Cursussen Compliance en financieel recht

 

Nieuwe Europese regels in vogelvlucht
16 december 2024
Utrecht
Vanuit Brussel komen veel nieuwe wetten en regels rond data, privacy, AI en digitale platformen op ons af. Denk bijvoorbeeld aan de DMA (per 2 mei 2023),de DSA (die in 2024 een rol zal spelen) en de recent aangenomen EU AI Act. Belangrijke nieuwe wetgeving: wat is de laatste stand van zaken? In deze cursus gaan we in op de vraag hoe jij je als professional kunt voorbereiden. Je krijgt overzicht in de belangrijkste wet- en regelgeving en we bespreken de laatste ontwikkelingen.
Meer informatie >
Actualiteiten WWFT: in één ochtend op de hoogte!
18 december 2024
Onbekend
Wilt je dit jaar nog op tijd Wwft compliant zijn? Schrijf je nu in voor de live én online Actualiteiten cursus Wwft 2024 en ontvang nog tijdig jouw certificaat van deelname Je krijgt een praktisch overzicht van de meest actuele ontwikkelingen op het gebied van Wwft: deze cursus biedt je het beste van twee werelden: geen reistijd, wél interactie met docent en ruimte om eigen vragen en casuïstiek in te brengen.
Meer informatie >
Fundamentele beginselen, zorgplicht en aansprakelijkheid accountants
19 maart 2025
Amsterdam
Als accountant moet je je altijd bewust zijn van mogelijke bedreigingen voor het in achtnemen van de fundamentele beginselen. De tuchtrechter toetst zeer streng aan de naleving van deze primaire verplichtingen en legt meestal zware maatregelen op. De drempel voor tuchtklachten is ook erg laag. Klanten, wederpartijen, toezichthouders AFM en BFT, de beroepsorganisatie NBA, het Openbaar Ministerie en curatoren weten steeds sneller de weg naar zowel de tuchtrechter als de civiele rechter te vinden. In deze Praktijkdag leer je alles over de opzet en reikwijdte van het accountantstuchtrecht, de beoordelingsmaatstaven van de Accountantskamer en de toepassing hiervan op jouw praktijk. Je leert tuchtklachten en claims zoveel mogelijk buiten de deur te houden of zo goed en zo snel mogelijk tot een goed einde te brengen.
Meer informatie >
Basis Wwft
25 maart 2025
Utrecht
Deze middag cursus biedt inzicht in de verplichtingen die in het kader van voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme (Wwft) gelden.
Meer informatie >
SFDR in a Day
26 maart 2025
Amsterdam
De SFDR brengt voor financiële marktdeelnemers een reeks complexe informatieverplichtingen met zich mee. Hoe ga je om met een artikel 8- of 9-product? Wat betekenen de termen lichtgroen en donkergroen, en wat houdt PAI in? In hoeverre kunnen beleggers vertrouwen op de juistheid van de verstrekte informatie? Tijdens deze praktische cursus word je wegwijs gemaakt in de SFDR en de vereisten die voor jouw organisatie van toepassing zijn
Meer informatie >
Wet bescherming klokkenluiders
17 april 2025
Utrecht
De nieuwe klokkenluiderswet (de Wet bescherming klokkenluiders, “Wbk”) is per 18 februari 2023 in werking getreden. Deze nieuwe wet dwingt werkgevers tot aanpassing van hun interne klokkenluidersregelingen en tot het maken van strategische keuzes bij (onder meer) het publiceren van de eigen klokkenluidersregeling. De nieuwe wet heeft ook gevolgen voor het sluiten of wijzigen van onder meer arbeids- consultancy-, management-, aansluitings- en vaststellingsovereenkomsten., Binnenkort komen daar nadere wijzigingen bij, op grond waarvan de interne klokkenluidersregelingen weer moeten worden aangepast en het mogelijk wordt gemaakt anoniem meldingen te doen. De naleving daarvan wordt mogelijk in de nabije toekomst verstrekt door het Huis voor Klokkenluiders sanctiebevoegdheden toe te kennen die het kan uitoefenen tegen werkgevers. Ben jij al op de hoogte van deze aanstaande wijzingen en de gevolgen voor jouw praktijk? Weet jij hoe je misbruik van deze regelgeving kan voorkomen?
