1-daagse cursus

€ 795,-

Voedseltransitie: kansen voor gemeenten

23 juni 2025

Utrecht
  • Leer binnen een dag welke handelingsperspectieven je als lokale overheid hebt binnen de voedseltransitie, en hoe deze te realiseren
  • Inzicht in de meest relevante thema’s binnen de voedseltransitie
  • Inzicht in aanknopingspunten met behulp van een quickscan
  • Zie de route naar een integrale aanpak d.m.v. een toolbox
  • Voorbeelden uit de praktijk
  • Denk na over mogelijke vervolgstappen tijdens een plenaire bespreking

Inleiding

De transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem is van groot belang voor mensen, dieren, het klimaat en de planeet. Tegelijkertijd hebben veel mensen niet genoeg toegang tot gezond en betaalbaar voedsel. Steeds duidelijker wordt dat gemeenten een belangrijke of zelfs onmisbare rol kunnen spelen in het versnellen van de voedseltransitie. Hiermee bevorder je niet alleen het duurzaamheidsbeleid van de gemeente, maar ook de gezondheid en het welzijn van de inwoners. Deze eendaagse cursus geeft praktische én effectieve handvatten waarmee je als gemeente direct aan de slag kunt.

Stel je voor:

  • De wethouder duurzaamheid wil aan de slag met voedselverspilling
  • In de gemeente is een programma voor gratis schoolontbijt en je ziet kansen om daar lokale ondernemers bij te betrekken
  • Je ziet dat er allerlei mensen in je organisatie bezig zijn met voedsel, maar samenhang ontbreekt
  • Je zoekt haakjes om voedseltransitie in je eigen organisatie op de kaart te zetten vanuit een persoonlijke drijfveer
  • Je wilt lokale voedselinitiatieven in het zonnetje zetten en meer betrekken bij het beleid van de gemeente
  • Je vindt het interessant om door middel van voedsel op een integrale manier te werken aan ruimtelijke, ecologische, economische en sociale vraagstukken binnen je gemeente of provincie

Lokaal voedselbeleid is in al deze gevallen de sleutel, en draagt bij aan de transitie naar een duurzamer en gezonder voedselsysteem. Lokale overheden kunnen een belangrijke rol spelen in het versnellen van deze voedseltransitie. Naast het stimuleren van lokale voedselinitiatieven en –bedrijven, kan integraal beleid bijdragen aan duurzamer geproduceerd voedsel dat beter is voor mens, dier en natuur en tegelijkertijd bijdragen aan een gezondere en eerlijkere samenleving of de lokale economie. Juist op lokaal niveau is deze transitie sneller voelbaar, waardoor er met kleine stappen al grote impact wordt gemaakt.

Voordat je aan de slag kunt, wil je weten aan welke knoppen je kunt draaien als gemeente. Hoe is het voedselsysteem geworden als het nu is? Welke ontwikkelingen van buitenaf hebben invloed op de lokale situatie? Welke belanghebbenden kun je betrekken? Welke aanknopingspunten zijn er en welke verbindingen kun je binnen jouw organisatie leggen om je impact te vergroten?

De gemeente kan bijvoorbeeld een daadkrachtige rol spelen in het stimuleren van duurzame lokale voedselproductie, het tegengaan van voedselverspilling, het stimuleren van gezond voedsel en het faciliteren van voorlichting en educatie. Voor deze en veel meer mogelijkheden wordt in de cursus concreet uitgewerkt hoe de gemeente zich er in de praktijk voor kan inzetten. 

Inhoud en resultaat

Deze cursus biedt lokale overheden de tools en kennis om actief bij te dragen aan de voedseltransitie. De cursus behandelt de belangrijkste thema’s binnen de voedseltransitie en de rol van (lokale) overheden hierin. Dit geeft inzicht in welke mogelijkheden lokale overheden hebben om bij te dragen aan de voedseltransitie.

We geven een aantal voorbeelden uit de praktijk van hoe lokale overheden bijdragen aan de voedseltransitie. Hierna gaan cursisten aan de slag met een quickscan om een beter beeld te krijgen van de lokale situatie en krijgen ze een toolbox met daarin een stappenplan naar een integrale aanpak voor lokaal voedselbeleid.

