2-daagse cursus

€ 1.395,-

Basiscursus Participatie

12, 26 juni 2025
13, 27 november 2025

Utrecht
Utrecht
  • In 2 dagen de basisbeginselen van participatie
  • Vormen en instrumenten van participatie
  • Uitdagingen en barrières
  • Praktische toepassing binnen jouw organisatie
  • Ook zelf praktijkcases inbrengen

Inleiding

Participatie is een krachtig middel om beleid effectiever en democratischer te maken en is tegelijkertijd participatie ook altijd lastig. Hoe zorg je ervoor dat participatie niet slechts een verplichting is, maar echt impact heeft? Participatie staat hoog op de agenda bij overheden en maatschappelijke organisaties. De roep om meer inspraak, transparantie en betrokkenheid is groot, en participatie wordt vaak gezien als dé oplossing voor maatschappelijke vraagstukken. Maar is dat ook zo?

Wetgeving voor participatie zoals de Wet versterking participatie op decentraal niveau en de Omgevingswet, onderstrepen nog verder de noodzaak tot participatie. Maar als je dan aan de slag gaat, en participatie moet gaan organiseren, hoe maak je doordachte keuzes in processen en instrumenten? En hoe ga je om met uitdagingen zoals weerstand, lage betrokkenheid of uiteenlopende verwachtingen?

Inhoud en resultaat

In deze tweedaagse basiscursus leer je de fundamenten van participatie en ontdek je hoe je participatieprocessen strategisch en praktisch vormgeeft. We combineren theorie met praktijk, behandelen de juridische kaders en laten je oefenen met echte casussen, ook die van jezelf. We combineren fundamentele inzichten met concrete oefeningen, zodat je na afloop beter kunt sturen op participatie binnen jouw organisatie.

Tijdens deze cursus behandelen we:

  • De basisprincipes van participatie
  • Vormen en instrumenten van participatie
  • Uitdagingen en barrières
  • Praktische toepassing binnen jouw organisatie

Je leert over inwonersparticipatie, overheidsparticipatie en verschillende participatievormen en -instrumenten, maar bovenal hoe je participatieprocessen zo goed mogelijk ontwerpt en opzet, met aandacht voor transparantie, inclusiviteit en terugkoppeling.

Ook gaat het over wat participatie in de praktijk lastig maakt. Denk aan weerstand, lage opkomst, belangenconflicten en hoge verwachtingen. Hoe ga je hiermee om en hoe zorg je voor realistische en haalbare participatie? En hoe veranker je participatie binnen je organisatie en zorg je voor draagvlak bij bestuur en collega’s?

Na afloop van deze cursus heb je inzicht in de kernprincipes en praktische toepassing van participatie. Je weet hoe je participatie effectief inzet, welke instrumenten je wanneer gebruikt en hoe je uitdagingen overwint. Bovendien heb je gewerkt met concrete casussen en kun je participatie beter inbedden binnen jouw organisatie.

Doelgroep

Deze basiscursus is bestemd voor beleidsmakers, projectleiders, projectmedewerkers, communicatieadviseurs en managers die betrokken zijn bij participatieprocessen bij gemeenten. Het is voor betrokkenen uit het sociale domein, omgevingsdomein, zorg- en woningcorporaties, adviseurs die met participatie aan de gang moeten en iedereen daartussen.

Programma

Dag 1: De basis van participatieland 

Leerdoelen: kennis over participatie, begrip over de limieten van participatie en het kunnen wegen/kiezen van processen, vormen en instrumenten.

  • Introductie, kennismaking, leerdoelen en verwachtingen en korte toelichting eigen casussen.
     
  • De basics van participatie: Waar komt het vandaan, waar staan we in Nederland en waarom moeten we het over de basics hebben?
    - Weten waar het allemaal vandaan komt en wat de actualiteit is, de rode draden uit de geschiedenis
    - De fundamentele achtergronden: deliberatieve democratie, participatieve democratie en de democratische rechtsstaat
     
  • Het belang van participatie:
    - Motieven voor participatie: van democratische idealen tot instrumenteel draagvlak en de uitwerking van deze motieven
    - Wetgeving (zoals de Wet versterking participatie op decentraal niveau) en actuele ‘discoursen’ over participatie die de verwachtingen en hoop vergroten
    - Werken met eigen praktijkcases door een korte reflectieve pitch over de eigen casus te maken en te geven. Je past direct de behandelde theorieën toe op je eigen casus

