Workshop

€ 199,-

Dagbesteding in het sociaal domein

18 november 2020

Utrecht
 • In één middag alle actualiteiten rondom dagbesteding
 • De lessen uit actuele nieuwe praktijken
 • Korte intervisiegesprekken rond eigen cases

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, voor meer info klikt u hier

Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen.

Inleiding


Dagbesteding is een ‘oude’ term. Een begrip dat doet denken aan het aanbod van zorgaanbieders die door de AWBZ gefinancierd werden. Participatie is sinds 2015 het sleutelwoord in het sociaal domein. Dat lijkt een woordenspel, dat is het in de praktijk niet. De transformatie van dagbesteding naar vormen van participatie gaat geleidelijk en diep. Er is echt sprake van een heel nieuw kader om vorm en inhoud te geven aan dagbesteding in het sociaal domein. Centraal in deze workshop staan de uitgangspunten van dat nieuwe kader. Ook gaan we in op de manier waarop die uitgangspunten zich vertalen naar WAT deelnemers aan participatie initiatieven doen en HOE de initiatiefnemers hun initiatief vormgeven en financieren. Centrale vraag is telkens: Hoe komen we tot een waardevolle invulling van onze tijd, overdag en ’s avonds, voor deelnemers en voor mensen die vrijwillig een bijdrage leveren aan een vorm van participatie. Met de initiatiefnemers kijken we ook naar de manier waarop de exploitatie eruit ziet. Hoe ziet ons sociaal businessmodel eruit?

De uitgangspunten dagbesteding binnen het gemeentelijk sociaal domein zijn veranderd. Zodanig dat zelfs de naam wijzigt: in participatie. De nieuwe uitgangspunten worden ontleend aan de inhoudelijke, maatschappelijke en financiële keuzes die er gemaakt zijn en worden door zowel de wetgever als door de gemeenten binnen de beleidsruimte die zij hebben. Deelnemers aan de workshop nemen kennis van de uitgangspunten die sinds 2015 actueel zijn.

Inhoud

Met ingang van 2018 is de ontschotting van gemeentelijke budgetten in het sociaal domein een feit. Dat wil niet zeggen dat (alle) gemeenten daar nu al op een ontschotte manier mee omgaan. Bij een goed voorstel, bijvoorbeeld rond dagbesteding of participatie, bestaat de mogelijkheid om de financiering over de grenzen van Participatiewet, Wmo en jeugdwet heen te financieren. Tijdens de workshop bespreken we concrete voorbeelden waarop dat nu al mogelijk is. Rode draad in dit onderdeel van de workshop is: Wat is een adequate ontwikkelstrategie voor nieuwe vormen van dagbesteding / participatie?

Tijdens het vervolg van de workshop bespreken we aan de hand van concrete voorbeelden de relevante aspecten van actuele initiatieven. Invalshoeken die aan de orde komen zijn: Hoe zijn de veranderde uitgangspunten in deze nieuwe aanpak vertaald? Waar zit de meerwaarde van deze aanpak voor de deelnemers, diens directe omgeving, de lokale gemeenschap, aanbieders uit de 2e lijn en de gemeente waar het initiatief wordt uitgevoerd? Hoe wordt ingespeeld op talenten en interesses van deelnemers en vrijwilligers? Ook verkennen we de manier waarop de exploitatie van het initiatief is vormgegeven.

In het tweede deel van de workshop krijgen alle deelnemers hun eigen case in te brengen. We voeren per case een kort intervisiegesprek onder leiding van workshopleider Tom de Haas. Iedere deelnemer die de eigen case bespreekbaar maakt gaat met tenminste één concrete tip of aanbeveling naar huis. Ervaring is dat we op deze manier zowel conceptueel als praktisch veel leren en veel inspiratie delen in korte tijd.

Doelgroep

Professionals, (aanstaande) sociaal ondernemers, beleidsadviseurs bij gemeenten en leidinggevenden van organisaties die dagbesteding aan (gaan) bieden.

Programma

 • Actuele uitgangspunten voor initiatieven rond dagbesteding en participatie?
 • Wat zijn adequate ontwikkel strategieën voor nieuwe initiatieven?
 • De lessen uit actuele nieuwe praktijken; toetsing aan actuele uitgangspunten
 • Korte intervisiegesprekken rond eigen cases: tenminste 1 tip voor iedereen! Samenvatting
 • Evaluatie en feedback

Docenten

Mieke de Croon
Adviseur bij adviesbureau K2.
 
Mieke de Croon is werkzaam als adviseur bij adviesbureau K2. Haar expertise is verbinden van de werelden van Wmo en Participatiewet. Mieke is opgeleid als organisatiekundige. Zij heeft de afgelopen zeven jaar bij diverse gemeentelijke werkgevers en opdrachtgevers opdrachten gedaan waarbij zij kennis op het gebied van arbeids- en sociale participatie combineert met haar aanpak om verandering en samenwerking te realiseren.
 
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

U ontvangt een map met de handouts en relevant achtergrondmateriaal.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • 18 november 2020
 • 13:00 - 17:00
 • Utrecht
 • € 199,-
 • Cursusprijs is incl. koffie en thee
  • Gezien alle onzekerheid over de ontwikkelingen vragen wij u pas op een later moment welke optie u kiest: deelnemen op locatie of via de livestream, u hoeft nu dus nog niet te beslissen.
  • Indien u gebruik maakt van de livestream ontvangt u een korting van € 25,- op de cursusprijs.

  Genoemde bedragen excl. btw 21 %
Aanmelden

Referenties
Vriendelijke en heldere communicatie.

 Prettige tips en tops!

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Hanna Rab
U kunt contact opnemen met Hanna via 020 – 8200 908 of via hanna@berghauserpont.nl