Inleiding
De ontwikkelingen op gebied van verduurzaming volgen elkaar in rap tempo op. Er is steeds meer mogelijk, steeds meer verplicht en steeds vaker betekent verduurzaming ook financieel de gunstigste optie. Maar waar begin je? In deze e-cursus krijg je de eerste handvatten om jouw duurzame ambities in de bouw om te zetten in concrete handelingen.
Van inspiratie naar activatie en implementatie
In deze e-cursus ligt de nadruk op de brede context van duurzaam bouwen. Als basis wordt uitgelegd wat circulariteit precies is en waarom het belangrijk is dat de Nederlandse bouwsector zich hiermee bezig houdt. Duurzaamheid in de bouw wordt vanuit verschillende thema's bekeken. Daarbinnen leer je over beleid en wet- en regelgeving, krijg je concrete handreikingen en praktijkvoorbeelden. Hoe voldoe je aan de nieuwe Europese wetgeving? Welke kansen liggen er als bouwer binnen de huidige kaders van je project, waaronder budget, planning en kwaliteitseisen? Hoe ga je als gemeente om met partners (zoals marktpartijen en corporaties) die duurzamer moeten gaan bouwen? En welke regionale initiatieven zijn er om duurzaamheid aan te jagen?
Elke les bevat een korte inleiding, toelichting en uitleg over de verschillende wet- en regelgeving, een verhelderend webcollege, handreikingen en praktijkvoorbeelden. Tijdens de les krijg je meerkeuzevragen om je kennis te toetsen en prikkelende vragen over jouw eigen werkpraktijk.
Inhoud en resulaat
De e-cursus is als volgt opgebouwd:
Les 1: Circulariteit
Les 2: CSRD en EU-taxonomie
Les 3: CO2-problematiek én oplossingen
Les 4: Energie in de bouw
Les 5: Comfort en gezondheid
Les 6: Stikstof
Les 7: Klimaatadaptief en natuurinclusief bouwen
Les 8: Duurzaam bouwen in de praktijk
De cursus wordt afgesloten met een eindtoets bestaande uit 7 vragen. Indien je deze voldoende beantwoordt kun je na het invullen van de evaluatie automatisch een certificaat downloaden. Mocht je zakken voor de eindtoets, dan kun je deze herkansen.
Het doorlopen van de gehele cursus neemt ongeveer 5 uur in beslag.
Tijdens het volgen van de e-cursus heb je ook toegang tot de kennisbank van PONT | Klimaat, waarin je relevante wetgeving, jurisprudentie, boeken en andere interessante achtergrondinformatie kunt vinden. Deze kennisbank kun raadplegen bij het beantwoorden van de vragen of ter verdere verdieping in specifieke onderwerpen. Je ontvangt voor de kennisbank een aparte inlogcode.
Doelgroep
Deze e-cursus is relevant voor iedereen in de bouwsector en bij gemeenten die met duurzaam bouwen aan de slag willen of moeten.