  • Participatieprocessen, -vormen en -instrumenten: Waar hebben we het over en wat zijn de verschillen?
    Processen: wat weten we over wat belangrijk is aan participatieprocessen? Denk aan zorgvuldigheid, transparantie, voorspelbaarheid, menselijkheid, terugkoppeling. We bespreken een aantal casussen en pellen de eigenschappen af om komen tot een algemeen ‘procesontwerp’
    Vormen: welke vormen van participatie zijn er? Dit gaat over inwonersparticipatie, overheidsparticipatie, participatieladders, -trappen, cirkels en -kompassen
    - Instrumenten: welke instrumenten zijn er, waar zijn ze wel en niet voor geschikt en hoe maak je er keuzes in? We bespreken de ‘klassieke’ basale opties en manieren om ze te beoordelen op wat ze doen. We koppelen dit aan de motieven voor participatie

  • Afsluiting, terugkomen op de leerdoelen en verwachtingen, en doorkijk

 

Dag 2: Leren in participatieland

Leerdoelen: kennis over de best and worst practices van participatie, inzicht en gevoel bij de barrières van participatie en de gevolgen daarvan en de vaardigheid om met imperfecte omstandigheden een zo goed mogelijk proces te ontwerpen.

  • Introductie, terugkoppeling eerste dag, leerdoelen en verwachtingen.

  • Wat is goede participatie en hoe doe je het goed?

Hier hebben we het over wat we weten dat werkt: vuistregels, participatieplannen, etc. We doen een rondje over wat mensen weten en bespreken een aantal inzichten.

  • Wat zijn de belangrijkste barrières die participatie zo moeilijk maken.

Het gaat dan om spraakverwarring, absurde verwachtingen, het niet echt begrijpen, lage of onevenredige opkomst, weerstand, lobby of escalatie naar een andere arena. We bespreken een aantal barrières aan de hand van een casus en twee scenario’s van barrières (waarop ze mis kunnen gaan): wat kun je daaraan doen, hoe moet je je daartoe verhouden en wat betekent het voor je participatieproces als geheel?

  • Participatie is altijd imperfect.

Je gaat een ‘onmogelijke casus/opdracht’ doen om aan de hand van de principes voor goede participatie en aantal barrières toch een goede opdracht op te tuigen.

  • Participatie in je eigen organisatie.

Hoe fix je het intern? We bespreken interne barrières en dynamieken die participatie beïnvloeden: de rol van de raad, het inzetten van het college en wat er nodig is van andere collega’s. Deelnemers maken een interne krachtenveldanalyse voor hun casus of organisatie en bepalen wat nodig is om interne spelers mee te krijgen.

  • Afsluiting, terugkomen op de leerdoelen en verwachtingen

Docenten

Doriene Bakker
Coördinator en senior projectleider
Doriene Bakker is coördinator en senior projectleider op het gebied van (burger)participatie en democratische vernieuwing. Zij legt zich toe op het ondersteunen van overheden bij het organiseren, evalueren en implementeren van participatief werken en denken. Haar ervaring als beleidsadviseur bij een gemeente op diverse beleidsterreinen (o.a. onderwijshuisvesting, maatschappelijk vastgoed, decentralisaties Sociaal Domein), ervaring bij de VNG op het programma Slim Samenwerken en ruim 10 jaar ervaring als strategisch adviseur in de publieke sector, zorgt voor een breed pallet aan kennis, rollen en invalshoeken die relevant zijn rondom het vraagstuk van rolinvulling door ambtenaren, bestuur en politiek in interactie met de samenleving.
Bekijk LinkedIn profiel  
Steven Blok
Senior consultant en onderzoeker
Steven Blok is part time senior consultant goed openbaar bestuur bij Berenschot en part time onderzoeker aan de Erasmus Universiteit Rotterdam [EUR]. Hij onderzoekt de relatie tussen overheden en de maatschappij en hij begeleidt al jaren tal van publieke organisaties bij het verbeteren van hun interne samenspel en hun relatie met de samenleving. Steven is onder andere is auteur van Leren in Participatieland, Collectieve Actie door Burgerinitiatieven, Handbook of EU Participatory Budgeting en de handreiking Aan de slag met participatie.
Bekijk LinkedIn profiel  

Materiaal

Hiermee krijg je toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom de cursus. Zo kun je voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijg je met PONT | Omgevingsweb gratis toegang tot dossiers,digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 12 studie-uren rekenen.

BP Studieuren1212

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • 12, 26 juni 2025 | 13, 27 november 2025
  • 09:30 - 16:45
  • Utrecht | Utrecht
  • € 1.395,-
    • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee
Aanmelden

Referenties

Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen refenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wil je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Chiara van Ommeren
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Chiara via chiara@berghauserpont.nl
(020) 820 09 08 | (06) 253 271 03