1-daagse cursus

€ 499,-

Verslaglegging in de Wmo 2015 en de Jeugdwet

11 november 2021

Utrecht

Tijdens deze 1-daagse cursus verslaglegging in de Wmo 2015 en de Jeugdwet worden de belangrijkste juridische en niet-juridische aspecten van verslaglegging behandeld.

 • Eisen vanuit wet- en regelgeving
 • Tips en trucs voor verslaglegging in de Wmo 2015 en de Jeugdwet
 • Inzicht in de relatie tussen het verslag en de beschikking

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, bekijk hier onze maatregelen. Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream met interactie volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen. 

Inleiding

Gemeentelijke Wmo- en jeugdprofessionals besteden veel (kostbare) tijd aan verslaglegging. Het is dus een belangrijk onderdeel van het werk. Toch zullen veel professionals zich afvragen hoe een goed verslag er uitziet en aan welke eisen het verslag moet voldoen. In deze cursus behandelen we de belangrijkste aspecten van verslaglegging.

Inhoud en resultaat

In de toegang tot jeugdhulp en Wmo-ondersteuning speelt het verslag een belangrijke rol. In het verslag brengt een gemeentelijke professional de problematiek in kaart en adviseert over voorzieningen. En ook al heeft een professional nog zoveel ervaring met het opstellen van verslagen, toch zal elke professional zich wel eens afvragen of zijn/haar verslag beter kan. Staat erin wat nodig is? Is het te gedetailleerd? Aan welke wettelijke eisen moet het verslag voldoen?

Ook privacy is voor vele professionals een lastig aspect van verslaglegging. Veel gemeentelijke organisaties hanteren een methodiek waarbij de problematiek in het gezin breed wordt uitgevraagd. Breed uitvragen betekent echter ook dat er veel informatie wordt opgehaald. Neem je die informatie vervolgens weer op in je verslag? Hoe verhoudt zich dit tot de privacy-eisen? En wat als er bijzondere persoonsgegevens worden uitgevraagd, zoals financiële- en medische gegevens? Kun je al deze gegevens opnemen in het verslag?

Niet alleen jeugdigen en ouders of cliënten zullen het verslag van de professional lezen. Ook bezwaarcommissies en rechters kunnen kritische lezers zijn van een verslag. Zij zoeken hierin de informatie die nodig is om een beschikking te kunnen beoordelen. Hoe stel je deze lezers tevreden?

In deze cursus staan we stil bij de belangrijkste juridische en niet-juridische aspecten van verslaglegging. Na het volgen van de cursus stel je met meer vertrouwen een verslag op.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor Wmo- en Jeugdprofessionals die werkzaam zijn in de gemeentelijke toegang. Ook kwaliteitsmedewerkers die meer zicht willen op het verslag, zullen zich thuis voelen in de cursus.

Programma

Tijdens de cursus zullen we stil staan bij de volgende belangrijke aspecten van het verslag:

 • Het doel van verslaglegging
 • De lezer van het verslag
 • De eisen vanuit wet- en regelgeving (waaronder privacy)
 • De ‘stappen in het onderzoek’ zoals voorgeschreven in de rechtspraak
 • De relatie tussen het verslag en de beschikking
 • De opbouw van een verslag
 • Tips en trucs voor verslaglegging

Tijdens de cursus zullen we niet alleen stil staan bij de theorie, maar vooral zelf aan de slag gaan met oefeningen en een zelfgeschreven verslag.

Docenten

Gertjan Christiaanse
Beleidsadviseur en jurist
Gertjan Christiaanse werkt als beleidsadviseur sociaal domein en jurist binnen een gemeentelijke organisatie en verzorgt in- en extern trainingen over de Wmo 2015 en de Jeugdwet. Hij heeft voor verschillende gemeentelijke organisaties geadviseerd in bezwaar- en beroepsprocedures.

Materiaal

Tijdens de cursus ontvangt u de handouts van de presentatie.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 5 studie-uren rekenen.

BP Studieuren55

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 11 november 2021
 • 09:30 - 16:30
 • Utrecht
 • € 499,-
 • Genoemd bedrag is incl. koffie/thee en lunch, excl. btw 21%.

  Gezien alle onzekerheid over de ontwikkelingen vragen wij u pas op een later moment welke optie u kiest: deelnemen op locatie of via de livestream, u hoeft nu dus nog niet te beslissen.
Aanmelden

Referenties
Voor deze cursus zijn nog geen referenties beschikbaar

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Judith Nuijens Berghauser Pont Academy
Judith Nuijens
Programmamanager Sociaal Domein
 
U kunt contact opnemen met Judith Nuijens via 020 8200 908 of via judith@berghauserpont.nl