E-cursus

€ 249,-

E-cursus Juridische aspecten van ESG


 • 5 lessen met: theorie, casuïstiek, webcolleges, kennisvragen en handige links
 • Op elk gewenst moment en in eigen tempo te volgen
 • Toegang tot de kennisbank PONT Klimaat
 • Na afloop een toets en certificaat
 • 3 studie-uren

Inleiding

ESG staat voor ‘Environmental, Social and Governance’. Het milieu, het sociale of maatschappelijke en (behoorlijk) bestuur. ESG draait dus om duurzaamheid in de breedte. Sinds kort is er Europese wetgeving rondom ESG. In deze e-cursus leer je alles over deze juridische aspecten van ESG.

Inhoud en resultaat

In deze e-cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:
• Les 1: Het ESG-landschap
• Les 2: De SFDR
• Les 3: De CSRD
• Les 4: De Taxonomieverordening
• Les 5: Casusopdrachten
Elke les bevat een korte inleiding, verhelderende theorie en uitleg over het onderwerp, een of meerdere kennisvragen en toepassing op een fictieve casus in de vorm van een webcollege. Met jouw persoonlijke inlogcode krijgt je toegang tot de e-cursus. Je kunt op ieder gewenst moment de cursus verlaten. Jouw gegeven antwoorden blijven bewaard, zodat je de volgende keer weer verder kunt waar je gebleven bent. Via het overzicht kun je ook weer terug naar de reeds afgeronde lessen.

Het doorlopen van de gehele cursus neemt ongeveer 3 uur in beslag.

Werkwijze e-cursus
De e-cursus kun je online volgen via je computer, tablet of smartphone. De e-cursus wordt je aangeboden via het leerplatform aNewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). Je logt in en u start met de lessen, waarbij je in je eigen tempo de 5 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, casuïstiek, webcolleges, meerkeuzevragen en achtergrondmateriaal.

Op je persoonlijke overzichtspagina kun je gedurende de cursus jouw kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kun je ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.

Als je alle lessen afgerond hebt volgt een toets. Je krijgt 5 vragen voorgelegd. Deze zijn een dwarsdoorsnede van de e-cursus. Als je 3 van de 5 vragen correct beantwoordt, ben je geslaagd. Je kunt één keer een herkansing doen. Indien je slaagt kun je direct zelf een certificaat printen. 

Daarnaast krijg je de beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee je jouw kennis actueel houdt tijdens en na de e-cursus. Je ontvangt dan iedere week een aantal digitale vragen via uw smartphone, tablet of computer. 

E-cursus plus Kennisbank
Tegelijk met de e-cursus krijg je ter ondersteuning ook direct toegang tot de kennisbank PONT Klimaat, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kun je tijdens de e-cursus raadplegen, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang je bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.

Voor wie is de e-cursus?

De e-cursus Juridische aspecten van ESG is geschikt voor juristen, adviseurs, beleidsmedewerkers, ondernemers en bestuurders die meer willen weten over de Europese wetgeving rondom ESG (Environmental, Social and Governance), duurzaamheid en hoe die te implementeren.

Programma


• Les 1: Het ESG (Environmental, Social and Governance)-landschap
           o Geschiedenis ESG
           o Actieplan Duurzame Financiering
           o European Green Deal
           o Introductie van de SFDR, CSRD en Taxonomie
• Les 2: De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) 
           o Voor wie is de SFDR?
           o Wat is de SFDR?
           o Hoe implementeer je de SFDR?
• Les 3: De Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)
           o Voor wie is de CSRD?
           o Wat is de CSRD?
           o Hoe implementeer je de CSRD?
• Les 4: De Taxonomieverordening
           o Voor wie is de Taxonomieverordening?
           o Wat is de Taxonomieverordening?
           o Hoe implementeer je de Taxonomieverordening?
• Les 5: Casusopdrachten
           o Met als casus een fictief bouw- en aannemersbedrijf worden de belangrijkste onderwerpen van de eerste 4 lessen uitgelegd en getoetst.

Docenten

Joanneke van Wijk
Specialist (Europese) duurzaamheidsregelgeving | Boot Advocaten
Joanneke van Wijk is specialist (Europese) duurzaamheidsregelgeving, zoals de SFDR, CSRD en Taxonomie bij Boot Advocaten. Ze adviseert klanten over ESG-compliancestrategie, bijvoorbeeld over de 'routes naar groen' voor vastgoed-beleggingen en sustainable finance fondsen. Ook adviseert zij organisaties over CSRD compliance, vanaf de eerste stappen tot en met reporting. Ook geeft Joanneke lezingen, praktische workshops en trainingen op alle niveaus binnen de organisaties van onze eigen cliënten, maar ook aan accountants en taxateurs.

Materiaal

 •  U heeft zes maanden lang de mogelijkheid de e-cursus te completeren.

Gedurende de gehele looptijd van zes maanden heeft u ook toegang tot de complete kennisbank Pont | Klimaat. Hier vindt u actuele teksten van de wetten en besluiten, de toelichtingen en verhelderende artikelen en boeken over alles rondom Klima’tthema's. Tegelijkertijd met de E-cursus ontvangt u van ons de inlogcodes van de kennisbank.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 249,-
  •  U krijgt zes maanden toegang tot de e-cursus en de documentatie sectie
Aanmelden

Referenties

 Voor deze nieuwe e-cursus zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.