Inleiding:
De Omgevingswet vereist een integrale benadering van klantvragen en handhavingszaken, waarbij de wetgeving naadloos moet worden door vertaald naar de praktische taakuitvoering door eigen diensten en de samenwerking met andere instanties. De casemanager is hier verantwoordelijk voor.
Casemanagement onder de Omgevingswet vereist een diepgaand begrip van de wetgeving, evenals de vaardigheden om complexe projecten te begeleiden en af te stemmen tussen verschillende belanghebbenden. In deze cursus zullen deelnemers uitgebreide kennis opdoen over het begrip casemanagement, met een specifieke focus op de toepassing ervan binnen zowel vergunningen- als handhaving strategieën.
Inhoud en resultaat:
Deze tweedaagse cursus richt zich op de integrale toepassing van kennis van de Omgevingswet en andere relevante wetgeving binnen het casemanagement. Het programma biedt een gestructureerde en praktijkgerichte benadering, waarin deelnemers stap voor stap worden meegenomen door de verschillende facetten van casemanagement.
Het programma is opgebouwd uit vier delen:
- Deel 1 biedt een inleiding in het begrip casemanagement, waarbij deelnemers kennismaken met de basisprincipes, goede en slechte voorbeelden van casemanagement, en de toepassing ervan in de praktijk.
- Deel 2 verdiept zich in de kwaliteitscriteria en specifieke onderdelen van casemanagement. Dit deel biedt uitgebreide uitleg en voorbeelden, en stimuleert deelnemers om actief deel te nemen door hun eigen praktijkvoorbeelden te delen.
- Deel 3 richt zich op de uitvoering van casemanagement in de context van vergunningverlening. Deelnemers werken aan realistische casussen die hen voorbereiden op de uitdagingen van het begeleiden van complexe projecten, zoals de bouw van bedrijfsunits en de realisatie van milieubelastende activiteiten.
- Deel 4 behandelt casemanagement in relatie tot handhaving, met speciale aandacht voor de juridische aspecten en de toepassing van handhavingsinstrumenten. Dit deel sluit af met een reflectie op de gevolgen van falend casemanagement.
Door middel van interactieve sessies, praktijkvoorbeelden en casussen, zullen deelnemers niet alleen hun kennis verdiepen, maar ook leren hoe ze deze effectief kunnen toepassen in hun dagelijkse werkpraktijk. Er wordt afgesloten met een presentatie over een casus met gefaald casemanagement en de consequenties daarvan.
Doelgroep:
Medewerkers van organisaties die zich willen bekwamen in het coördinerende casemanagement zoals bedoeld in de integrale werking en reikwijdte van de Omgevingswet. Dat zijn met name medewerkers (casemanagers, vergunningverleners, handhavers, plantoetsers, projectleiders, etc.) van gemeenten en omgevingsdiensten waar casemanagement uitgevoerd wordt.
Ook interessant voor medewerkers van andere organisaties die te maken hebben met integrale benadering en “het kan tenzij” (er beperkingen zijn) onder de Omgevingswet.