Inleiding
Op 1 januari 2017 is de
nieuwe Wet natuurbescherming in werking getreden. Deze wet vervangt 3 wetten die jarenlang het gezicht bepaalden van de natuurwetgeving in Nederland:
- Natuurbeschermingswet 1998
- Flora- en Faunawet
- Boswet
In de nieuwe wet staan de Europese regels centraal en gaan natuur en economie hand in hand. Veel is veranderd, maar veel is ook overgegaan in de nieuwe wet.
Inhoud en resultaat
Er zijn al vele cursussen die u uitleggen wat er is gewijzigd vanaf 2017 en hoe het in de nieuwe wet is geregeld. Kortom, de verschillen tussen de nieuwe en de oude situatie. Deze
basiscursus gaat een paar stappen verder en dieper:
- Er wordt ook inzicht geboden in de achtergronden van de natuurwetgeving en wat nodig is om deze goed toe te passen en uit te voeren. Dat betekent dat langer wordt stilgestaan bij de context, zodat u beter begrijpt waarom en hoe een en ander zo is geregeld. Hierdoor kunt de nieuwe regelgeving beter toepassen.
- Naast de regels wordt inzicht gegeven in de ecologische achtergronden en onderzoek. Daarnaast ook op de wijze waarop het is neergedaald in de wet. Die extra kennis is van toegevoegde waarde in de praktijk.
- Er wordt duidelijk gemaakt op welke manier de wet raakt aan ruimtelijke plannen en vergunningverlening. In de praktijk vindt daar namelijk de samenloop plaats.
Na afloop weet u hoe de soorten- en gebiedsbescherming in de nieuwe wet zijn geregeld. Daarnaast heeft u ook een goed inzicht in de achtergronden hiervan en de praktische toepasbaarheid.
Doelgroep
Enerzijds zijn dit beleidsmedewerkers, adviseurs en juristen die bij plannen en projecten te maken krijgen met natuuraspecten. U kan werkzaam zijn bij gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, rijk, natuurorganisaties, adviesbureaus en projectontwikkelaars.
Anderzijds zijn dit medewerkers van (ecologische) adviesbureaus die aan de andere kant opereren.
U kan zowel starter in natuurwetgeving zijn, maar ook al langer te maken hebben met de natuurwetgeving.