Inleiding
‘We gaan van het aardgas af’, ‘#VanGasLos’ of ‘de wijkaanpak’; dan weet u wat u te doen staat, toch? Of misschien toch nog niet helemaal?
Ambities als ‘aardgasvrij in 2040’ horen we pas een jaar of vier. In heel Nederland gonst het van de visietrajecten en van de plannen. In het (concept) Klimaatakkoord is afgesproken dat alle gemeenten in 2021 een Transitievisie Warmte hebben. Daarin is in ieder geval duidelijk wat het alternatief is voor aardgas voor díe wijken die voor 2030 van het aardgas zouden moeten.
Wat de alternatieven zijn, hoe je komt tot een ordening van wijken en buurten en waar we tegenaan lopen in het proces om tot antwoorden te komen, daarover gaat deze cursus. Deze transitietrajecten staan bovendien niet op zichzelf. De warmtetransitie vindt plaats te midden van een groot aantal andere uitdagingen en beleidsdoelen; van gebiedsontwikkeling en de implementatie van de Omgevingswet tot de behoefte om met draagvlak- en participatietrajecten bewoners nadrukkelijker te betrekken bij de keuzes die de gemeente maakt.
Inhoud en resultaat
Tijdens deze cursus leert u zin van onzin, feiten van fictie en feiten van emotie scheiden. De energietransitie is immers een transitie die ingrijpt tot achter ieders voordeur, dus daar heeft iedereen ook een mening over. Op basis van een heldere ordening worden verschillende energieconcepten behandeld en uitgediept, zodat u daar op beleidsniveau uitspraken over kunt doen en u tot een transitievisie kunt komen.
Daarnaast is de transitie een opgave waar niet één partij voor verantwoordelijk is. Er zijn veel spelers, met verschillende belangen. Na deze cursus heeft u daarvan een goed overzicht.
Tot slot is de energietransitie in de gebouwde omgeving een opgave die raakt aan veel verschillende beleidsdomeinen, binnen een politiek-bestuurlijke omgeving, terwijl een wettelijk kader (nog) ontbreekt. Dat betekent dat het proces, afstemming, samenwerking en draagvlak belangrijk zijn. Zowel binnen de eigen organisatie als daarbuiten. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leert u hoe daarmee om te gaan.
Doelgroep
De cursus is bestemd voor beleidsadviseurs en programmamanagers die een coördinerende rol hebben bij de energietransitie en die nog een basale kennis hebben van de inhoud van de energietransitie. Met name zijn zij werkzaam bij gemeenten en woningcorporaties , maar ook voor netbeheerders en andere betrokken partijen is de cursus interessant.
Aparte cursus voor projectleiders wijken
Naast deze cursus is er voor het uitvoeringsniveau een cursus voor de projectleiders die daadwerkelijk de wijken ingaan en de gesprekken aangaan met bewoners en alle andere stakeholders. Deze cursus heeft een andere insteek. Zie hier voor meer informatie.