Inleiding
Vechtscheidingen zorgen voor veel psychisch leed, met name bij kinderen. Het lukt ouders in en na een vechtscheiding vaak niet om het gezamenlijk ouderschap vorm te geven waardoor hun kinderen verstoord raken in hun ontwikkeling en bij jeugdzorg en andere hulpinstanties terecht kunnen komen. Veel psychisch leed - en daarmee gepaard gaande beslag en kosten op de geestelijke gezondheidszorg - kan voorkomen worden als professionals ouders in een vechtscheiding helpen om de strijd uit hun relatie te halen. Ouders moeten daarvoor zo worden toegerust dat ze het welzijn van de kinderen bovenaan zetten. Het gaat er niet om wie er gelijk heeft of om elkaar te kwetsen, maar om in goed overleg de kinderen op te voeden. Daarvoor is het nodig dat ouders leren om weer functioneel met elkaar te communiceren. Onder functionele communicatie verstaan we een respectvolle communicatie over die dingen waarover, in het belang van de kinderen, gecommuniceerd moet worden. Hierdoor kunnen kinderen weer in een relatief rustige omgeving en sfeer opgroeien, waardoor hulp vanuit jeugdzorg en andere hulpinstanties kan worden voorkomen of beëindigd. Tijdens deze cursus wordt een aanpak gepresenteerd waarbij u ouders helpt beter om te gaan met hun eigen emoties en met elkaar. Deze aanpak is gebaseerd op evidence-based technieken uit de tweede en de derde generatie cognitieve gedragstherapie en de systeemtheorie. Meteen met ex-en samen aan tafel gaan zitten is doorgaans namelijk zinloos. Eerst zal de grootste strijd uit de relatie gehaald moeten worden. De aanpak die in deze cursus wordt gepresenteerd bestaat daarom uit twee delen: een deel waarin ex-en los van elkaar sessies volgen met een professional en een deel waarin ze samen aan tafel zitten. Deelnemers gaan tijdens deze cursus oefenen met verschillende technieken uit deze aanpak.
Deelnemers aan deze cursus ontvangen gratis de uitgave Complexe scheiding: interventie gebaseerd op derde generatie cognitieve gedragstherapie van dr. Pieternel Dijkstra en MSc Filipina van der Heijde.
Inhoud en resultaat
Na het volgen van deze cursus heeft u praktische kennis en vaardigheden ontwikkeld waarmee u ruziënde ouders in een vechtscheiding helpt om functioneel met elkaar te communiceren en het welzijn van hun kind voorop te zetten. U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor een ieder die zich professioneel wil verdiepen in de psychologische en/of sociaal-emotionele hulpverlening aan gezinnen, ouders of kinderen in geval van een vechtscheiding zoals gezinstherapeuten, gezinsvoogden, gedragsdeskundigen, raadsonderzoekers, maatschappelijk werkers, jeugdzorgwerkers, relatietherapeuten, mediators, leden van wijkteams, gz-psychologen, gezinsvoogden, etc.