In Company


Klantcontact in het sociaal domein: do’s en don’t’s - alleen als incompany


 • Tijdens deze workshops worden de geschreven, maar ook de ongeschreven regels voor het handelen van het bestuur besproken.
 • De algemene beginselen van behoorlijk bestuur
 • (Recente) rechtspraak over deze beginselen
 • Speciaal voor medewerkers in het sociaal domein

Inleiding

U heeft dagelijks contact met burgers / cliënten. Gelukkig verlopen deze contacten meestal zonder problemen, maar helaas gaat het soms mis. Aan welke regels bent u als vertegenwoordiger van de overheid gebonden en wat zijn de rechten van de burger die u te allen tijde moet respecteren? Goed inzicht in de normen voor het bestuurshandelen, in het bijzonder de algemene beginselen van behoorlijk bestuur, is een must voor een ieder die regelmatig gesprekken voert met burgers. Niet alleen omdat de burger steeds mondiger wordt, maar ook omdat voor een juiste uitvoering van wet- en regelgeving in het sociaal domein veel overleg met de burger nodig is. Denk bijvoorbeeld aan het zogenaamde keukentafelgesprek in de Wmo 2015.

Inhoud en resultaat

 
Tijdens deze workshops worden de geschreven, maar ook de ongeschreven regels voor het handelen van het bestuur – en dus ook voor de ambtenaar die het bestuur vertegenwoordigt – besproken. Daarbij wordt speciale aandacht besteed aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Er wordt een directe link met de praktijk gelegd door de (recente) rechtspraak over deze beginselen te bespreken. Dit geeft niet alleen inzicht in de mogelijke valkuilen bij het handelen maar maakt ook duidelijk hoe u deze valkuilen in de praktijk van alledag kunt omzeilen.
 

Doelgroep

De workshop in primair bestemd voor medewerkers in het sociaal domein, bijvoorbeeld bijstandsconsulenten en juridisch medewerkers bezwaar, die regelmatig contact hebben met burgers. Zij kunnen werkzaam zijn bij gemeenten en uitvoeringsorganen zoals het Uwv.

Programma

 • Bevoegdheden van en plichten voor bestuur / overheid
 • Regels voor bestuurshandelen  
 • Algemene beginselen van behoorlijk bestuur   


Docenten

Docent Joke de Wit
Joke de Wit
Hoofddocent Bestuursrecht, Erasmus Universiteit Rotterdam
 
Joke is universitair hoofddocent Bestuursrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en tevens docent en onderzoeker in het Bestuursprocesrecht en Sociaal zekerheidsrecht. Zij is gepromoveerd op een proefschrift over de doorwerking van het internationale recht in de nationale rechtsorde. Daarnaast werkt zij als gastdocent Staats- en bestuursrecht aan de Universiteit van Curaçao. Verder publiceert zij regelmatig over de Participatiewet en annoteert zij rechterlijke uitspraken op het gebied van het sociaal domein. Zij is voorzitter van de sociale kamer van de algemene bezwaarschriftencommissie van de gemeente Rotterdam en lid van de ruimtelijke ordeningskamer van de algemene bezwaarschriftencommissie van de gemeente Schiedam. Tevens is zij lid van de examencommissie van Erasmus School of Law. Op deze manier combineert zij de wetenschap dagelijks met de praktijk.​
 
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

Op de workshop ontvangt u de handouts van de presentatie.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 0 studie-uren rekenen.

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • Prijs op aanvraag
Aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Docentprofiel met cartaID 3530 niet gevonden.