Aanleiding
Onder invloed van economische ontwikkelingen en veranderd consumentengedrag zijn centrumgebieden en de retailsector de laatste jaren drastisch veranderd. Consumenten zijn veeleisender, mobieler en schakelen continue tussen fysiek en online winkelen. Beleving, service en gemak staan voorop. Bekende winkelketens zijn verdwenen, terwijl horeca in opmars is. Met het aantrekken van de economie komen nieuwe detailhandelsplannen weer los. Maar veel winkelgebieden kampen nog met leegstand of een overschot aan plancapaciteit. Tegelijkertijd zijn transformaties naar woningen vaak gewenst.
Om te kunnen sturen op deze ontwikkelingen is voor gemeenten een integraal retailbeleid (detailhandel, dienstverlening én horeca) van belang, waarin duidelijke keuzes worden gemaakt waar welke functie wenselijk is en waar niet. Vervolgens is een vertaling nodig van dit beleid naar ruimtelijke plannen en naar een uitvoeringsprogramma. Hierbij is een goede verbinding tussen RO en EZ noodzakelijk, aan beide aspecten wordt dan ook uitgebreid aandacht besteed.
Inhoud en resultaat
In deze cursus worden handvatten geboden om retailontwikkelingen in een gemeente aan te jagen of juist te voorkomen. Door middel van beleid en de ruimtelijke vertaling hiervan, maar ook door een uitvoeringsprogramma en samenwerking in retailgebieden. Voor niet-ambtenaren wordt inzicht geboden in de afwegingen die gemeenten maken ten aanzien van ingediende initiatieven en de achterliggende processen, alsmede de wijze waarop hier mogelijk invloed op uitgeoefend kan worden. Vragen die hierbij onder andere aan de orde komen zijn:
- Hoe keuzes te maken tussen winkelgebieden?
- Supermarkten alleen in centrumgebieden of toch perifeer toestaan?
- In welke mate kunnen nog brancheringsregels opgelegd worden?
- In welke mate horeca en woningen toestaan in winkelgebieden?
- Hoe zijn gewenste transformaties van de grond te krijgen?
De mogelijke instrumenten die u ter beschikking staan komen voorbij. Er wordt zowel ingegaan op de juridisch-planologische instrumenten als op uitvoeringsinstrumenten, zoals ondernemers-fondsen, centrummanagement, aanjaagsubsidies en samenwerking met stakeholders. Dit alles wordt op heldere wijze gepresenteerd met veel praktijkvoorbeelden.
Doelgroep
De cursus is bedoeld voor beleidsmedewerkers en adviseurs binnen ruimtelijke ordening en economische zaken bij gemeenten, provincies en adviesbureaus. Daarnaast is de cursus ook interessant voor RO-juristen, vastgoedmakelaars, advocaten en medewerkers bij belangenorganisaties.