Aanleiding
Het Rijk zet in op een transitie naar een duurzame, hernieuwbare energievoorziening. Landelijk zijn er doelstellingen vastgesteld. Zo moet in 2020 20% van de totale energiebehoefte duurzaam opgewekt worden. In 2050 moet de energievoorziening nagenoeg CO2-neutraal zijn. De energietransitie stelt ons voor een flinke uitdaging.
- Hoe zorgen we voor voldoende duurzame energie?
- Welke aanpassingen in de energie-infrastructuur zijn nodig?
- Wil de transitie succesvol zijn, dan moeten de energiesector, overheid en maatschappelijke organisaties met elkaar samenwerken én met de omgeving. Hoe draagt de Omgevingswet hierin bij?
- Wordt de Omgevingswet een versneller van energietransitie?
- Welke veranderingen brengt de Omgevingswet voor de besluitvorming over de aanleg en het beheer van energievoorzieningen?
Interessante vragen voor de toekomst. Maar hoe gaan we dit als decentrale overheden praktisch aanpakken?
Inhoud en resultaat
Met deze cursus willen wij u inzicht en inspiratie bieden over hoe de overheid (in het bijzonder de gemeente, omgevingsdienst en provincie), de energiesector en maatschappelijke organisaties kunnen omgaan met de impact van hernieuwbare energie-, bio-, wind- en zonne-energie en omgevingswarmte op de leefomgeving en de handvatten die de Omgevingswet en de bijbehorende instrumenten hiervoor bieden. Wat kan u op decentraal niveau nu al doen om de energietransitie op gang te krijgen?
Deelnemers krijgen daarbij ook een breed inzicht in wat er komt kijken bij de ruimtelijke opgave van de energietransitie.
Doelgroep
Deze cursus is bestemd voor:
Medewerkers van (de)centrale overheden: - juristen en beleidsmedewerkers die bestemmingsplanprocedures en/of afwijkingsprocedures begeleiden en/of opstellen
- projectleiders en beleidsadviseurs ruimtelijke ordening projectleiders en beleidsadviseurs milieu en energie
Medewerkers van bedrijven: - projectontwikkelaars
- adviesbureaus
- medewerkers van bedrijven die zich bezighouden met ontwikkeling van (duurzame) energie-initiatieven en energie-infrastructuur. Dit kunnen zijn energie coöperaties, energiebedrijven, netwerkbeheerders, gebiedsontwikkelaars, energieproducenten.