Meer informatie >
Verdieping Wwft
2 juni 2025
Utrecht
Met deze verdiepingscursus Wwft krijgt u dieper inzicht in de mogelijke risico’s die een instelling loopt voor witwassen en terrorismefinanciering en de wijze waarop u deze kunt beoordelen en beheersen
Meer informatie >
Praktisch werken met de Wet Open Overheid
17 juni 2025
Utrecht
De Wet Open Overheid is per september 2022 in werking getreden. Weet je welke verplichtingen gelden er nu uit hoofde van de WOO? In deze praktische dagcursus komen de belangrijkste onderwerpen aan de orde.
Meer informatie >
Wwft en AVG: het spanningsveld en de naleving in de praktijk
25 juni 2025
Utrecht
De Wwft verplicht organisaties om allerlei informatie over hun klanten vast te leggen in het kader van het cliëntenonderzoek. De AVG vraagt juist om zo min mogelijk gegevens te verzamelen. Hoe gaat u hier in de praktijk mee om? In deze cursus staan we stil bij wat er wel en niet mogelijk is, zodat u hier in uw praktijk een goede afweging in kunt maken.
Meer informatie >
NIS2 – Introductie en praktische handvatten
24 september 2025
Utrecht
De NIS 2-richtlijn is bedoeld om de cyber beveiliging van bedrijven en organisaties in vitale en belangrijke sectoren te verbeteren. Deze organisaties zullen aan een zorgplicht en meldplicht moeten voldoen. Wat moet je doen om jouw organisatie aan de eisen van NIS 2 te laten voldoen? Welke verantwoordelijkheden en risico’s zijn het gevolg van deze nieuwe Richtlijn (denk aan aansprakelijkheid van bestuurders) ? Voor wie gaat NIS2 gelden? Welke beveiligings- en opleidingseisen brengt NIS2 met zich mee
Meer informatie >
Wwft: toepassing in de praktijk - financiële sector
Onbekend
Deze middagcursus speciaal voor de financiële sector gaat in op de ontwikkelingen en praktische toepassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Meer informatie >
WWFT en witwasrisico’s voor makelaars en taxateurs van onroerende zaken - alleen als incompany
Onbekend
Deze middagcursus Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) geeft inzicht in de praktische toepassing van de Wwft speciaal ontwikkeld voor de vastgoedwereld.
Meer informatie >
Sancties en Wwft
Utrecht
Deze middag cursus biedt inzicht in het sanctielandschap en de Wwft, de uitwerking ervan in de Nederlandse wet- en regelgeving en de Nederlandse toezichts- en handhavingspraktijk.
Meer informatie >
Toezicht en handhaving door AFM en DNB - alleen nog als incompany
Amsterdam
Deze middagcursus Toezicht en handhaving door AFM en DNB geeft u de belangrijkste aandachtspunten en handvatten om adequaat met de handhavende kant van de toezichthouder om te gaan.
Meer informatie >
E-cursus Wwft Advocatuur
Onbekend
Deze e-cursus Wwft Advocatuur brengt je weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van het voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme. Met casuïstiek, tussentijdse vragen en gemakkelijke toegang tot relevante documenten, zorgt deze e-cursus ervoor dat u weer voldoet aan de opleidingsverplichting.
Meer informatie >
Bankgaranties uitgebreid en andere zekerheden - alleen als incompany
Onbekend
Deze 3-uurs cursus geeft een grondig inzicht in het gebruik van verschillende typen bankgaranties, de rol van de bank en de risico exposure voor de opdrachtgever en de begunstigde.
Meer informatie >
E-cursus Wwft Notaris
Onbekend
Deze e-cursus Wwft notaris brengt je weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van het voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme. Met casuïstiek, tussentijdse vragen en gemakkelijke toegang tot relevante documenten, zorgt deze e-cursus ervoor dat u weer voldoet aan de opleidingsverplichting.
Meer informatie >
Zekerheden in concernverband en MKB - alleen als incompany
Onbekend
Deze 3-uurs cursus behandelt de kenmerken en voor- en nadelen van de belangrijkste zekerheidsinstrumenten in concernverband en het MKB, zoals bankgaranties, hoofdelijkheid en borgtocht.
Meer informatie >
E-cursus Wwft Accountants
Onbekend
Deze e-cursus brengt u doormiddel van casuïstiek, tussentijdse vragen en een documentatie sectie weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme (Wwft).
Meer informatie >
E-cursus Wwft Belastingadviseurs
Onbekend
Deze e-cursus brengt u doormiddel van casuïstiek, tussentijdse vragen en een documentatie sectie weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme (Wwft).
Meer informatie >
Financieel toezicht in vogelvlucht - alleen als incompany
Onbekend
Deze 1-daagse cursus beoogt te bereiken dat de cursisten financieel toezichtsaspecten tijdig kunnen signaleren en in de juiste context kunnen plaatsen.
Meer informatie >
E-cursus Wet open overheid
Onbekend
Deze e-cursus Wet open overheid geeft een goede basis, inzicht in wat de consequenties zijn van de regels uit de Woo en wat je zelf kan doen in de praktijk.
Meer informatie >
Ubo in de praktijk: vaststellen, identificatie en verificatie
Onbekend
In deze praktijkgerichte cursus van 3 uur gaat u aan de hand van casuïstiek aan de slag met het vaststellen, identificeren en verifiëren van de UBO.
Meer informatie >
Zorgplicht onder de Wft: dit moet u weten - alleen als incompany
Onbekend
Deze cursus geeft u inzicht in de werking en de strekking van de zorgplicht en geeft u de belangrijkste actuele ontwikkelingen van de toezichthouder en de jurisprudentie.
Meer informatie >
E-cursus Wwft op hoofdlijnen
Onbekend
De e-cursus Wwft op hoofdlijnen behandelt de essentie van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft) en is bestemd voor iedereen die niet alles tot in detail hoeft te kennen, maar wel de hoofdlijnen wilt weten.
Meer informatie >
E-cursus De inclusieve organisatie
Onbekend
In deze e-cursus leer je hoe je aan de slag gaat om je organisatie diverser, gelijkwaardiger en inclusiever te maken.
Meer informatie >
E-cursus Privacy op de Werkvloer
Onbekend
Het beheren van persoonlijke gegevens, voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving, en tegelijkertijd de belangen van jouw medewerkers en organisatie behartigen, kan een complexe uitdaging zijn. Daarom hebben wij speciaal voor jou de E-cursus Privacy op de Werkvloer ontwikkeld!
Meer informatie >
Clearing en Settlement - alleen als incompany
Onbekend
Deze cursus Clearing en settlement zorgt ervoor dat u leert hoe het giraal effectenverkeer georganiseerd is en ontwikkelingen in de juiste context kunt plaatsen
Meer informatie >
De juridische aspecten van AI
Onbekend
De recente overeenkomst over de AI Verordening maakt kennis over AI en de (on)mogelijkheden hiervan nog belangrijker. AI kent, naast veel mogelijkheden, ook risico’s en valkuilen op het gebied van intellectueel eigendom, privacy en vertrouwelijkheid en misleidende resultaten. Hoe kan op een verantwoorde manier van AI en LLM’s gebruik gemaakt kan worden zodat deze een hulpmiddel worden om beter en effectiever te werken? Bij deze cursus krijg je gratis het e-college AI/ChatGTP : de praktische en juridische aspecten. Dit e-college kun je waar en wanneer je wilt bekijken.
Meer informatie >
E-cursus Juridische aspecten van ESG
Onbekend
In deze e-cursus leer je over de juridische aspecten van ESG.
Meer informatie >
CSRD in a day
Onbekend
In één dag op de hoogte van de in’s en out’s van de CSRD Tijdens deze praktijkdag leer je snel en praktisch alles over de CSRD. Twee ESG-experts geven je inzicht in een essentieel onderdeel de complexe Europese wetgeving; de CSRD inclusief het opstellen van de dubbele materialiteitsanalyse (DMA). Aan de hand van een rollenspel en casuïstiek leer je alles over deze nieuwe regelgeving: voor wie is de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) van toepassing, welke verplichtingen er onder de CSRD gelden, en hoe je je organisatie kunt voorbereiden en snel compliant kunt worden en blijven.
Meer informatie >
ESG: kansen en aandachtspunten
Onbekend
Informatie over ESG-ontwikkelingen zijn in overvloed (online) te vinden. Maar hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot elkaar en hoe veranker je ESG op een praktische manier binnen de onderneming? Wat is een logische volgorde en wie moeten hierbij betrokken worden? Hoe krijg je de organisatie mee en heb je tegelijkertijd inzicht in de verschillende juridische risico’s. Deze tweedaagse cursus biedt een diepgaande verkenning van ESG-ontwikkelingen en je leert hoe je deze praktisch kunt toepassen binnen jouw onderneming.
