Inleiding
Door de komst van de Omgevingswet kruipen ruimtelijke ordening en de technische bouwregelgeving steeds dichter tegen elkaar aan in het
omgevingsplan. Er is voor een gemeente ruimte om lokale technische regels vast te stellen. Maar dat moeten planmakers en technische specialisten in een gemeente wel samen gaan doen.
Het Bouwbesluit wordt vervangen door het Besluit bouwwerken leefomgeving, het
BBL, dat een aantal wijzigingen van de systematiek bevat. Nieuw is dat het BBL voor diverse onderwerpen ruimte geeft voor decentrale beleidskeuzes. Gemeenten kunnen
maatwerkregels opnemen in het omgevingsplan, die zowel strenger als soepeler kunnen zijn dan het BBL. Zij gelden voor een bepaalde locatie of gebied. Wat precies mag is wel afgebakend.
Inhoud en resultaat
Dit alles betekent dat bij de totstandkoming van een omgevingsplan vroegtijdig technische kennis betrokken moet worden. Planmakers moeten dus gaan samenwerken met technische bouwmensen om dergelijke maatwerkregels op te stellen. Met als bijkomend voordeel dat ook de omgeving beter bij het aspect brandveiligheid wordt betrokken.
In deze cursus wordt eerst een inleiding gegeven op de Omgevingswet gevolgd door twee inhoudelijke blokken over het BBL en het omgevingsplan. Daarna wordt de samenwerking tussen bouwen en RO gezocht: hoe kom je samen tot goede en realistische maatwerkregels?
Doelgroep
De cursus is primair bedoeld voor twee groepen binnen gemeenten:
- Planmakers, beleidsmedewerkers RO en RO-juristen
- Technische beleidsmedewerkers en vergunningverleners bouwen
Ook is de cursus interessant voor adviesbureaus, bouwbedrijven en advocatuur.