2-daagse cursus

€ 1.295,-

Basisbegrippen Stedenbouw en Omgevingskwaliteit

8, 15 april 2025
13, 20 november 2025

Utrecht
Utrecht
  • Voor de niet-stedenbouwer en niet-architect
  • Adviseren vanuit omgevingskwaliteit
  • Geen expert, wel betere gesprekspartner
  • Komen tot betere omgevingskwaliteit
  • Met praktijkcases en voorbeelden (ook eigen)

 Inleiding

Stedenbouw is bij uitstek de discipline waar maatschappelijke opgaven, transities, ambities in de ruimte en met samenhang bij elkaar worden gebracht. De Omgevingswet benadrukt de noodzaak tot integraliteit, geeft handvatten om gewogen adviezen voor te leggen en legt het wegen en maken van die keuzes bij het democratische besluitvormingsproces. Planologie en stedenbouw staan nadrukkelijker ten dienste van de publieke zaak en de overheid pakt weer de regie. En dat is hoognodig want we zitten volop in meerdere transities waardoor opgaven steeds complexer worden en tijdens de aansturing met onzekerheden rekening moet worden gehouden. De toekomst laat zich niet voorspellen maar wel voorstellen.

Inhoud en resultaat

In deze 2-daagse cursus gaan we oefenen met de basisbegrippen van de stedenbouw en hoe te adviseren vanuit omgevingskwaliteit.

In het proces van ruimtelijke plannen en advisering komen continu stedenbouwkundige aspecten om de hoek kijken, vaak als belangrijke onderlegger voor een ontwikkeling of initiatief. Maar veel mensen in het proces hebben daar weinig praktische kennis over, waardoor een plan niet altijd goed begrepen wordt. Ook kan daardoor geen gedegen commentaar worden gegeven met als gevolg minder goede plannen en minder goede onderbouwing en uiteindelijk minder omgevingskwaliteit. En dat is natuurlijk heel jammer.

Dit kennishiaat vult deze cursus in. Je wordt geen expert, maar je wordt wel een betere gesprekspartner en adviseur. Je begrijpt de achtergronden beter en dit leidt uiteindelijk  tot een betere omgevingskwaliteit.

Doelgroep

Deze cursus is opgezet voor professionals in het RO domein zonder stedenbouwkundige en architectonische achtergrond. Denk aan RO medewerkers, planologen, geografen en bestuurskundigen.

Zij werken in de praktijk als beleidsmedewerker/-adviseur ruimtelijke ordening, planmaker, omgevingsjurist, vergunningverlener, handhaver en toezichthouder bouwen, lid commissie Omgevingskwaliteit bij gemeenten, provincies en omgevingsdiensten.

Programma

Dag 1

Blok 1: Stedenbouw
Wat is stedenbouw? Waar komt het vandaan en hoe heeft stedenbouw zich in de loop van de tijd ontwikkeld? Welke ervaringen hebben de cursisten met stedenbouwkundige vraagstukken? De cursisten nemen een voorbeeld ter bespreking mee uit hun praktijk en geven aan wat hun leerdoel is.

Blok 2: Toekomst
Vergroten toekomstgeletterdheid. We bespreken het belang van trendanalyses en het verbeelden van mogelijke toekomsten door middel van scenario’s.

Blok 3: Openbare ruimte
Het belang van de partituur van de openbare ruimte in de stad. Hoe vanuit een visie en het ontwerp van de openbare ruimte de samenhang in de stad kan worden geborgd en private initiatieven en vastgoedontwikkelingen aangestuurd.

Blok 4: Ruimtelijke ensembles
Bespreken van en oefenen met het analyseren van ruimtelijke ensembles. Met als doel te komen tot een aantal basiswaarden waarmee een visie, plan of uitgangspunten kan worden gedefinieerd. We oefenen met een concrete praktijkcase.

Dag 2

Blok 5: Verdieping schaalniveaus
Verdiepend op Blok 3 worden twee andere schaalniveaus behandeld. Die van bouwhoogtes en stadssilhouet. En van bouwblok, gebouw en relatie openbare ruimte. Dit blok sluiten we af met een korte oefening

Blok 6: Beeldregieplan
In een beeldregieplan worden voorwaarden opgenomen die gaan over het ontwikkelen van vastgoed en het ontwerp van de openbare ruimte. Over welke voorwaarden hebben we het dan en hoe formuleer je die zo dat ze toetsbaar zijn voor de Commissie Ruimtelijke Kwaliteit?

Blok 7: Commissie Ruimtelijke Kwaliteit
In dit blok geeft de secretaris van Commissie Ruimtelijke Kwaliteit van het Oversticht een toelichting op haar werk. Hoe de commissie is georganiseerd, wat hun mandaat is en waaraan ze toetsen. Met een paar praktijkvoorbeelden licht ze de wijze van werken toe en waar de commissie soms tegen aan loopt. En wat dan?

Blok 8: Afsluiting
We sluiten af. Hebben we besproken wat er besproken moest worden? Welke lessen zijn behulpzaam geweest? Zijn de leerdoelen behaalt? We nemen de tijd om eventuele leemtes nog in te vullen.


Docenten

Henk Snel
senior stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle
 
Henk Snel (1959) is senior stedenbouwkundige bij de gemeente Zwolle. Zijn credo is: vertel verhalen, geef focus, maak ruimte en vier de tijd. Zijn werkveld bestaat uit grotere en complexe binnenstedelijke gebiedsontwikkelingen. Wat is het doel, wat is in essentie de opgave en waar zitten de hefboom om een ontwikkelproces in beweging te krijgen? Een goed voorbeelden daarvan is de Spoorzone. Met de historische binnenstad straks het nieuwe Centrumgebied van Zwolle. Met het vernieuwde station als het centrale stedelijke element. 1km2 gebiedsontwikkeling, 4000 woningen, 70.000 m2 industrieel erfgoed. En thuisbasis van een Eco-systeem; de synthese tussen innovatieve maakindustrie, creatieve sector en hbo en mbo onderwijs. Daarnaast is Henk betrokken bij strategische beleidsontwikkelingen als de Zwolse Adaptatie Strategie, de Omgevingsvisie Ons Zwolle van Morgen en ontwerpend onderzoek vanuit meerdere thema’s. Dankzij jarenlangs ervaring heeft Henk goed inzicht in het instrumentarium dat een stedenbouwer tot zijn beschikking heeft. Van visie, stedenbouwkundige plan, beeldkwaliteitplan, openbare ruimte plan tot het juridische plan. Henk is al lang actief binnen het onderwijs. Als docent van een Post HBO cursus stedenbouw bij de Hogeschool Windesheim, docent bij van Hall Larenstein, lid afstudeercommissies Hogeschool van Amsterdam en Academie van Bouwkunst te Amsterdam. Voor deze leergang is Henk de coördinator.
 
Docentprofiel met cartaID 36930 niet gevonden.

Materiaal

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp. Verder krijgt u met PONT | Omgeving gratis toegang tot dossiers,digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.


Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 12 studie-uren rekenen.

BP Studieuren1212

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • 8, 15 april 2025 | 13, 20 november 2025
  • 09:30 - 16:45
  • Utrecht | Utrecht
  • € 1.295,-
    • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee
Aanmelden

Referenties

 Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen refenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Ronald Koppers
Ronald Koppers
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Ronald Koppers via 06 11 880 859 of via ronald@berghauserpont.nl