Meer informatie >
CSRD in a day - ENG
Onbekend
During this practical day, you will learn everything about the CSRD quickly and practically. Two ESG experts will give you insight into an essential part of the complex European legislation: the CSRD, including the double materiality analysis (DMA) preparation.
Meer informatie >
Inzicht in de NIS2-richtlijn voor Bestuurders en Managers
Onbekend
Ben je bestuurder, manager of beleidsmaker en wil je beter voorbereid zijn op de nieuwste cybersecurity-wetgeving? Onze 1-daagse cursus biedt je een volledig overzicht van de NIS2-richtlijn, inclusief de juridische en technische verplichtingen die essentieel zijn voor jouw organisatie: een multidisciplinaire benadering van deze complexe materie. Leer hoe je kunt voldoen aan de strenge eisen van de NIS2 en hoe je risico's kunt minimaliseren.
Meer informatie >
CSRD voor accountants
Onbekend
Met de komst van de CSRD zijn steeds meer bedrijven verplicht te rapporteren over duurzaamheid. Hier komt, zeker voor accountants en andere financials, heel veel bij kijken. Een van de meest directe gevolgen van de CSRD voor accountants is de noodzaak om zich aan te passen aan de nieuwe rapportage-eisen. Ook als een onderneming niet verplicht is de CSRD in te voeren, krijgt je te maken met de gevolgen van de CSRD. CSRD-plichtige bedrijven moeten verantwoording afleggen voor de hele keten, denk aan informatieverzoeken over bijvoorbeeld de inkoop van materialen, mensenrechten en CO2-uitstoot. En deze gegevens moet de accountant analyseren en controleren.
Meer informatie >
E-cursus Privacybeleid in de praktijk
Onbekend
De e-cursus Privacybeleid in de praktijk brengt je in ongeveer 3 uur op de hoogte van wat een (goed) privacybeleid is, waarom dit zo belangrijk is én hoe je dit op een pragmatische manier in jouw organisatie implementeert en onderhoudt. We behandelen onder meer risicobeheer, bewustwording, en praktische implementatie. Met theorie, korte webcolleges, praktijkvoorbeelden en vragen.
Meer informatie >
E-cursus Praktijkcasus Wwft Advocatuur
Onbekend
Dit is een extra casus (ontwikkeld in november 2024) bij de e-cursus Wwft Advocatuur. Met casuïstiek, tussentijdse vragen en gemakkelijke toegang tot relevante documenten, zorgt deze e-cursus ervoor dat u weer voldoet aan de opleidingsverplichting. Deze e-cursus brengt je weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van het voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme.
Meer informatie >
E-cursus Praktijkcasus Wwft Notaris
Onbekend
Dit is een extra casus (ontwikkeld in november 2024) bij de e-cursus Wwft Notaris. Met casuïstiek, tussentijdse vragen en gemakkelijke toegang tot relevante documenten, zorgt deze e-cursus ervoor dat u weer voldoet aan de opleidingsverplichting. Deze e-cursus brengt je weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van het voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme.
Meer informatie >
E-cursus Praktijkcasus Wwft Belastingadviseurs
Onbekend
Dit is een extra casus (ontwikkeld in november 2024) bij de e-cursus Wwft Belastingadviseurs. Met casuïstiek, tussentijdse vragen en gemakkelijke toegang tot relevante documenten, zorgt deze e-cursus ervoor dat u weer voldoet aan de opleidingsverplichting. Deze e-cursus brengt je weer helemaal op de hoogte van de verplichtingen in het kader van het voorkomen van witwassen van gelden en financieren van terrorisme.
Meer informatie >
Wwft: toepassing in de praktijk - advocaten/notaris
Onbekend
Deze middagcursus speciaal voor advocaten en notarissen gaat in op de ontwikkelingen en praktische toepassing van de Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme (Wwft).
Meer informatie >

Incompany

Elke cursus die wij aanbieden, is ook als incompany cursus te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden bij programmamanager Ronald Koppers via ronald@berghauserpont.nl