Ben je op zoek naar een cursus over Duurzaamheid en energie? Berghauser Pont Academy (BPA) biedt een divers cursuspakket om je kennis volledig up-to-date te brengen. Je kan kiezen uit meer dan 10 Duurzaamheid en energie cursussen, toegespitst op functies, doelgroepen en thema’s. In dit diverse cursusaanbod vind je basis- en verdiepingscursussen. Op deze pagina ziet je het volledige overzicht dat wij momenteel aanbieden. Iedere cursus is ook als incompany cursus te realiseren.
Bedrijven en milieuzonering nieuwe stijl
21 januari 2025
Capelle a/d IJssel - Utrecht - Zwolle
Deze 1-daagse cursus Milieuzonering nieuwe stijl in het omgevingsplan wil inzicht bieden in de nieuwe systematiek en de verschillende opties om bedrijfsmatige activiteiten te regelen in het omgevingsplan.
Meer informatie > Basiscursus Duurzaamheid en energie
28 januari 2025
Utrecht
De 3-daagse basiscursus Duurzaamheid en energie geeft inzicht in verschillende facetten van duurzaamheid en energie met veel praktische tips hoe je in de praktijk tot resultaten komt in een gemeente of andere organisatie
Meer informatie > Stikstofexpert voor plannen, programma’s en projecten
11 februari 2025
Utrecht
De 8-daagse opleiding Stikstofexpert voor plannen, programma’s en projecten geeft een breed inzicht in de stikstofmaterie, zowel inhoudelijk, juridisch als beleidsmatig. Na afloop beschik je over de kennis en kunde om de stikstofproblematiek aan te pakken, waarbij je aan verschillende knoppen kunt draaien.
Meer informatie > Basiscursus Duurzaam Bouwen
1 april 2025
UTRECHT
Deze 2-daagse basiscursus Duurzaam bouwen geeft inzicht in trends en ontwikkelingen, geldende wet- en regelgeving en beschikbare meetmethodieken, gebracht met veel praktijkvoorbeelden.
Meer informatie > Ruimte voor Energie: leiden of lijden?
7 april 2025
Utrecht
Deze 2-daagse cursus gaat over goede ruimtelijke inpassing van duurzame energie zonder klimaatdoelen en kwaliteit van leefomgeving uit het oog te verliezen. Wat betekent de woningbouwopgave en de warmtetransitie voor het energiesysteem? Welke oplossingsrichtingen zijn er en hoe passen we die met ruimtelijke kwaliteit in?
Meer informatie > Opgavegericht werken aan transities
16 april 2025
Utrecht
Deze 3-daagse training Opgavegericht werken aan transities behandeld hoe je opgavegericht kunt werken aan complexe transities, zoals de energietransitie, voedseltransitie en woningbouwversnelling. Met praktijkgerichte tools, reflectie op leiderschap en kennis over transities leer je hoe je complexe maatschappelijke opgaven succesvol kan aanpakken. Hoe kan je opgavegericht werken aan transities vormgeven in de praktijk?
Meer informatie > Natuurinclusief bouwen
8 mei 2025
Utrecht
In deze 1-daagse cursus maak je kennis met het concept ‘natuurinclusief bouwen’ en de concrete toepassing daarvan. Ook behandelen we op macroniveau de toekomstige wet- en regelgeving en richten we ons op praktijkcasussen, zodat je de benodigde tools kunt inzetten binnen jouw functie om stad en natuur bij elkaar te brengen.
Meer informatie > Energietransitie in juridisch kader
13 mei 2025
Utrecht
Deze 1-daagse cursus Energietransitie in juridisch kader geeft inzicht en overzicht van het huidige juridische kader van de transitieopgave en wat in de toekomst nog staat te gebeuren.
Meer informatie > Op weg naar een circulaire publieke organisatie
13 mei 2025
Utrecht
Deze 1-daagse cursus leert je hoe je als organisatie een sleutelrol kunt pakken in de transitie naar een circulaire economie in de regio. Enerzijds door circulaire economie beleidsmatig in te bedden, anderzijds door circulaire activiteiten te ondernemen en te stimuleren.
