Inleiding
De noodzaak van de transitie naar een duurzame energievoorziening en een circulaire economie is nu algemeen erkend. Maar wat verstaan we onder deze containerbegrippen? En wie heeft daarbij welke rol en middelen beschikbaar om resultaten te boeken?
Heel belangrijk wordt het de komende tijd, om overzicht te hebben hoe gestuurd kan worden op weg naar duurzaamheid. We moeten bijvoorbeeld op termijn afscheid nemen van het gebruik van aardgas. Wat zijn de alternatieven voor aardgas? En hoe kunnen gemeenten en anderen daarbij een rol spelen? Dat is een ingewikkelde puzzel, die alleen op te lossen als je een brede scope en goed overzicht hebt. Daarvoor zorgt deze basiscursus Duurzaamheid en Energie.
De basiscursus biedt een stevig fundament voor gerichte actie door de brede context van de actuele duurzaamheids- en energievraagstukken te schetsen en de daarvoor benodigde basiskennis aan te reiken.
Inhoud en resultaat
De basiscursus Duurzaamheid en energie geeft inzicht in verschillende facetten van duurzaamheid en energie. Daarnaast krijg je praktische tips hoe lokaal in de praktijk resultaat geboekt kan worden.
In de basiscursus komen begrippen en kaders aan de orde: hoe zijn problemen ontstaan die nu opgelost moeten worden? Welke problemen, uitdagingen en kansen liggen er? Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen klimaatneutraal, CO2-neutraal en energieneutraal? Wat verstaan we onder duurzaam bouwen en wat valt er onder een circulaire economie?Daarnaast: welke beleidskaders zijn er en wat staat er in de diverse akkoorden en -programma’s van Rijksoverheid en provincies? Ook geeft deze basiscursus een breed overzicht van instrumenten om vooral lokaal resultaten te boeken en van praktijkvoorbeelden daarvan. Ook een thuisopdracht ontbreekt niet.
De basiscursus bestaat uit 5 bouwstenen verdeeld over 3 dagen:
- Geschiedenis en kernbegrippen: geschiedenis, definities, algemeen kader en begrippen
- Energie: (inter)nationaal beleid en regelgeving, duurzame energie, aardgasloze wijken, duurzaam wonen/bouwen, duurzame mobiliteit, duurzaam ondernemen
- Klimaatadaptatie en biodiversiteit: beleid en regelgeving, een duurzaam watersysteem, wateroverlast, hittestress, effecten op natuur en gezondheid
- Circulaire economie; beleid en regelgeving, cradle tot cradle, van afval naar grondstof
- Van beleid naar uitvoeringspraktijk; proces, samenwerking, rol gemeente en andere overheden, communicatie, rol duurzaamheidsmedewerker, praktijkvoorbeelden
Na afloop kun je volwaardig meedraaien in multidisciplinaire teams en organisaties die duurzaamheid en energietransitie vormgeven. Je bent in staat hoofd- en bijzaken te onderscheiden en hebt oog voor kansen die zich in een specifiek situatie voordoen om concrete resultaten te boeken. Je bent na deze basiscursus geen expert, maar je hebt wel overzicht en kent de actualiteit van dit moment.
Doelgroep
Dit is een basiscursus op HBO niveau. Het is primair bestemd voor startende projectleiders of (beleids)medewerkers duurzaamheid en energie die nog overzicht en kennis missen. De basiscursus is ook interessant voor projectleiders RO, bouwen en milieu die nauw meewerken aan het realiseren van duurzaamheidsdoelstellingen en meer achtergrondkennis willen hebben. Veel aandacht is er voor beleid en praktijk op gemeentelijk niveau. Cursisten werken bij gemeenten, provincies, omgevingsdiensten, woningcorporaties, adviesbureaus of bij de Rijksoverheid.