Aanleiding
De kruimelregeling dateert al weer van 2014. Van meet af aan bestonden er vele vragen over hoe bepaalde zaken nu geïnterpreteerd moesten worden? Inmiddels is een stroom aan jurisprudentie en literatuur over deze regels ontstaan waarmee nadere duiding is gegeven aan de inhoud en mogelijkheden van deze kruimelregeling.
Houdt u het nog bij? Voor de
kruimelregeling geldt dat de categorie projecten waarvoor op relatief eenvoudige wijze kan worden afgeweken van bestemmingsplannen per 2014 fors is verruimd. Een verruiming die ertoe leidt dat de naam “kruimelregeling” geen recht meer doet aan de mogelijkheden die dit artikel 4 biedt. Zo zijn vierkante meter-beperkingen vervallen, is de beperking tot het niet vergroten van het aantal woningen voor een groot aantal projecten vervallen en is een ruimere afwijkingsmogelijkheid voor tijdelijke activiteiten gecreëerd.
Dat levert vragen op als:
- Bijbehorende bouwwerken bij bestaande gebouwen kunnen altijd via een kruimel worden vergund, ook gelijktijdig met de aanvraag om omgevingsvergunning voor het hoofdgebouw zelf. Maar zit daar dan geen enkele beperking op?
- Het transformeren van leegstaande kantoorpanden tot (studenten)woningen was een van de aanleidingen tot het verruimen van de kruimelregeling, maar provinciale verordeningen kennen vaak beperkingen in aantallen toe te voegen nieuwe woningen. Spelen die beperkingen nog een rol of mag de gemeente onbeperkt woningen toevoegen?
- De verschillende onderdelen uit artikel 4 mogen gelijktijdig worden gehanteerd, maar met een uitspraak van 21 maart jl. lijkt de Afdeling bestuursrechtspraak hier toch grenzen aan te stellen. Hoe zit dit nu precies?
- In Bijlage II bij het Bor is een uitzondering gemaakt voor MER-beoordelingsplichtige activiteiten. Maar om welke gevallen gaat het dan?
- Voor tijdelijke afwijkingen geldt niet meer de beperking van “een tijdelijke behoefte”. Betekent dit dat het in een aanvraag stellen dat het gaat om een tijdelijke activiteit van maximaal 10 jaar voldoende is voor een reguliere procedure? En vanaf welk moment gaat de eventuele periode van 10 jaar in?
Inhoud en resultaat
In deze workshops worden allereerst de regels nog even kort toegelicht en in context gezet. Vervolgens zullen alle actuele uitspraken van verschillende rechters de revue passeren. Daarna wordt door gegaan naar de uitvoering in de praktijk.
De workshops is
interactief, dus er is veel ruimte voor vragen en discussie. Deelnemers kunnen hun eigen vragen en praktijkcases in brengen.
Doelgroep
De workshop is bestemd voor:
- Beleidsmedewerkers / coördinatoren ruimtelijke ordening
- Juristen ruimtelijke ordening en handhaving
- Vergunningverleners bouwen (Wabo) / bouwplantoetsers / casemanagers
Zij zijn met name werkzaam bij gemeenten en omgevingsdiensten / RUD’s
Daarnaast is de workshop interessant voor adviesbureaus, bouwbedrijven, projectontwikkelaars, architecten en advocatuur.