Meer informatie > De Gemeentewet en de Algemene wet bestuursrecht: reikwijdte, werking en onderscheid
27 mei 2025
Utrecht
Tijdens deze cursus krijgt u van een ervaren docent en expert in deze materie een compleet en helder beeld van zowel de Algemene wet bestuursrecht als de Gemeentewet. U weet wanneer en in welke situaties beide wetten van toepassing zijn en hoe deze wetten zich onderscheiden van elkaar. Na het volgen van deze cursus kunt u de opgedane kennis de volgende dag meteen toepassen tijdens uw werkzaamheden.
Meer informatie > Van beleid naar praktische uitvoering
5 juni 2025
UTRECHT
In deze 1-daagse training Van beleid naar praktische uitvoering, ga je aan de slag met het maken van overheidsbeleid dat goed werkt in de praktijk, je krijgt handvatten aangereikt op basis van theorie en praktijkervaringen, aangevuld met veel voorbeelden en tips.
Meer informatie > Praktisch werken met de Wet Open Overheid
17 juni 2025
Utrecht
De Wet Open Overheid is per september 2022 in werking getreden. Weet je welke verplichtingen gelden er nu uit hoofde van de WOO? In deze praktische dagcursus komen de belangrijkste onderwerpen aan de orde.
Meer informatie > Oplossingsrichtingen stikstofaanpak
18 juni 2025
UTRECHT
Deze 1-daagse verdiepingscursus Oplossingsrichtingen stikstofaanpak biedt allereerst kort inzicht in de gevolgen van de PAS uitspraak en zoomt daarna in op de oplossingsrichtingen hiervoor.
Meer informatie > Bodemdaling: oorzaken, gevolgen en aanpak - alleen als incompany
Onbekend
Deze 1-daagse cursus Bodemdaling bespreekt de oorzaken, gevolgen en aanpak van dit probleem. Daarnaast wordt naar de mogelijke oplossingen gekeken.
Meer informatie > Verduurzaming gemeentelijk vastgoed - alleen als incompany
Onbekend
Deze 1-daagse cursus Verduurzaming gemeentelijk vastgoed bespreekt de aanpak van verduurzaming waarbij de gemeente het voortouw neemt. Er wordt gekeken naar waarom, wat en hoe dit gaat gebeuren.
Meer informatie > Warmterecht: Van Warmtewet tot omgevingsplan
Onbekend
Tijdens deze 1-daagse cursus wordt u bijgepraat over actualiteiten in het warmterecht, waaronder jurisprudentie, wet- en regelgeving (Warmtewet) en de toepassing van het warmterecht in o.a. het huurrecht.
Meer informatie > E-college Waterstoftankstations
Onbekend
In dit actualiteitencollege op het gebied van waterstof gaan Simone van Dijk, Bastian Knoors en Jeanine Zwalve (Royal HaskoningDHV) in gesprek over de ontwikkeling van waterstoftankstations.
Meer informatie > E-college Kernenergie in de energievoorziening
Onbekend
Kernenergie: controversieel, maar ook een -zo goed als- uitstootvrije manier van energieopwekking. In het actualiteitencollege Kernenergie in de energievoorziening bespreekt hoogleraar Wim Turkenburg (Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, Universiteit Utrecht) alle ins en outs van de kernenergie.
Meer informatie > E-college Datacenters en restwarmte
Onbekend
In dit actualiteitencollege gaan Regina Koning (Koning B&G), Erik Barentsen (Dutch Data Centers) en Harald Wiersema (Holla Advocaten) met elkaar in gesprek over hoe gemeenten restwarmte van datacenters kunnen gebruiken in hun energieplannen.
Meer informatie > E-college Duurzame energie op het elektriciteitsnet
Onbekend
In dit actualiteitencollege gaan Wouter van den Akker (Liander), Leon Straathof (EnergieSamen) en Lennart Lalieu (NPRES) onder leiding van Martijn Bongaerts (Liander) met elkaar in gesprek over de toenemende druk van elektriciteit op het net. Hoe gaan we het net klaarmaken voor de toekomst met voldoende ruimte voor decentrale opwek?
Meer informatie > E-college BENG
Onbekend
Wilt u bijgepraat worden over de BENG-eisen en wat dit betekent voor de toetsing en handhaving of voor u als bouwer?
Meer informatie > Circulair bouwen
Onbekend
Deze 1-daagse cursus bespreekt het proces dat komt kijken bij circulair bouwen. Hoe meet je circulariteit, welke verdienmodellen zijn er en welke juridische kaders?
