E-cursus

€ 249,-

E-cursus Energietransitie


Heb jij behoefte aan basiskennis om aan de slag te gaan met de energietransitie? Schrijf je dan in voor de E-cursus Energietransitie!

  • Inleiding in de energietransitie
  • 6 lessen met theorie, casuïstiek, webcolleges, toetsvragen en achtergrondmateriaal
  • Op elk gewenst moment en in eigen tempo te volgen
  • Toegang tot de kennisbank van PONT | Klimaat
  • Na afloop een toets en certificaat
  • 3 studie-uren


Inleiding

Het klimaat in de wereld verandert snel. Het gebruik van fossiele brandstoffen en de emissies die daarbij vrijkomen, zijn een belangrijke oorzaak van deze klimaatverandering. Om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, meer duurzame energie te gebruiken en minder afhankelijk te zijn van het buitenland voor onze energie, moet Nederland een energietransitie doorgaan.
Maar wat is nou eigenlijk ‘de energietransitie’? Waar bestaat die uit? Wat lost het op? En hoe gaan we er mee om? In deze e-cursus energietransitie leggen we uit hoe energie in Nederland gebruikt wordt. Waar de mogelijkheden zijn voor het verminderen en verduurzamen er van. Welke wet- en regelgeving er is. En welke stappen bijvoorbeeld een gemeente kan zetten om een bijdrage te leveren aan de transitie.
Als je wilt begrijpen hoe energie in Nederland wordt gebruikt en hoe je een rol kan spelen in de energietransitie, dan is de e-cursus Basis Energietransitie voor jou!

Inhoud en resultaat

De e-cursus gaat in op de basis van de energietransitie. Na afloop van de cursus heb je inzicht in:

  • Wat een transitie is en waarom we een energietransitie nodig hebben
  • Welke verschillende soorten energie er zijn, voor warmte, elektriciteit, koude, transport en grondstoffen
  • In welke sectoren, welke soorten energie worden gebruikt; het wegverkeer heeft een andere energievraag dan industrie en dan woningen. Het verschil in de vorm van de energie en bijvoorbeeld de temperaturen die nodig zijn voor de toepassingen
  • Hoe en waar je energie kan besparen en welke uitdagingen daar aan zitten
  • Welke vormen van duurzame en CO2-vrije energie beschikbaar zijn en waar deze het beste toegepast kunnen worden
  • Welke ontwikkelingen er op dit moment gaande zijn en hoe bijvoorbeeld de woningen aardgasvrij gemaakt worden
  • De verschillende wet- en regelgeving op diverse niveaus: Europees, nationaal en lokaal

Doelgroep

De e-cursus is bestemd voor iedereen die tijdens zijn/haar werkzaamheden in aanraking komt met de energietransitie. Denk bijvoorbeeld aan (beleids-)medewerkers van gemeenten en provincies die energie en/of duurzaamheid in hun portefeuille hebben of krijgen. De e-cursus is echter ook interessant voor bestuurders van gemeenten of woningcorporaties die aan de slag willen met de energietransitie.  

Werkwijze

De e-cursus is online te volgen via een computer, tablet of smartphone. De e-cursus wordt aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). Je logt in en start met de lessen, waarbij je in eigen tempo de 5 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, casuïstiek, webcolleges, toetsvragen en achtergrondmateriaal.

Op je persoonlijke overzichtspagina kan je gedurende de cursus je kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kan je ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.

Na afronding van alle lessen volgen voorbeelden uit de praktijk en een toets. Je krijgt een aantal vragen voorgelegd die een dwarsdoorsnede zijn van de E-cursus. Als je slaagt kan je direct zelf een certificaat uitprinten.

Daarnaast krijg je beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee je je kennis actueel houdt tijdens en na de e-cursus. Je ontvangt dan iedere week 8 digitale vragen via je smartphone, tablet of computer.

E-cursus plus Kennisbank

Tegelijk met de e-cursus krijg je ter ondersteuning ook direct toegang tot de kennisbank van PONT | Klimaat, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kan je tijdens de e-cursus raadplegen, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang je bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.

Partner

Deze e-cursus is ontwikkeld in samenwerking met experts van onze partner, CE Delft. CE Delft is een onafhankelijk onderzoeks- en adviesbureau, gespecialiseerd in het ontwikkelen van innovatieve oplossingen van milieu- en duurzaamheidsvraagstukken. Ze zijn toonaangevend op het gebied van energie, transport en grondstoffen.



Programma

Les 1: Wat is het klimaat, duurzame energie en waarom is een transitie nodig?

In deze les krijg je een introductie in de aanleiding voor de energietransitie, wat een transitie is en welke oplossingen er zijn op hoofdlijnen.

Les 2: Bronnen van duurzame energie

In deze les wordt uitgelegd wat duurzame energie is en welke vormen van duurzame energie beschikbaar zijn voor Nederland. Je krijgt inzicht in het verschil tussen energie en energiedrager en hoe je energie kan opslaan.

Les 3: Beleid, wet- en regelgeving in de energietransitie

Nederland heeft veel beleid dat de energietransitie moet ondersteunen en versnellen. In deze les wordt ingegaan op de belangrijkste beleidsdossiers op Europees, nationaal en lokaal niveau. Er wordt uitgelegd hoe de Regionale Energiestrategie (RES) en Transitievisies Warmte (TVW) hier aan bij kunnen dragen.

Les 4: Energiegebruik, energiedragers en energieopslag

In deze les leer je hoe de energiehuishouding van Nederland er uit ziet. Waar onze energie vandaan komt en hoe deze gebruikt wordt. Hoe je energie van A naar B krijgt via een netwerk en welke toekomstverwachtingen er zijn.

Les 5: De warmtetransitie

Het aardgasvrij maken van woningen en andere gebouwen gaat iedereen raken en is een belangrijk doel voor de gemeenten van Nederland. In deze les wordt daarom extra aandacht besteed aan dit deel van de energietransitie.

Les 6: Samenvatting en praktijkvragen

In de afsluitende les wordt een samenvatting gegeven van de voorgaande lessen en worden over diverse onderdelen vragen gesteld.



Docenten

Benno Schepers
Manager Sustainable Cities bij CE Delft
Al vele jaren houdt Benno zich bezig met het verduurzamen van de gebouwde omgeving van Nederland. Hierbij combineert hij zijn kennis op het vlak van duurzame warmte en koude, met lokale elektriciteitsproductie en energie-infrastructuur. Met zijn kennis helpt Benno gemeenten, netbeheerders, corporaties, provincies en energiebedrijven om stappen te zetten in verduurzaming. Benno is naast zijn werk bij CE Delft ook lid van de Commissie voor de m.e.r. en lid van de Provinciale Adviescommissie Leefomgevingskwaliteit (PAL) van de provincie Zuid-Holland. Benno heeft een achtergrond in werktuigbouwkunde, bedrijfskunde en techniekfilosofie aan de Universiteit Twente.

Materiaal

  • U krijgt zes maanden lang de mogelijkheid om de e-cursus te voltooien.

Gedurende de gehele looptijd van zes maanden heb je ook toegang tot de digitale kennisbank Pont | Klimaat . Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Pont | Klimaat gratis toegang tot dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 249,-
    • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    •  U krijgt zes maanden toegang tot de e-cursus en de documentatie sectie
Aanmelden

Referenties

 Dit is een nieuwe cursus, nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Floortje Grooten
Vakredacteur, Pont Academy
U kunt contact opnemen met Floortje via floortje@berghauserpont.nl