E-cursus

€ 249,-

E-cursus Basis Circulariteit


Heb jij behoefte aan basiskennis om aan de slag te gaan met de transitie naar een circulaire economie? Schrijf je dan in voor de E-cursus Basiscursus Circulariteit!

 • Inleiding in de circulaire economie
 • 5 lessen met theorie, casuïstiek, webcolleges, toetsvragen en achtergrondmateriaal
 • Op elk gewenst moment en in eigen tempo te volgen
 • Toegang tot de kennisbank Klimaatweb PRO
 • Na afloop een toets en certificaat
 • 3 studie-uren

Inleiding

De mens oefent grote druk uit op de aarde, het milieu en de flora en fauna; het ecosysteem van onze planeet. Een circulaire economie kan en moet bijdragen aan het verlichten van die druk, het verminderen en voorkomen van (verdere) negatieve gevolgen en ten slotte aan het herstel van ons ecosysteem. Om impact te maken in de circulaire transitie moeten publieke, maatschappelijke en private partijen samen aan de slag. Klinkt dit bekend en ben je op zoek naar meer houvast in de inhoud en sturing op de aanpak van je werk? Werk jij als professional aan de overgang naar een circulaire economie, of ga je hier binnenkort mee aan de slag? Dan is de e-cursus Basiscursus Circulariteit bedoeld voor jou!

Inhoud en resultaat

In de e-cursus worden alle basiszaken over circulariteit behandeld. Na afloop van de e-cursus heb je inzicht in:

 • De kernprincipes rondom de circulaire economie en waarom de transitie van een lineaire naar een circulaire economie zo belangrijk is
 • Hoe de circulaire economie waarde creëert voor de maatschappij, organisaties en producten en welke rol circulaire businessmodellen spelen bij deze duurzame waardecreatie op alle niveaus
 • Welke veelgebruikte tools er zijn om een project, proces, gebied of product meer circulair te maken
 • Wat levenscyclusdenken inhoudt en de relevantie ervan met betrekking tot de circulaire economie
 • De relatie tussen circulariteit en andere duurzaamheidsthema’s, zoals klimaatadaptatie, de energietransitie en biodiversiteit
 • De risico’s en uitdagingen die komen kijken bij de circulaire economie en hoe we deze het hoofd kunnen bieden 

Werkwijze E-cursus 

De e-cursus is online te volgen via een computer, tablet of smartphone. De e-cursus wordt aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). Je logt in en start met de lessen, waarbij je in eigen tempo de 5 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, casuïstiek, webcolleges, toetsvragen en achtergrondmateriaal.

Op je persoonlijke overzichtspagina kan je gedurende de cursus je kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kan je ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.

Na afronding van alle lessen volgt een toets. Je krijgt 5 vragen voorgelegd die een dwarsdoorsnede zijn van de E-cursus. Als je slaagt kan je direct zelf een certificaat uitprinten.

Daarnaast krijg je beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee je je kennis actueel houdt tijdens en na de e-cursus. Je ontvangt dan iedere week 8 digitale vragen via je smartphone, tablet of computer.

E-cursus plus Kennisbank

Tegelijk met de E-cursus krijg je ter ondersteuning ook direct toegang tot de Kennisbank Klimaatweb Pro, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kan je tijdens de e-cursus raadplegen, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang je bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.

Partner

Deze e-cursus is ontwikkeld in samenwerking met experts van onze partner, AT Osborne. Adviesbureau AT Osborne draagt met duurzame oplossingen bij aan de inrichting van de leefomgeving. Hun focus ligt op toekomstbestendige infrastructuur, een gezonde samenleving en een duurzame leefomgeving.

Doelgroep

De e-cursus is bestemd voor iedereen die tijdens zijn/haar werkzaamheden in aanraking komt met circulariteit. Denk bijvoorbeeld aan (beleids-)medewerkers van gemeenten en provincies die circulariteit en/of duurzaamheid in hun portefeuille hebben of krijgen. De e-cursus is echter ook interessant voor medewerkers van bedrijven en organisaties die aan de slag willen met circulariteit.  

Programma

Les 1: Introductie circulariteit

In deze les krijg je een introductie en definitie van het begrip circulaire economie. Ook wordt de maatschappelijke context waarin circulariteit zich manifesteert behandeld en worden enkele belangrijke kernprincipes besproken.

Les 2: Waardecreatie in de circulaire economie

In deze les hebben we het over de toegevoegde waarde die zich ontvouwt in een circulaire economie op zowel product- organisatie- en maatschappijniveau. Ook worden een aantal voorbeelden van circulaire bedrijfsmodellen behandeld.

Les 3: Tools voor circulariteit

In deze les wordt uitleg gegeven over hoe tools kunnen helpen bij het bereiken van circulariteit en geven we je een voorbeeld van twee bekende, veelgebruikte tools.

Les 4: Raakvlakken circulariteit

In deze les leer je over de raakvlakken van de circulaire economie met andere duurzaamheidsthema’s, zoals de energietransitie en klimaatadaptatie.

Les 5: Aandachtspunten van een circulaire economie

In deze les leer je over de onzekerheden en uitdagingen bij de transitie naar een circulaire economie. Ook namen we je mee in onze gedachtegang over hoe we deze uitdagingen het hoofd kunnen bieden.

Docenten

Heleen Ballemans
Adviseur Duurzame leefomgeving bij AT Osborne
Heleen houdt zich als adviseur Duurzame Leefomgeving bij AT Osborne bezig met opgaven op het raakvlak van mens en milieu. Vanuit haar intrinsieke motivatie wil zij bijdragen aan het realiseren van een veerkrachtige, groene maatschappij. Tijdens haar opleiding Industriële Ecologie (TU Delft/Leiden Universiteit) heeft Heleen een brede, integrale interesse en visie op duurzaamheid ontwikkeld, en is zij gespecialiseerd in het kwantificeren van de impacts van circulaire oplossingen in de praktijk.
Fanauw Hoppe
Duurzaamheidsadviseur bij Flux Partners
Fanauw is duurzaamheidsadviseur bij Flux Partners. Hij is gespecialiseerd in aanbestedings-, bouw- en contractenrecht en heeft veel affiniteit met innovatieve en complexe projecten. Hij adviseert vanuit zijn expertises op het gebied van duurzaamheid (energie, klimaat, circulair bouwen). Fanauw geeft regelmatig cursussen en presentaties op het gebied van circulair aanbesteden en is mede-auteur van het groenboek: circulariteit en gebiedsontwikkeling.
 

Materiaal

Je krijgt zes maanden lang de mogelijkheid om de e-cursus te voltooien.

Gedurende de gehele looptijd van zes maanden heb je ook toegang tot de digitale kennisbank Klimaatweb Pro. Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Verder krijgt u met Klimaatweb Pro gratis toegang tot dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 249,-
  • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
Aanmelden

Referenties
Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Docentprofiel met cartaID 25722 niet gevonden.