Meer informatie > Energietransitie: doelen halen onder de Omgevingswet - alleen nog als incompany
Onbekend
Deze 1-daagse cursus ‘Energietransitie: doelen halen onder de omgevingswet’ laat u zien welke mogelijkheden de verschillende Omgevingswetinstrumenten bieden en hoe u ze kunt inzetten om de energietransitie op decentraal niveau nu al op gang te krijgen.
Meer informatie > Juridische aspecten van CO2-emissies
Onbekend
Deze dagdeelcursus ‘Juridische aspecten van CO2-emissies’ geeft inzicht in de huidige wet en regelgeving, de werking van emissiehandel, de juiste manier van rapporteren en de mogelijke ontwikkelingen en beleidsvoornemens in de (nabije) toekomst.
Meer informatie > E-cursus Basis Circulariteit
Onbekend
In de e-cursus Circulariteit worden alle basiszaken over circulariteit behandeld. Zoek jij meer houvast in de inhoud en sturing op de aanpak van circulaire uitdagingen binnen jouw functie? En werk jij als professional aan de overgang naar een circulaire economie, of ga je hier binnenkort mee aan de slag? Dan is deze e-cursus bedoeld voor jou!
Meer informatie > E-cursus Energietransitie
Onbekend
In de e-cursus energietransitie worden alle basiszaken over de energietransitie behandeld. Zoek jij meer houvast in de inhoud en sturing op de aanpak van de uitdagingen binnen de energietransitie binnen jouw functie? En werk jij als professional aan de energietransitie, of ga je hier binnenkort mee aan de slag? Dan is deze e-cursus bedoeld voor jou!
Meer informatie > Nationale windturbinebepalingen: kansen voor maatwerk
Onbekend
In deze 1-daagse cursus Nationale windturbinebepalingen brengen wij u volledig op de hoogte van de ins en outs van het concept van de nieuwe windturbinebepalingen en schetsen de consequenties voor de uitvoeringspraktijk.
Meer informatie > Energiebesparingsplicht: Informatieplicht en erkende maatregelen - alleen als incompany
Onbekend
Leer hoe je bedrijven en instellingen kunt helpen om te voldoen aan de wettelijke verplichtingen d.m.v. de informatieplicht en bijbehorende erkende maatregelen.
Meer informatie > Wet collectieve warmtevoorziening in de praktijk
Onbekend
Bereid je voor op de transitie naar een duurzaam Nederland zonder aardgas met de Wcw-cursus, waarin je leert over gemeentelijke verantwoordelijkheden, strategische positionering en praktische stappen voor de publieke overname van warmte-infrastructuur en de uitrol van warmtenetten.
Meer informatie > E-cursus Basis Klimaatadaptatie
Onbekend
Word een pionier in klimaatadaptatie en leer effectieve strategieën om jezelf en omgeving te beschermen tegen een veranderend klimaat. De weg naar een klimaatbestendige toekomst begint hier.
Meer informatie > E-cursus Juridische aspecten van ESG
Onbekend
In deze e-cursus leer je over de juridische aspecten van ESG.
Meer informatie > Netcongestie: handelingsperspectieven voor (lokale) overheid
Onbekend
Deze 1-daagse cursus Netcongestie geeft inzicht in de manieren waarop (lokale) overheden een belangrijke rol kunnen spelen in het versnellen van oplossingen voor netcongestie, inclusief stappenplan.
Meer informatie > ESG: kansen en aandachtspunten
Onbekend
Informatie over ESG-ontwikkelingen zijn in overvloed (online) te vinden. Maar hoe verhouden deze ontwikkelingen zich tot elkaar en hoe veranker je ESG op een praktische manier binnen de onderneming? Wat is een logische volgorde en wie moeten hierbij betrokken worden? Hoe krijg je de organisatie mee en heb je tegelijkertijd inzicht in de verschillende juridische risico’s.
Deze tweedaagse cursus biedt een diepgaande verkenning van ESG-ontwikkelingen en je leert hoe je deze praktisch kunt toepassen binnen jouw onderneming.
Meer informatie > Klimaatadaptatie
Onbekend
Deze 3-daagse leergang Klimaatadaptie gaat in essentie over hoe je klimaatadaptatie concreet aanpakt, waar je begint en hoe je dat in de praktijk doet met alle stakeholders.
