Inleiding
De mens oefent grote druk uit op de aarde, het milieu en de flora en fauna; het ecosysteem van onze planeet. Een circulaire economie kan en moet bijdragen aan het verlichten van die druk, het verminderen en voorkomen van (verdere) negatieve gevolgen en ten slotte aan het herstel van ons ecosysteem. Om impact te maken in de circulaire transitie moeten publieke, maatschappelijke en private partijen samen aan de slag. De e-cursus Circulariteit en de 1-daagse fysieke cursus Op weg naar een circulaire gemeente geven jou concrete handvatten en voorbeelden om met de circulaire transitie aan de gang te gaan.
cursus Circulariteit
De ambitie is dat uiterlijk in 2050, maar liever veel eerder, de Nederlandse economie circulair is. In 2030 willen we 50% van de einddoelstelling hebben gerealiseerd. Voor 2023 is het doel om een basis te leggen in kennis en ervaring om vervolgens de doelstellingen in 2030 en 2050 te realiseren.
Circulariteit definiëren we als ‘een economisch systeem waarin waarde behouden blijft of ontstaat door producten en grondstoffen te hergebruiken en vernietiging van grondstoffen te minimaliseren’. Om dit systeem te realiseren is het van belang om de hele keten daar op aan te passen.
In de e-cursus worden alle basiszaken over circulariteit behandeld. Zoek jij meer houvast in de inhoud en sturing op de aanpak van circulaire uitdagingen binnen jouw functie? Dan is deze e-cursus wat voor jou!
Circulariteit in de gemeente
Er liggen grote kansen in de regio om de transitie naar een Circulaire Economie te versnellen. De transitie is namelijk een systeemverandering en vraagt in grote mate om beweging van onderop. Naast het stimuleren van circulariteit bij externe partijen kan een gemeente zelf ook veel doen om circulariteit in de gemeente naar een hoger plan te tillen. Denk bijvoorbeeld aan circulair inkopen, circulair bouwen, anders omgaan met afval en het benutten van biomassa.
Deze cursus geeft je inzicht in hoe je als gemeente een sleutelrol kunt pakken in de transitie naar een circulaire economie in de regio. Enerzijds door circulaire economie beleidsmatig in te bedden, anderzijds door circulaire activiteiten te ondernemen en te stimuleren. De cursus biedt concrete handvatten en voorbeelden zodat je ook praktisch aan de slag kunt met de kennis.
Inhoud en resultaat
E-cursus Circulariteit:
- De kernprincipes rondom de circulaire economie en waarom de transitie van een lineaire naar een circulaire economie zo belangrijk is
- Hoe de circulaire economie waarde creëert voor de maatschappij, organisaties en producten en welke rol circulaire businessmodellen spelen deze duurzame waardecreatie op alle niveaus
- Welke veelgebruikte tools er zijn om een project, proces, gebied of product meer circulair te maken
- Wat levenscyclusdenken inhoudt en de relevantie ervan met betrekking tot de circulaire economie
- De relatie tussen circulariteit en andere duurzaamheidsthema’s
- De risico’s en uitdagingen die komen kijken bij de circulaire economie en hoe we deze het hoofd kunnen bieden
Circulariteit in de gemeente:
- Waarom CE?
- Wat is CE?
- Beleid CE
- CE uitgediept aan de hand van relevante thema’s:
- Uitwerken casussen over de relevante thema’s
- Uitwerken projectplan voor jouw gemeente
Doelgroep
De e-cursus is bestemd voor iedereen die tijdens zijn/haar werkzaamheden in aanraking komt met circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan (beleids-)medewerkers van gemeenten en provincies die circulariteit en/of duurzaamheid in hun portefeuille hebben of krijgen. De e-cursus is echter ook interessant voor medewerkers van bedrijven en organisaties die aan de slag willen met circulariteit.