Cursussen Griffiers

Ben je op zoek naar een cursus voor Griffiers? Berghauser Pont Academy (BPA) biedt een divers cursuspakket om jouw kennis volledig up-to-date te brengen. Je kan kiezen uit meer dan 10 Griffiers cursussen, toegespitst op functies, doelgroepen en thema’s. In dit diverse cursusaanbod vindt je basis- en verdiepingscursussen. Op deze pagina zie je het volledige overzicht dat wij momenteel aanbieden. Iedere cursus is ook als incompany cursus te realiseren.

Griffiemedewerker
6 september 2024
AMERSFOORT
Deze 8-daagse leergang zorgt ervoor dat veel puzzelstukjes op zijn plek vallen, om zo sterker op te kunnen treden als griffiemedewerker.
Meer informatie >
Raadsadviseur / plaatsvervangend Griffier
18 september 2024
Amersfoort
Deze Leergang Raadsadviseur is ontwikkeld voor raadsadviseurs en plaatsvervangende griffiers en biedt de deelnemer een verantwoorde en uitgebalanceerde mix van kennis, kunde en vaardigheden.
Meer informatie >
Raadsadvies: een vak apart
2 oktober 2024
Utrecht
In deze 1-daagse training wordt uw griffiekennis verrijkt en worden uw adviesvaardigheden verder ontwikkeld.
Meer informatie >
AVG voor griffiers
7 oktober 2024
Utrecht
Tijdens deze cursus wordt u goed en compleet op de hoogte gebracht wat de invloed van de AVG is op uw werkzaamheden als griffier. U leert wanneer de meldplicht bij datalekken van toepassing is en wat de verplichtingen in de AVG voor de gemeenteraad zijn. Deze cursus levert met name inzicht en antwoord op de hoofdvraag: wat is privacy en waarom is het belangrijk voor de gemeenteraad? U kunt de opgedane kennis de volgende dag meteen praktisch toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Meer informatie >
Gemeenterecht basis en update
9 oktober 2024
Amersfoort
Deze 2-modulen cursus Gemeenterecht basis (e-cursus) en update (cursusdag op locatie) geeft inzicht in zowel de basis van het gemeenterecht als de ontwikkelingen in wetgeving en rechtspraak, samen of apart te volgen.
Meer informatie >
Positionering gemeenteraad: instrumenten en handvatten
20 november 2024
Utrecht
In deze 1-daagse cursus Positionering gemeenteraad geven we de instrumenten en handvatten die aan een betere positionering bijdragen op praktische en interactieve wijze.
Meer informatie >
Raadsgriffier of raadsadviseur: iets voor mij?
22 november 2024
Amersfoort
In deze 1-daagse oriëntatiecursus Raadsgriffier of raadsadviseur: iets voor mij? geven we een beeld van de functie en het werk en kan de cursist bepalen of dit wat voor hem of haar is.
Meer informatie >
De griffier in positie: ontwikkel je competenties - alleen als Incompany
Onbekend
Na afloop van deze leergang 'De griffier in positie: ontwikkel je competenties' ben je je als griffier veel bewuster van je eigen houding en gedrag in situaties waarin je als griffier optreedt. Je hebt handvatten ontvangen om je optreden nog effectiever te maken en je hebt de gelegenheid met die handvatten te oefenen.
Meer informatie >
Planning en control op de griffie - alleen als incompany
Utrecht
Tijdens deze 1-daagse cursus Planning en control op de griffie krijgt u zicht op kritische aspecten van de planning en controlcyclus gemeente en provincie.
Meer informatie >
Leidinggeven voor (plaatsvervangend) griffiers - alleen als incompany
Onbekend
In deze tweedaagse training staan we stil bij de leidinggevende taken van de griffier en hoe je deze persoonlijk het beste vorm kunt geven, rekening houdende met het politieke krachtenveld.
Meer informatie >
E-cursus Gemeenterecht
Onbekend
Deze e-cursus Gemeenterecht geeft inzicht in de hoofdlijnen en systematiek van het gemeenterecht, je weet wat waar staat in de Gemeentewet en hoe het in de praktijk in elkaar steekt.
Meer informatie >
Inzicht in vergadermodellen gemeenteraad
Onbekend
In deze 1-daagse cursus Inzicht in vergadermodellen gemeenteraad gaan we in op de werking, valkuilen en vele variaties van vergadermodellen en kijken we hoe je efficiënt en goed kan vergaderen.
Meer informatie >
Gemeenteraad en Omgevingswet - alleen nog als incompany
Onbekend
In deze cursus Gemeenteraad en Omgevingswet leert u in 1 middag de consequenties en mogelijkheden van de Omgevingswet kennen, specifiek voor griffiers en raadsadviseurs.
Meer informatie >

Inleiding Griffiers

De griffier en de griffiemedewerkers vormen een aparte groep binnen gemeenten en provincies. Zij zorgen voor correcte uitvoering van de Gemeentewet en ondersteunen de raad en het college op allerlei manieren. Burgerinitiatieven, een herindeling, een dakloos raadslid die zijn zetel dreigt te verliezen, of een griffier die bedreigd wordt. Dit is een greep uit diverse onderwerpen waar een griffier mee te maken heeft. Hoe ga je hiermee om? Genoeg mogelijkheden en invalshoeken om je gericht te laten bijscholen.

Waarom een cursus Griffiers?

Om volledig aan de slag te kunnen als Griffier is een uitgebreide kennis over het onderwerp noodzakelijk. Hoe is de Gemeentewet opgebouwd? Hoe oefen je als raadslid invloed uit op het beleid van de gemeente? Op welke manier ga je als griffier een adviesgesprek in? Hoe ga je als griffier om met grote tegenstellingen in de raad? Voor alle verschillende onderwerpen, thema’s en niveaus bieden wij cursussen aan, zodat je aan de slag kunt.

Waarom een cursus bij Berghauser Pont Academy?

Berghauser Pont Academy levert een totaalpakket, dat breder is dan alleen het volgen van een cursus op het gebied van het Griffiers. Het gaat niet alleen om die paar dagen op de cursus, maar ook om een goede voorbereiding en communiceren met jouw medecursisten en docenten. Zo werken wij aan de hand van een intake-formulier. Op die manier krijgt de docent een goed beeld van de cursisten. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van jouw eigen casus. Tijdens iedere cursus ontvang je een map met de hand-outs en relevant achtergrondmateriaal zoals wetgeving en leidraden. Groei verder in jouw vakgebied.

Welke docenten?

Berghauser Pont Academy heeft sinds de oprichting in 2010 een breed netwerk aan docenten en deskundigen opgebouwd. Voor onze Griffie cursussen werken wij op dit moment bijvoorbeeld samen met mr. Olaf Schuwer (zelfstandig adviseur bij Schuwer Advies), drs. Guda Kager (interim griffier), Henk Boshove RA (zelfstandig gevestigd accountant) en Paul van Ruitenbeek (griffier gemeente Hilversum), Hans Scherpenzeel (griffier gemeente Schiedam).

Incompany

Elke cursus die wij aanbieden, is ook als incompany cursus te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden bij programmamanager Ronald Koppers via ronald@berghauserpont.nl.