseur Energietransitie bij Enexis Netbeheer B.V.
 
Ton heeft een achtergrond in de werktuigbouwkunde en beschikt over ruim 35 jaar ervaring in de energiewereld. Na een start binnen de on en offshore petrochemie is hij later overgestapt naar de gastransport. De laatste twee jaar is hij actief binnen het domein energietransitie gezien vanuit de regionale netbeheerder. Het is zijn ambitie om Nederland een stapje voorwaarts te brengen op dit mooie uitdagende pad.
Jillis Raadschelders
Business Director, DNV GL
 
Jillis is Business Director voor Decentrale Energie Transities. Zijn huidige focus ligt bij het borgen van systeem integratie en integriteit, zowel technisch alsmede de verdienmodellen, tijdens de energietransitie. Het samenbrengen van partijen vanuit de elektriciteit, gas, warmte en mobiliteit sectoren is daarbij cruciaal.
Hans-Peter Oskam
Manager Regulering, Beleid en Strategie, Netbeheer Nederland
 
Hans-Peter is namens de gezamenlijke netbeheerders de gesprekspartner bij de overheid en toezichthouder. Hij is onder andere deelnemer aan de Tafel Elektriciteit van het Klimaatakkoord. Welke spelregels zijn nodig om het systeem betaalbaar en betrouwbaar te houden? Hij heeft een achtergrond als technische bestuurskundige en een ruime ervaring in de duurzame energiesector.
Wouter van den Akker
Manager Strategie & Innovatie, Alliander N.V.
 
Wouter is manager bij Liander. Zijn huidige focus ligt op innovatie en onderzoek dat de distributienetten aanpast op veranderingen die de Energietransitie teweeg brengt. Hierbij wordt het energiesysteem integraal aangepakt, niet alleen de techniek maar oplossingen in samenhang met markten en regelgeving, niet per energiedrager afzonderlijk maar als geïntegreerd energiesysteem.
 
Docentprofiel met cartaID 6829 niet gevonden.
Henrie Mathijssen
Head System Operations | System services bij TenneT
De leveringszekerheid is een gezamenlijke Europese verantwoordelijkheid. TenneT neemt hier als grensoverschrijdende TSO in Nederland en Duitsland een belangrijke positie in. Als head van System Operations System Services houdt Henrie zich o.a. bezig met de ontwikkeling van de transport-, balans- en marktprocessenprocessen. Het ontwikkelen en uitvoeren van deze processen past binnen de wettelijke taken van TenneT waarbij TenneT op een actieve wijze bijdraagt aan een betrouwbare elektriciteitsvoorziening en de totstandkoming van een Europese markt en de transitie naar een duurzame elektriciteitsvoorziening.

Materiaal

Als onderdeel van deze cursus wordt u gratis lid van Omgevingsweb Pro. Hiermee krijgt u toegang tot de kennisbank waar u een dossier vindt met alle relevante achtergrondinformatie rondom deze cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Ook krijgt u met Omgevingsweb Pro gratis toegang tot 60 andere dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 4 studie-uren rekenen.

BP Studieuren44

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 18 mei 2021
 • 13:30 - 16:00
 • Amsterdam
 • € 195,-
 • € 195 (excl. 21% BTW)  (
  € 50,00 korting voor leden vanEnergieSamen, Energie coöperaties en Windnieuws)
Aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Ronald Koppers
Ronald Koppers
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Ronald Koppers via 06 11 880 859 of via ronald@berghauserpont.nl