E-cursus

€ 395,-

E-cursus Privacy in de zorg


  • Aandacht voor geldende wet- en regelgeving én toekomstige ontwikkelingen
  • Krijg een goed overzicht van de juridische en praktische aandachtspunten van privacy in de zorg
  • In je eigen tempo te volgen
  • Na afloop een toets en certificaat
  • 3 studie-uren

 

Inleiding:

Deze cursus behandelt de belangrijkste deelonderwerpen die binnen de zorg op privacygebied spelen. Privacy compliance kan bij uitstek in de zorg tot complexe vraagstukken leiden. Enerzijds doordat voor gezondheidsgegevens een zwaarder beschermingsregime geldt dan voor gewone persoonsgegevens en anderzijds doordat binnen de zorg veel specifieke wetgeving bestaat die van invloed is op de rechtmatige verwerking van persoonsgegevens. Wat mag wel en wat mag niet? Hoe ga je correct om met persoonsgegevens in de zorg? In 6 lessen word je hiervan op de hoogte gebracht.

Bij inschrijving van deze cursus krijg je toegang tot de online kennisbank van PONT | Data & Privacy. Na inschrijving krijg je een account tot de online kennisbank en heb je een halfjaar de tijd om de e-cursus te volgen op de momenten dat het voor jou het beste uitkomt. Je kunt bovendien een halfjaar lang gratis gebruik maken van alle gerelateerde boeken, artikelen en jurisprudentie.

Inhoud en resultaat:

De e-cursus is als volgt opgebouwd:

  • Les 1: Introductie AVG en UAVG
  • Les 2: Het medisch beroepsgeheim
  • Les 3: Verwerking van persoonsgegevens door de zorgaanbieder
  • Les 4: Uitwisseling van persoonsgegevens
  • Les 5: Beveiliging van persoonsgegevens
  • Les 6: E-health en toekomstige ontwikkelingen

Elke les bevat een korte inleiding over het onderwerp van de les, toelichting en uitleg op de verschillende wet- en regelgeving en een webcollege. Je krijgt meerkeuzevragen om je kennis te toetsen. Met je persoonlijke inlogcode krijg je toegang tot de e-cursus. Je kunt op ieder gewenst moment de cursus verlaten. Je gegeven antwoorden blijven bewaard, zodat je de volgende keer weer verder kunt waar je gebleven bent. Via het overzicht kunt je ook weer terug naar de al afgeronde lessen.

Voor wie?

Deze e-cursus is bedoeld voor juristen, beleidsmakers, privacy-adviseurs en FG'ers die werken binnen het zorg- en sociaaldomein. Daarnaast kan deze e-cursus ook waardevol zijn voor medewerkers in de gezondheidszorg die verantwoordelijk zijn voor het verwerken van persoonsgegevens, zoals managers en privacy officers.

Programma

Algemeen

  •  Introductie AVG en UAVG
    •  kernbegrippen
    •  privacybeginselen
    •  grondslagen en uitzonderingen
    •  vereisten AVG
    •  verwerking buiten de EER
  •  Les 2: Het medisch beroepsgeheim
    • reikwijdte en inhoud
    • verschoningsrecht
    •  hoofdregel & uitzonderingen
  •  Les 3: Verwerking van persoonsgegevens door de zorgaanbieder
    •  verwerking van persoonsgegevens en het beroepsgeheim
    •  het medisch dossier
    •  rechten van betrokkenen
  •  Les 4: Uitwisseling van persoonsgegevens
    •  push- en pull-verkeer
    •  toestemming
    •  samenwerken in de zorg
  • Les 5: Beveiliging van persoonsgegevens
    • kernwaarden informatiebeveiliging
    • AVG en beveiliging
    • zorgspecifieke wetgeving
    •  voorbeelden van beveiligingsmaatregelen
  • Les 6: E-health en toekomstige ontwikkelingen
    • wat is e-health?
    • European Health Data Space
    • op de cliënt/patiënt-gerichte toepassingen
    • digitale correspondentie
    • MDR en privacy
    • AI en big data

Docenten

Sophie Hendriks
Sophie is advocaat bij AKD en is gespecialiseerd in juridische vraagstukken op het gebied van privacy, gegevensbescherming, ICT en kunstmatige intelligentie (AI). Sophie beschikt over een CIPP/e-certificaat, wat getuigt van haar uitgebreide kennis en expertise op het gebied van gegevensbescherming- en privacywetgeving.
Martin Hemmer
Advocaat, partner bij AKD
Martin Hemmer is partner en advocaat bij AKD. Hij werkt vooral op het snijvlak van recht en technologie. Hierbij ligt de nadruk op innovatieve IP (auteursrecht, databankenrecht, octrooirecht) en ICT in combinatie met media en privacy.

Materiaal

 Gedurende de gehele looptijd van zes maanden heb je ook toegang tot de complete digitale Kennisbank PONT | Data & Privacy. Hiermee verkrijg je volledige toegang tot o.m. het themadossier Privacy in de zorg, waarin het Handboek Privacy in de zorg gratis digitaal te raadplegen is, net als verdere relevante achtergrondinformatie rondom het thema. Zo kun je voor, tijdens en na de cursussen continu leren.
Ook krijg je met PONT | Data & Privacy toegang tot de overige dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing en het jurisprudentie-archief. Tegelijkertijd met de e-cursus ontvang je van ons de inlogcodes van de kennisbank.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 395,-
Aanmelden

Referenties

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.