In deze eendaagse cursus leer je:

  • De theoretische/historische achtergrond van de voedseltransitie
  • Verschillende actuele voedselthema’s in de gemeente en hun effect op de samenleving
  • De rol van (lokale) overheden in de voedseltransitie
  • Hoe voedselbeleid op een integrale manier bij kan dragen aan verschillende maatschappelijke opgaven
  • Een quickscan van je eigen situatie
  • Een toolbox met verschillende stappen richting een integrale aanpak voor lokaal voedselbeleid

Na afloop van deze cursus heb je een duidelijk beeld van het belang van de voedseltransitie en welke rol de gemeente hierin kan spelen. Ook krijg je een beter beeld van welke aanknopingspunten en mogelijkheden er in jouw specifieke situatie zijn om werk te maken van de voedseltransitie.

Doelgroep

Door het integrale karakter van het thema voedsel is de cursus interessant voor een brede doelgroep binnen de lokale overheid. Denk hierbij aan programmamanagers, senior beleidsadviseurs, projectleiders, communicatieadviseurs en bestuurders op het terrein van gezondheid, duurzaamheid, landbouw, economie en ondernemerschap, en het sociaal domein.

Programma

Inzicht in de voedseltransitie

  • Geschiedenis van de voedseltransitie
  • Tien belangrijke thema’s binnen de voedseltransitie
  • Vertaalslag van deze thema’s naar de lokale situatie
  • Koppeling aan brede maatschappelijke uitdagingen

Rol van gemeenten in de voedseltransitie

  • Rol van de overheid in de voedseltransitie – de theorie
  • Voorbeelden van succesvolle strategieën op lokaal niveau – de praktijk
  • Plenaire discussie

Quickscan

  • Cursisten maken (in groepen) een quicksan van de lokale situatie
  • Plenaire discussie en vergelijking resultaten quickscan

Toolbox – de weg naar een integrale aanpak

  • Voordelen van een integrale aanpak
  • Uitleg fases van het beleidsproces
  • Specifieke tools voor verschillende fases in het beleidsproces

Plan van aanpak – hoe nu verder?

  • Aan de slag met een plan van aanpak op basis van de praktijkvoorbeelden, quickscan en/of toolbox
  • Onderling delen resultaten
  • Plenair bespreken resultaten
  • Hoe ga je morgen verder?

Docenten

Tessel Kans
Senior Managing Consultant
Tessel is een adviseur die de organisatie weet te verbinden met de complexe en dynamische omgeving. Ze bouwt allianties en brengt belangen van verschillende stakeholders bij elkaar. Ze heeft een goed gevoel voor bestuurlijk-politieke verhoudingen en beschikt over een flinke dosis omgevingssensitiviteit. Tessel heeft plezier in het omgaan met verschillende soorten mensen en is in staat hun belangen te herkennen en wensen en doelen te vertalen. Door haar communicatieachtergrond kent zij de kracht van een goede kernboodschap en beheerst zij het spel met de media.
Bekijk LinkedIn profiel  
Just Blonk
Trainee
Door zijn achtergrond in duurzaamheids- milieuwetenschappen heeft Just veel inhoudelijke kennis opgedaan over een breed scala aan uitdagingen die gepaard gaan met het verduurzamen van ons voedselsysteem. Deze inhoudelijke kennis combineert hij graag met zijn sterke communicatieve vaardigheden. Dit geeft hem de juiste tools om complexe duurzaamheidsvraagstukken in het voedselsysteem te vertalen naar concrete strategieën met een pakkende communicatie.
Bekijk LinkedIn profiel  
Arzien de Lint
Strategic Consultant
Arzien is goed op de hoogte van verschillende duurzaamheidsthema’s, met name in de foodservicesector. Ze is een gedreven professional, praktisch, maar ook juridisch opgeleid en thuis in de CSRD regelgeving. Verduurzaming van grondstofstromen, vraag en aanbod bij elkaar brengen en stap voor stap bedrijven helpen een positieve bijdrage te leveren aan de planeet.
Bekijk LinkedIn profiel  

Materiaal

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met PONT | Klimaat gratis toegang tot dossiers,digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 5 studie-uren rekenen.

BP Studieuren55

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • 23 juni 2025
  • 09:30 - 16:30
  • Utrecht
  • € 795,-
    • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee
Aanmelden

Referenties

 Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wil je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Chiara van Ommeren
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Chiara via chiara@berghauserpont.nl
(020) 820 09 08 | (06) 253 271 03