1-daagse cursus

€ 695,-

Circulair bouwen


 • In 1 dag alle ins en outs over circulair bouwen
 • Inleiding in circulair bouwen
 • De theorie, meetmethoden en verdienmodellen  
 • Juridisch kader en de toepassingen daarvan in de praktijk
 • Juridisch kader en aanbestedingen
 • Borging in contracten, bestemmingsplannen en omgevingsplannen
 • Concreet en praktisch, van ambitie naar realisatie


Inleiding

De bouw- en infrasector staat voor een enorme transitie. Om klimaatverandering en verdere belasting van de aarde tegen te gaan, moeten we op een geheel andere manier gaan werken. De ambitie is dat uiterlijk in 2050, maar liever veel eerder, de gebouwde omgeving circulair is. In 2030 willen we 50% van de einddoelstelling hebben gerealiseerd. Voor 2022 is het doel om een basis te leggen in kennis en ervaring om vervolgens de doelstellingen in 2030 en 2050 te realiseren.

Circulariteit definiëren we als ‘een economisch systeem waarin waarde behouden blijft of ontstaat door producten en grondstoffen te hergebruiken en vernietiging van grondstoffen te minimaliseren’. Om dit systeem te realiseren is het van belang om de hele keten daar op aan te passen. In een circulaire economie moet ook de bouw richting een systeem zonder afval en waarin grondstoffen steeds opnieuw worden gebruikt.

Bij circulair bouwen is het niet alleen van belang vandaag te beginnen met duurzame bouw, maar ook te kijken naar de dag van morgen. In de toekomst moet er een systeemverandering komen die circulariteit in de bouw normaliseert.

Inhoud

In deze cursus gaan we in op het proces dat komt kijken bij circulair bouwen. In het ochtenddeel laten we je zien hoe je circulariteit kunt meten en welke verdienmodellen er zijn. We gaan dieper in op theoretische benaderingen van circulair bouwen die de basis zijn voor ontwikkelde meetmethodes. Hierbij gaan we ook in op materiaal (her)gebruik en het materialenpaspoort. We werken samen aan een concrete berekening van BCI Gebouw en laten zien hoe dit instrument ingezet kan worden door opdrachtgevers en opdrachtnemers. Tot slot behandelen we actuele ontwikkelingen in de financiële waardering van circulariteit binnen verschillende projecten.

In het middagdeel laten we zien hoe je als opdrachtgever aan de slag kunt gaan met circulair bouwen. We geven handvatten hoe het juridisch instrumentarium kan helpen om circulariteit mee te nemen in je opgave. En laten zien hoe je dit juridisch kunt verankeren. Kort samengevat geven we handvatten voor de vragen:

 • Hoe kan ik circulariteit meenemen in aanbestedingen?
 • Hoe kan ik het borgen in contracten?
 • En hoe kan het geborgd worden in bestemmingsplannen en omgevingsplannen?

Uiteraard komen de belangrijke voorvragen ook aanbod. Bijvoorbeeld hoe je een ambitie concreet kunt vertalen naar doelstellingen, hoe je de juiste partijen selecteert en contracteert, en de vraag met welke maatregelen/prestaties van gebieden en gebouwen die doelen gerealiseerd kunnen worden. We vertrekken vanuit het juridische kader (wet- en regelgeving op hoofdlijnen) en kijken juist naar wat er wél mogelijk is. Van ambitie naar realisatie. Heel concreet en praktisch.

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor medewerkers die duurzaam en circulair bouwen actief aansturen bij gemeenten, projectontwikkelaars, corporaties en adviesbureaus. Maar deze cursus is ook geschikt voor coördinatoren duurzaamheid en projectmanagers van bouwprojecten. Voor stedenbouwkundigen bieden we handvatten voor het vertalen naar circulariteit in gebiedsontwikkeling.

Programma

 1. 1. Kennismaking en inleiding circulair bouwen
 2. 2. De theorie achter circulair bouwen
 3. 3. Meten van circulariteit; hoe doe je dat?
 4. 4. Welke verdienmodellen zijn er?
 5. 5. Het juridisch kader
 6. 6. Van ambitie naar realisatie
 7. 7. Contracteren en aanbesteden
 8. 8. Omgevingswet en mogelijkheden Besluit bouwwerken leefomgeving

Docenten

Erik Visser
Adviseur en trainer bij AT Osborne
 
Erik Visser levert een bijdrage aan het oplossen van complexe vraagstukken in de fysieke leefomgeving. Dat doet hij  door het adviseren over wet- en regelgeving en beleid bij zijn publieke opdrachtgevers. Daarnaast schrijft hij met enige regelmaat opiniërende stukken over de inzet van wet- en regelgeving voor de energietransitie en geeft hij trainingen over de Omgevingswet en duurzame gebiedsontwikkeling. Momenteel werkt hij voor een groot deel van zijn tijd bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Omgevingswet en bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan mobiliteitsvraagstukken.  
 
Joost Meuffels
Juridisch adviseur bij AT Osborne
 
Joost is juridisch adviseur op het gebied van aanbestedings- bouw- en contractenrecht. Joost zet zich graag in voor duurzame (energie, klimaat, biodiversiteit, circulair bouwen) opdrachten in de fysieke leefomgeving. Vanuit zijn expertise help hij (semi)publieke opdrachtgevers bij het realiseren van hun ambities en doelstellingen.

Materiaal

 • Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
 • Toegang tot de gehele digitale kennisbank Klimaatweb Pro tot een maand na de cursus

Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Klimaatweb Pro gratis toegang tot dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 5 studie-uren rekenen.

BP Studieuren55

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 695,-
  • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
  • Prijs is inclusief complimentary koffie en thee   
Aanmelden

Referenties
Voor deze cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Tim de Laat
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Tim via 06 40 72 44 82  of via tim@berghauserpont.nl