Inleiding
Sinds 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet beoogt veel wet- en regelgeving in het omgevingsdomein te integreren in één wet, vier uitvoeringsbesluiten en één regeling. Dit heeft behoorlijke consequenties voor de werkwijze binnen het omgevingsdomein. Niet alleen de regels veranderen, maar ook de manier van werken. Wat betekent dit voor u?
Deze e-cursus behandelt de essentie van de nieuwe wet. De cursus gaat in op de vraag waarom een nieuwe wet, maar behandelt daarnaast de verschillende instrumenten op hoofdlijnen. Ook specifieke aandacht voor de omgevingsvergunning, milieu en grondzaken onder de nieuwe wet. Het laatste hoofdstuk gaat over het anders werken onder de wet.
De cursus is bestemd voor medewerkers ruimtelijke ordening, VTH, milieu, grondzaken, etc. van verschillende overheden, maar ook voor marktpartijen en adviseurs die in de basis willen weten hoe de Omgevingswet is opgebouwd.
Inhoud en resultaat
Deze e-cursus biedt u een introductie op hoofdlijnen in de Omgevingswet. Na afloop van deze cursus heeft u inzicht in:
- De hoofdlijnen van de Omgevingswet
- De kerninstrumenten
- De werking van het omgevingsplan
- Het instrument omgevingsvergunning
- Milieu en grondzaken
- De andere manier van werken die vereist is voor de organisatie
U weet wat er globaal verandert en u snapt daardoor goed op welke wijze de primaire doelgroepen als ruimtelijke ordening, beleid, milieu en VTH aan de slag moeten gaan met de Omgevingswet.
Voor verdere verdieping op de verschillende thema's of instrumenten kunt u ons uitgebreide pakket aan E-cursussen volgen, zoals 'Omgevingswet Compleet', ‘Omgevingsvergunning’ of ‘Omgevingsplan’, zie verder hier.
Werkwijze e-cursus
Deze e-cursus is online te volgen in uw eigen omgeving via tablet of computer. U logt in en u start met de lessen, waarbij u in uw eigen tempo de 6 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, verhelderende filmpjes, praktijkvoorbeelden en opdrachten. Na elke les ziet u of u uw opdracht goed heeft beantwoord en krijgt u uitleg.
Op uw persoonlijke overzichtspagina kunt u gedurende de cursus uw kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kunt u ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.
Als u alle lessen afgerond hebt volgt een toets. U krijgt 6 vragen voorgelegd. Deze zijn een dwarsdoorsnede van de e-cursus. Als u 4 van de 6 vragen correct beantwoordt, bent u geslaagd. U kunt de eindtoets herkansen. Indien u slaagt kunt u direct zelf een certificaat uitprinten.
Daarnaast krijgt u de beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee u uw kennis actueel houdt tijdens en na de e-cursus. U ontvangt dan iedere week 5 digitale vragen via uw smartphone, tablet of computer.
E-cursus plus Kennisbank
Tegelijk met de e-cursus krijgt u ter ondersteuning ook direct toegang tot de kennisbank van PONT | Omgeving met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kunt u tijdens de cursus raadplegen bij het beantwoorden van de opdrachten, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang u bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.
Voor wie is de e-cursus?
Deze e-cursus Omgevingswet biedt inzicht in het systeem en de instrumenten van de Omgevingswet. De cursus is speciaal ontwikkeld voor juristen, beleidsmedewerkers, vergunningverleners, toetsers, handhavers werkzaam bij gemeenten, omgevingsdiensten, provincies, waterschappen en rijksdiensten.
Daarnaast is de e-cursus interessant voor professionals die te maken hebben met het omgevingsrecht: advocaten, adviseurs, architecten, projectontwikkelaars, makelaars, etc.