Inleiding
De vergadering van de gemeenteraad speelt zich af in een politieke setting. Standpuntbepaling en besluitvorming vindt voor een belangrijk deel plaats via politiek-bestuurlijke inzichten en het daaruit voortvloeiende politieke debat.
Met regelmaat past de gemeenteraad een wettelijk voorschrift toe waarin hem als bestuursorgaan een of meer bevoegdheden worden toegekend (geattribueerd). In zijn hoedanigheid van bestuursorgaan neemt de raad besluiten die niet zelden via een ingesteld beroep de bestuursrechter (kunnen) bereiken. Zeer frequent komt dit voor bij raadsbesluiten tot het (niet) vaststellen van een bestemmingsplan. Hierbij zit de raad vaak in een spagaat: meegaan met het collegevoorstel of luisteren naar de inbreng van de omgeving? Ook kan de raad te maken krijgen met een bezwaarschrift dat is ingediend tegen een raadsbesluit.
Wanneer de raad in zijn hoedanigheid van bestuursorgaan beslissingen neemt, moet worden voldaan aan tal van wettelijke voorschriften. Met name moet het besluit voldoen aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur. Politieke inzichten spelen voor de bestuursrechter een rol van volstrekt ondergeschikte betekenis.
Hoe gaat een raad hiermee om? Wanneer is de raad zelfstandig belanghebbende? En welke eisen worden in dit verband gesteld aan de rechten van initiatief en amendement? Welke juridische en financiële risico’s loopt de raad ?
Inhoud en resultaat
Deze cursus is speciaal ontwikkeld om
griffie(r) en
gemeenteraad die kennis op dit gebied aan te reiken om hen in staat te stellen, raadsbesluiten te (laten) nemen die van voldoende bestuursrechtelijke kwaliteit zijn.
Tijdens de cursus zullen de te behandelen thema’s met een herkenbare
praktische invalshoek worden behandeld. Hierbij wordt steeds uitgegaan van de praktijk van de deelnemers en van de laatste actuele ontwikkelingen.
Doelgroep
Primair is de cursus bestemd voor griffiers en medewerkers van de griffie van gemeenten. Daarnaast is de cursus ook interessant voor raadsleden.