E-college

€ 75,-

E-college Duurzame energie op het elektriciteitsnet


Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt rondom de uitvoering van de RES? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege!

 • In slechts één uur bent u bijgepraat over een actueel thema binnen de fysieke leefomgeving en duurzaamheid
 • Opgenomen: juni 2021
 • Op elk gewenst moment te bekijken
 • Na afloop een toets en certificaat
 • 1 studie-uur

Inleiding

De energietransitie zorgt ervoor dat het verbruik steeds meer elektrisch wordt: auto’s, industrie, warmtepompen, koken, de bouw, etc. Daarnaast loopt het netwerk lokaal in veel buitengebieden op tegen de grenzen van de groei. Het netwerk is niet berekend op de nieuwe stroom die opgewekt wordt in wind- en zonneparken. De stroomcapaciteit staat dus onder druk. Dit vraagt om veel investeringen in het net en om slimme alternatieve oplossingen.
U of uw collega’s zijn momenteel waarschijnlijk bezig om de Regionale Energie Strategieën (RES) en concrete projecten om de energietransitie handen en voeten te geven. Een veelgehoord knelpunt hierbij is dat gemeenten en andere partijen aanlopen tegen de beperkte capaciteit van het elektriciteitsnet. Er is hiervoor niet één oplossing, het is en-en-en, waarbij slimme keuzes gemaakt moeten worden.Inhoud en resultaat

In dit actualiteitencollege wordt op praktische wijze tips, handvatten gegeven om inzicht te krijgen in de knelpunten rondom de capaciteit van het elektriciteitsnet.


Na afloop van dit actualiteitencollege krijgt u antwoord op de volgende vragen: 

 • Hoe werkt het net?
 • Welke oplossingen zijn er te bedenken? 
 • Wat is de rol van gemeente en provincies hierbij? 
 • Met welke partijen werk je samen?
 • Welke wetsaanpassingen zijn gewenst om een goede situatie te krijgen?

Werkwijze Actualiteitencollege
Het college wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U ontvangt hiervoor van ons de inloggegevens. Na afloop van het college volgt een toets bestaande uit vijf mc-vragen. Na het positief afronden van deze toets kunt u een certificaat van deelname downloaden.

Voor wie is de E-cursus?
(Beleids)medewerkers ruimte, duurzaamheid, energie van gemeenten, die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, waarbij klimaat-, energie- of/en CO2-doelen gehaald moeten worden. Verder voor medewerkers van netbeheerder, adviesbureaus, woningcorporaties, provincies, waterschappen en andere organisaties die te maken krijgen met de energietransitie.


Programma

Programma

1. De werking van het elektriciteitsnet
2. Decentrale opwek: hoe maak je het net klaar voor de toekomst?
3. Systeemintegratie als oplossing voor de overcapaciteit
4. Rol van gemeente en provincies om het net klaar te maken voor de energietransitie
5. Aanpassing wet- en regelgeving

Docenten

Wouter van den Akker
Manager Strategie & Innovatie, Alliander N.V.
 
Wouter is manager bij Liander. Zijn huidige focus ligt op innovatie en onderzoek dat de distributienetten aanpast op veranderingen die de Energietransitie teweeg brengt. Hierbij wordt het energiesysteem integraal aangepakt, niet alleen de techniek maar oplossingen in samenhang met markten en regelgeving, niet per energiedrager afzonderlijk maar als geïntegreerd energiesysteem.
 
Leon Straathof
chairman working grouw Solutions Grid Capacity Shortage en Voorzitter subcommissie Netinfrastructuur NWEA
 
Zelfstandig adviseur met opdrachten op het gebied van verduurzaming en flexibilisering van de energievoorziening, netinpassing van duurzame energie, duurzame gebiedsontwikkeling, visievorming, programmamanagement en interim management. Begeleiden van organisaties bij het vinden van hun weg naar een duurzame inrichting van hun energiehuishouding.
Lennart Lalieu
Thema Expert Systeemefficiëntie, Nationaal Programma Regionale Energietransitie (NPRES)
Met een scherpe blik op de sector ontwikkelt Lennart vernieuwende perspectieven, inzichten en concrete producten en diensten voor uitdagende vraagstukken. Door zijn prikkelende energie, enthousiasme en passie voor duurzame ontwikkeling verbindt hij mensen en inspireert hij om samen een stap extra te zetten.
Hij zet zijn natuurlijke nieuwsgierigheid in om tot de kern van de uitdaging te komen en om tot relevante inzichten voor vernieuwing te komen. Met veel creativiteit en een breed zichtveld komt hij met nieuwe oplossingen die eerder niet in beeld waren.
Martijn Bongaerts
Innovatiemanager EnergieTransitie bij Liander

Materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 1 studie-uren rekenen.

BP Studieuren11

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 75,-
  • Genoemd bedrag is excl. btw 21%
Aanmelden

Referenties
Voor dit actualiteitencollege zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Docentprofiel met cartaID 25722 niet gevonden.