Meer informatie > E-cursus Duurzaam bouwen
Onbekend
Deze e-cursus brengt je in 5 uur op de hoogte van de basis van Duurzaam bouwen en inspireert je om zelf aan de slag te gaan. Waarom speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in de bouwsector? Hoe ga je om met nieuwe regelgeving? Met theorie, korte webcolleges, praktijkvoorbeelden en opdrachten.
Meer informatie > E-college Natuurwetgeving & ecologisch onderzoek
Onbekend
In dit e-college word je in 1 uur bijgepraat over de uitgangspunten van en regelgeving over natuurwetgeving en ecologisch onderzoek.
Meer informatie > BENG en MPG - alleen als incompany
Onbekend
In deze workshops BENG en MPG krijgt u inzicht in tips & trucs voor de MPG tijdens de ontwerpfase en geven we de achtergrond en tips en richtlijnen voor toetsing van de nieuwe BENG-eisen die in de plaats komen van de EPC.
Meer informatie > Regulering (duurzame) energie-infrastructuur - alleen als incompany
Onbekend
Deze 1-daagse cursus Regulering (duurzame) energie-infrastructuur geeft inzicht in de juridische aspecten van de veranderde energiemarkt en de regulering van duurzame energienetwerken.
Meer informatie >
De noodzaak van de transitie naar een duurzame energievoorziening en een circulaire economie is nu algemeen erkend. ‘We gaan van het aardgas af’ is een ambitie die de laatste jaren steeds groter wordt. In heel Nederland gonst het van de beelden en van de plannen. Onder overheden is afgesproken dat er warmteplannen gemaakt gaan worden. Daarin staat in ieder geval wat het alternatief is voor aardgas voor díe wijken die voor 2030 van het aardgas zouden moeten. Welke consequenties zal dit voor jou met zich meebrengen? Dat zal verschillen per doelgroep. Genoeg mogelijkheden en invalshoeken om je gericht te laten bijscholen.
Om volledig aan de slag te kunnen op het gebied van Duurzaamheid en Energie is een uitgebreide kennis over het onderwerp noodzakelijk. Wat kan de gemeente betekenen bij het afscheid nemen van grijze stroom zoals fossiele brandstoffen? Wat verstaan we onder duurzaam bouwen? Wat is het verschil tussen klimaatneutraal, CO2-neutraal en energieneutraal? Wat verstaan we onder duurzame energiebronnen en groene stroom? Hoe je duurzame ontwikkeling stimuleren? Op al deze vragen krijg je antwoord tijdens een van onze Duurzaamheid en Energie cursussen. Voor alle verschillende onderwerpen, thema’s en niveaus bieden wij cursussen aan, zodat je aan de slag kan.
Berghauser Pont Academy levert een totaalpakket, dat breder is dan alleen het volgen van een cursus op het gebied van het Duurzaamheid en Energie. Het gaat niet alleen om die paar dagen op de cursus, maar ook om een goede voorbereiding en communiceren met jouw medecursisten en docenten. Zo werken wij aan de hand van een intake-formulier. Op die manier krijgt de docent een goed beeld van de cursisten. Daarnaast is er ruimte voor de inbreng van uw eigen casus. Tijdens iedere cursus ontvangt u een map met de hand-outs en relevant achtergrondmateriaal zoals wetgeving en leidraden. Groei verder in je vakgebied.
Berghauser Pont Academy heeft sinds de oprichting in 2010 een breed netwerk aan docenten en deskundigen opgebouwd. Voor onze Duurzaamheid en Energie cursussen werken wij op dit moment bijvoorbeeld samen met Ruud van Vliet (senior adviseur bij W/E Adviseurs), Martijn Koop (senior adviseur bij DWA), Dick van ‘t Slot (senior adviseur bij DWA), Anton Kiewiet (Adviseur milieu-en duurzaamheid), Bart van Geleuken (eigenaar Beleid op Maat) en Stijn Verplak (senior adviseur energie bij IF Technology).
Elke cursus die wij aanbieden, is ook als incompany cursus te realiseren. Vraag naar de mogelijkheden bij programmamanager Ronald Koppers via ronald@berghauserpont.nl.