Aanleiding
De stikstofimpasse duurt voort. Op 29 mei 2019 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State een streep gezet door het Programma Aanpak Stikstof, het PAS. Nog steeds is de besluitvorming over plannen en projecten uiterst moeizaam. Dan gaat het om woningbouw, bedrijventerreinen, infrastructuur, dijkversterkingen, uitbreidingen van veehouderijen, etc. Vele plannen en vergunningen zijn vernietigd of kunnen niet doorgaan. Dit levert problemen op voor Nederland. De commissie Remkes heeft enkele (pre)adviezen gegeven en de ministers werken samen om dit op te lossen. Moedige politieke besluitvorming is nodig om tot oplossingen te komen. Inmiddels is de landelijke maximum snelheid verlaagd en is gebaseerd daarop een Stikstofregistratiesysteem beschikbaar gekomen om woningbouw te realiseren.
Wel zijn er op plan- en projectniveau oplossingsmogelijkheden te vinden. Deze verdiepingscursus geeft deze oplossingsrichtingen aan. Hoe kan je ruimte creëren? Wat mag nog wel? Wat zijn de mogelijkheden om mijn project door te laten gaan? Allemaal vragen waar men nu antwoord op wil.
Inhoud en resultaat
Deze verdiepingscursus biedt allereerst kort inzicht in de gevolgen van de PAS uitspraak en zoomt daarna in op de oplossingsrichtingen hiervoor. Het accent ligt daarbij op de aanpak en het onderzoek voor veel voorkomende situaties.
Daarbij komen vele vragen aan de orde:
- Welke oplossingsrichtingen zijn er?
- Wat kunt u nu al doen?
- Welke openingen biedt het rapport van de commissie Remkes en aanpak van de Minister LNV?
- Hoe om te gaan met ontwikkelingen met beperkte effecten die onder het PAS met een melding konden volstaan?
- Hoe om te gaan met al vergunde activiteiten of vastgestelde bestemmingsplannen?
- Welke ruimte is er bij de onderbouwing van plannen en projecten die kunnen leiden tot een toename van de stikstofdepositie op beschermde gebieden?
Na de cursus heeft u een beter beeld van de mogelijkheden en oplossingsrichtingen in de praktijk.
Doelgroep
Beleidsmedewerkers, adviseurs en juristen die bij de uitvoering van het PAS betrokken zijn: het opstellen van ruimtelijke plannen en vergunningverlening en het beoordelen van de natuuraspecten. Zij kunnen werkzaam zijn bij gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, rijk, natuurorganisaties, adviesbureaus, bouwbedrijven en projectontwikkelaars.