6-daagse

€ 4.495,-

Opleiding Samenwerken onder de Omgevingswet: de publieke professional

14 maart, 11, 12 april, 15, 16 mei, 13 juni 2023
12 september, 10, 11 oktober, 14, 15 november, 12 december 2023

AMERSFOORT
AMERSFOORT
 • Samenwerken aan grote maatschappelijke opgaven
 • Werken aan specifieke vaardigheden, geen inhoud
 • Steekwoorden: participatie, opgavegericht werken, integraal werken, wijkgericht werken, stakeholdermanagement, regisseren, faciliteren, verbinden, samenwerken, omgaan met weerstand en spanningen.
 • 6 dagen aan de slag, inclusief 2 avondprogramma’s
 • Wat brengt de opleiding? Wordt de nieuwe publieke professional in het omgevingsdomein

Deze opleiding is een voortzetting en nieuwe opzet van voorheen Opleiding Omgevingsadviseur

banner

Inleiding

De woningbouwopgave, de energietransitie, klimaatadaptatie, stikstof, ondermijning, publieke gezondheid, de Omgevingswet. Zomaar een lijstje met de grote maatschappelijke opgaven waar we voor staan. En er zit er vast eentje bij waaraan jij werkt. Een opgave waarvoor jouw organisatie niet in zijn eentje verantwoordelijk is, die wordt opgepakt in nauwe samenspraak met andere organisaties of bewoners, maar ook intern met verschillende collega’s. Opgaven waarin je te maken krijgt met andere belangen, andere manieren van werken – een nieuw speelveld. Opgaven kortom waarvoor altijd samenwerking nodig is. En dat is een hele kluif.

Je herkent vast het dilemma dat je expert moet zijn én integraal moet kunnen denken. Dat je tempo moet maken én een gedegen afweging. Of dat je aan brede participatie met buiten moet doen én de interne afdelingen op één lijn moet krijgen.

De maatschappelijk realiteit vraagt kortom behoorlijk wat van de moderne professional in het omgevingsdomein. Samenwerken is daarbij de kern. Daarover gaat deze opleiding.

Wat biedt deze opleiding?

Begrippen als participatie, opgavegericht werken, samenwerken, integraal werken, wijkgericht werken, stakeholdermanagement, anders werken, regisseren, faciliteren, ontregelen, experimenteren, verbinden: Het zijn de modewoorden van nu. Maar hoe doe je dat? Hoe maak je concreet wat het oplevert?
Deze opleiding geeft je inzicht en houvast. We schetsen de veranderende context waarin de moderne ambtenaar werkt en de dilemma’s die daar als vanzelf bij horen. Daarbij bieden we concrete instrumenten om ermee aan de slag te gaan.

Werken aan vaardigheden

Deze opleiding gaat niet over de inhoud. De nieuwe manieren van (samen)werken vragen vooral ook een andere manier van werken met bijbehorende vaardigheden. Dat staat centraal in deze opleiding. En daar bij hebben we het niet enkel over nieuwe vaardigheden, want bestaande manieren van werken blijven deels ook nog bestaan. En dat maakt het misschien ook wel zo ingewikkeld: er komt wat bij. 

Integraal werken

De beweging naar een integrale manier van kijken en werken rond opgaven in onze leefomgeving betekent bijvoorbeeld niet, dat overheden hun meer traditionele rollen als ‘kadersteller’ (denk aan verordeningen) en als regisseur (uitvoerder van beleid) verliezen. Die rol blijft bestaan, maar wordt aangevuld met die als partner of facilitator. Die verschillende rollen vragen behoorlijk wat van de moderne publieke professional. Het is een soort ‘grenswerker’: iemand met één been in de eigen organisatie en met één been in (een netwerk met) de buitenwereld. Grenswerkers belanden geregeld in een spagaat waarbij een keuze voor het één of het ander hen niet dichterbij de oplossing brengt. Het stelt ze voor lastige vragen en dilemma’s, zoals:

 • Hoe ga je om met de spanning tussen (rechts)zekerheid bieden en maatwerk leveren?
 • Waar ligt je loyaliteit? Bij jouw moederorganisatie of (de coalitie met) ‘buiten’?
 • Welke (ontwikkel)wensen wil en kun je faciliteren? En hoe weeg je dat af?
 • Wanneer is een participatieproces geslaagd?
 • Welke samenwerkingsvorm past bij mijn opgave?

Deze opleiding is een update van de Opleiding Omgevingsadviseur die we al vele malen naar volle tevredenheid hebben uitgevoerd, zowel incompany als op de open markt.

Doelgroep

Deze opleiding is voor iedereen die werkt aan integrale vraagstukken over grenzen van organisaties, teams en domeinen. Dat kan zijn bij de overheid, in het bedrijfsleven, bij een non-profitorganisatie of een wijkvereniging of in de advieswereld. Voor mensen met rollen en functies die worden omschreven als gebiedsmakelaar, omgevingsadviseur, programmamanager, procesbegeleider, wijkregisseur, strategisch beleidsmedewerker, netwerkregisseur, projectleider, senior vergunningverlener, accountmanager, alliantiemanager en al die andere functies waarin samenwerken over grenzen essentieel is.

Programma

De 6-daagse opleiding bestaat uit drie inhoudelijke blokken en een afsluitende dag:

Dag 1: Ken je context

We maken kennis met elkaar en met de veranderende context waarin je werkt. Wat maakt jouw werk anders? En wat merk jij daarvan? We introduceren het begrip ‘grenswerker’ en staan stil bij je eigen leerdoel.

Dag 2 + 3: Ken je vak

Tijdens de eerste tweedaagse zoomen we in op de consequenties van de veranderende context voor jouw vak. Hoe werk je goed samen? Welke vormen zijn er? Hoe organiseer je een goed participatieproces en hoe kom je achter belangen van de partijen waarmee je samenwerkt en hoe weeg je die?

Dag 4 + 5: Ken jezelf

Jij bent zelf je belangrijkste instrument. Jouw kwaliteiten, valkuilen en behoeften kennen is dus essentieel. Tijdens deze tweedaagse leer je jouw stijl in samenwerken kennen en die effectief inzetten.

Dag 6: Afsluiting

Op de slotdag blikken we terug op de leergang en je leervraag. En we kijken vooruit: hoe breng je het geleerde bijvoorbeeld over naar je collega’s of leidinggevende?

De twee middelste blokken zijn 2-daagsen en lopen door in de avond, waarbij overnachting ook mogelijk is.

Docenten

Pim Nijssen
Adviseur en trainer, Twynstra Gudde
 
Pim Nijssen is partner Samenwerken bij Twynstra Gudde en een ervaren trainer en adviseur. Pim helpt organisaties en professionals samenwerkingsvaardiger te worden door middel van trainingen, organisatieadvies of als verandermanager. Met zijn achtergrond als planoloog kent hij het ruimtelijk domein als zijn broekzak. Met zijn humorvolle en verbindende stijl weet hij groepen in beweging te krijgen.
Bekijk op Omgevingsweb
Bekijk LinkedIn profiel
Niels Vrije
Adviseur en trainer
Niels Vrije is een ervaren adviseur en trainer. Hij is bestuurskundige met veel eravring in het omgevingsdomein: van gemeente tot Rijkswaterstaat en van Prorail tot Stedin. Niels werkt vanuit oprechte interesse in mensen en betrokkenheid bij het vraagstuk. Daarmee wekt hij vertrouwen bij partijen. Deelnemers aan opleidingen waarderen mijn enthousiasme, open communicatie en praktijkervaring.
Jesse Evers
Trainer
Jesse Evers is antropoloog, muzikant én trainer. Met zijn veelzijdige achtergrond heeft hij een frisse kijk op de veranderopgaven, waarmee publieke professionals te maken krijgen. Jesse’s beschouwende en waarderende kijk maken hem een gewaardeerd trainer en adviseur. Naast zijn werk als trainer, werkt Jesse ook zelf aan maatschappelijke opgaves als adviseur of manager, zoals de implementatie van de Omgevingswet of het stikstofdossier.

Materiaal

•  Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal
•  Boek Tweebenig samen werken, auteurs Jong, M. de., H. Bakker en F. Robeerst
•  Toegang tot de gehele digitale kennisbank Omgevingsweb Pro tot een maand na de cursus 


Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 40 studie-uren rekenen.

BP Studieuren4040

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 14 maart, 11, 12 april, 15, 16 mei, 13 juni 2023 | 12 september, 10, 11 oktober, 14, 15 november, 12 december 2023
 • 09:30 - 17:00
 • AMERSFOORT | AMERSFOORT
 • € 4.495,-
Aanmelden

Referenties
De opleiding heeft mijn verwachtingen overtroffen. Dat kwam met name doordat er ruimte was voor vragen en casussen uit de groep. De verschillende werkvormen maakten het luchtig en zorgden er ook voor dat je even los komt van je dagelijkse praktijk. Dat helpt mij goed om te leren en geïnspireerd te raken.

Zeer leuke, leerzame en prettige training, het aanraden waard! Goede begeleiding met voldoende ruimte voor eigen inbreng. De dagen waren boeiend en "vlogen" om.

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Kristian Koster
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Kristian via 06 231 52 794 of via kristian@berghauserpont.nl