Inleiding:
Veel organisaties maken gebruik van cameratoezicht voor beveiligingsdoeleinden. Het ophangen van camera’s is onder de AVG alleen toegestaan als aan een aantal voorwaarden is voldaan. Zo moet de inbreuk op privacy zo klein mogelijk zijn: het ophangen van camera’s in een behandelruimte of toilet gaat bijvoorbeeld te ver. Maar wat mag dan wel? En welke maatregelen moeten genomen worden voordat de camera’s aan mogen?
In de praktijk bestaat nog onduidelijkheid. In deze cursus krijgt u praktische handvatten over de inrichting van uw (internationale) camerabeleid. Hoe ziet de verplichte DPIA voor cameratoezicht eruit en waar moet ik op letten als ik een verwerkersovereenkomst sluit met de beveiliger of het onderhoudsbedrijf? En hoe zit het met de inzet van gezichtsherkenning?
Inhoud en resultaat:
Tijdens deze cursus staan we stil bij de privacyregels die gelden voor de inzet van camera’s. We besteden aandacht aan de nieuwe richtlijnen van de European Data Protection Board (EDPB) voor cameratoezicht, de recente rechtspraak en de richtsnoeren van de Autoriteit Persoonsgegevens. In het tweede deel van de cursus leggen we de verbinding met de praktijk en behandelen en analyseren we praktijksituaties aan de hand van relevante wetgeving. Met behulp van de casuïstiek leert u hoe u een camerabeleid inricht.
Na afloop van de cursus heeft u inzicht in:
- Hoe u camera’s rechtmatig in kan zetten en uw beleid het beste kan inrichten.
- Onder welke voorwaarden gebruik van biometrie is toegestaan.
- Hoe een DPIA en privacy policy eruit ziet voor cameratoezicht.
- Wat de pitfalls zijn in een verwerkersovereenkomst.
Doelgroep:
De cursus is bestemd voor bedrijfsjuristen, FG’ers, Privacy Officers en privacyadviseurs bij bedrijven en overheden die te maken hebben met cameratoezicht. Ook is de cursus interessant voor CISOs, medewerkers van beveiligingsbedrijven, IT ‘ers, managers en bestuurders die zich willen verdiepen in de juridische aspecten van cameratoezicht.