Cursus

€ 295,-

Privacyrecht en big-data in de publieke sector


 • Wat is Big Data en hoe wordt Big Data momenteel in de publieke sector gebruikt?
 • Welke algemene normen en vereisten gelden op grond van de AVG bij het gebruik van Big Data?
 • Wanneer valt een Big Data project onder de uitzondering voor statistisch onderzoek en wat betekent dat voor de mogelijke toepassingen?
 • Wanneer leidt de inzet van Big Data tot profilering in de zin van artikel 22 AVG en wat betekent dat?
 • Wat zijn de toekomstige ontwikkelingen in het gebruik van Big Data door overheidsorganen en welke nieuwe privacy-issues doen zich hierbij voor?

Inleiding

Overheden maken steeds vaker gebruik van Big Data bij de uitoefening van hun publieke taak. Vaak is echter onduidelijk hoe het gebruik van Big Data zich verhoudt tot de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Welke ruimte biedt de AVG voor de inzet van Big Data door overheidsorganen? Welke privacy-waarborgen moeten overheden bij Big Data-projecten inbouwen? En tot slot: wanneer leidt het toepassen van Big Data tot profilering en wat zijn de gevolgen daarvan?

In deze cursus belichten Marte van Graafeiland en Nina Bontje van advocatenkantoor Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn N.V. welke mogelijkheden de AVG biedt voor het gebruik van Big Data door overheidsorganen.

Inhoud en resultaat

Na het doorlopen van deze cursus heeft u inzicht gekregen in de mogelijkheden en beperkingen die op grond van de AVG gelden voor het gebruik van Big Data door overheidsorganen. U weet aan welke vereisten een Big Data-project moet voldoen om AVG-proof te zijn. 

Doelgroep

Deze cursus is geschikt voor iedereen die wil weten op welke wijze het gebruik van Big Data te verenigen is met de AVG. Aangezien deze cursus specifiek is gericht op Big Data in de publieke sector, is de cursus in het bijzonder relevant voor overheidsjuristen, toezichthouders en functionarissen voor gegevensbescherming werkzaam bij overheidsorganen

Laatste nieuws

Privacyweb is een kennisportal dat zicht specifiek richt op het meest relevante nieuws over privacyregelgeving, cybersecurity en data. Wilt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws over privacy? Abonneer dan gratis op de tweewekelijkse Privacyweb nieuwsbrief.

Programma

 • Wat is Big Data en hoe wordt Big Data momenteel in de publieke sector gebruikt?
 • Welke algemene normen uit de AVG gelden bij het gebruik van Big Data?
Eerst zal een korte introductie worden gegeven van de AVG. Wat zijn persoonsgegevens en welke algemene normen en vereisten gelden volgens de AVG bij het verwerken van persoonsgegevens? In hoeverre botsen de uitgangspunten van de AVG met de uitgangspunten van Big Data?

 • Het verlichte privacy-regime bij statistische Big Data onderzoeken
Niet elk Big Data-project is hetzelfde. Bepaalde Big Data-project kunnen kwalificeren als een statistisch onderzoek. Hiervoor geldt op grond van de AVG een verlicht privacy-regime. Wanneer is sprake van een statistisch Big Data Onderzoek en welke versoepelde voorwaarden gelden voor statistische Big Data-onderzoeken?
 • Het verzwaarde privacy-regime bij profilering
Zodra het gebruik van Big Data kwalificeert als profilering in de zin van artikel 22 AVG gelden op grond van de AVG strikte eisen. Wanneer moet in de context van Big Data gezegd worden dat sprake is van profilering, onder welke voorwaarden is profilering onder de AVG toegestaan en wat betekent dat voor de inrichting van een Big Data project? Welke risico’s brengt profilering door overheidsorganen met zich mee?
 • Toekomstmuziek: Het gebruik van Artificial intelligence of kunstmatige intelligentie door de overheid
Steeds meer overheden experimenteren met het gebruik van Artifical Intelligence (‘AI’). Ook dit is een vorm van Big Data. Bijzonder aan het gebruik van AI is dat gebruik wordt gemaakt van een zelflerend algoritme. Welke (nieuwe) privacy-issues brengt het gebruik van AI met zich mee?

Docenten

Marte van Graafeiland
Advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn
 
Marte van Graafeiland houdt zich in haar dagelijkse praktijk bezig met alle facetten van het privacyrecht, met name in het publiek domein. Een belangrijk onderdeel van Martes praktijk vormt het adviseren van overheden over de (on)mogelijkheden van het verwerken van persoonsgegevens bij de uitvoering van hun taken. In dat kader adviseert zij ook over de inzet van nieuwe technologiën, waaronder Big Data en Blockchain.
 
Nina Bontje
Advocaat bij Pels Rijcken & Droogleever Fortuijn
 
Nina Bontje voert een bestuursrechtelijke praktijk, met belangrijke accenten op het privacyrecht en gegevensuitwisselingen en op informatie(huishoudings)vraagstukken. Zij adviseert met name overheden over allerhande privacyrechtelijke vraagstukken, bijvoorbeeld over de implementatie van de AVG, over de rechten van betrokkenen en over de meldplicht datalekken. Daarnaast adviseert Nina met regelmaat over de privacyrechtelijke gevolgen van technologische ontwikkelingen, zoals het gebruik van Big Data.
 

Materiaal

U ontvangt een documentatiemap met de hand-outs en een syllabus met achtergrondmateriaal.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 295,-
 • De genoemde cursusprijs is excl. btw en incl. koffie/thee/water
aanmelden

Referenties

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden.