E-college

€ 75,-

E-college Datacenters en restwarmte


Wilt u bijgepraat worden over wat er speelt op het gebied van restwarmte van datacenters? Schrijf u dan in voor dit actualiteitencollege!

  • In slechts één uur bent u bijgepraat over een actueel thema binnen de fysieke leefomgeving en duurzame energie
  • Opgenomen: april 2021
  • Op elk gewenst moment te bekijken
  • Na afloop een toets en certificaat
  • 1 studie-uur

Inleiding 

Het vele thuiswerken en videobellen laat zien dat goede, snelle verbindingen belangrijk zijn en niet meer weg te denken zijn uit de huidige tijd. Aan de ene kant leveren datacenters restwarmte op om mogelijk te leveren aan lokale warmtenetten, aan de andere kant verbruiken datacenters ook weer een groot deel van onze duurzaam opgewekte energie.

De levering van elektriciteit aan datacenters is fors en in twee jaar tijd met 66 procent gestegen. Hier is veel publieke en politieke discussie door ontstaan. Grote techbedrijven, zoals Microsoft en Google, laten in Nederland datacenters bouwen die worden voorzien van duurzame energie uit het elektriciteitsnet, opgewekt uit wind- en zonneparken. Een belangrijke vraag hierbij is: voor wie wordt deze data opgeslagen, voor de eindgebruiker of de bedrijven zelf?



Inhoud en resultaat

In dit actualiteitencollege staat de discussie rondom het gebruik van restwarmte centraal. Kunnen datacenters een belangrijke speler worden in de energietransitie door de inzet van restwarmte? En staat dit in verhouding met de duurzame energie die zij verbruiken? Is restwarmte wel zo duurzaam als men beweert? Hoe beland die restwarmte op het warmtenet?

In dit actualiteitencollege gaan wij met elkaar in gesprek over het energieverbruik en de inzet van restwarmte van datacenters.
Na afloop van dit actualiteitencollege heeft u inzicht:
• De technische kant van het gebruik van restwarmte van datacenters;
• Doorwerking op gemeenteniveau: RES en TransitieVisie Warmte
• Participatie en draagvlak van de datacenters: hoe ga je hiermee om als gemeente?

Werkwijze Actualiteitencollege
Het college wordt u aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). U ontvangt hiervoor van ons de inloggegevens. Na afloop van het college volgt een toets bestaande uit vijf mc-vragen. Na het positief afronden van deze toets kunt u een certificaat van deelname downloaden.

Voor wie is de E-cursus?
Dit actualiteitencollege is bestemd voor beleidsmedewerkers duurzaamheid en energietransitie, projectleiders en juristen die betrokken zijn bij het opstellen van regionale energiestrategieën en projecten voor duurzame energie-infrastructuur, (milieu)adviseurs bij gemeenten, omgevingsdiensten en provincies. Daarnaast is cursus ook interessant voor medewerkers van bedrijven voor wie waterstof een lonkend perspectief lijkt.

Programma

1. De technische kant van het gebruik van restwarmte van datacenters;
2. Doorwerking op gemeenteniveau: RES en TransitieVisie Warmte
3. Participatie en draagvlak van de datacenters: hoe ga je hiermee om als gemeente?

Docenten

Harald Wiersema
Overheidsspecialist bij Holla
Harald Wiersema maakt deel uit van het team van overheidsspecialisten bij Holla Advocaten. Hij is gespecialiseerd in het omgevingsrecht en energierecht, met bijzondere aandacht voor warmterecht en zonne-energie. Na negen jaar bij een internationaal advocatenkantoor in Amsterdam en Rotterdam te hebben gewerkt, is Harald sinds januari 2019 werkzaam bij Holla Advocaten. In 2018, 2019 en 2020 is hij door Who's Who Legal aangemerkt als expert op het gebied van omgevingsrecht in de categorie 'Climate Change Law'.
Erik Barentsen
Policy officer bij Dutch Data Center Association(DDA)
 
Dutch Data Center Association (DDA) is de brancheorganisatie van datacenters in Nederland, fundament van de digitale economie. Zij verbinden inmiddels 90% van de marktleidende datacenters in Nederland met een missie: het versterken van de economische groei en het profileren van de datacenter sector naar de overheid, media en samenleving. Wij verwoorden de standpunten van de industrie met betrekking tot regelgeving en beleidskwesties en werken daarin in een zo’n breed mogelijke coalitie.
 
Regina Koning
Juridisch adviseur bij Koning B&G
 
Regina Koning is van huis uit publiekrecht jurist, maar met haar jarenlange ervaring in het bouwrecht en gebiedsontwikkeling heeft zij haar expertise flink kunnen verbreden. Vanaf 2018 is zij gestart als zelfstandig juridisch adviseur met haar bedrijf Koning Bouw & Gebiedsontwikkeling. Zij richt zich met name op processen en vraagstukken met betrekking tot energietransitie, duurzaamheid en klimaat. Dit doet zij momenteel in opdracht voor VNG binnen het Programma Energie. Daar houdt zij zich bezig met de uitwerking van de wetgevingsagenda Klimaatakkoord en is zij projectleider voor het thema Juridica binnen het Kennis- en leerprogramma Aardgasvrije Wijken (onderdeel van het Programma Aardgasvrije Wijken). Een uitdagende en mooie klus.
 

Materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 1 studie-uren rekenen.

BP Studieuren11

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 75,-
    • Het genoemde bedrag is excl. btw 21%
Aanmelden

Referenties
Voor dit actualiteitencollege zijn geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Docentprofiel met cartaID 25722 niet gevonden.