1-daagse cursus

€ 595,-

Dilemma’s en spagaten voor en van de griffier - alleen als incompany


Hoe overleeft de griffier: do’s en dont’s
 • Griffiers worden steeds vaker onderdeel van het politiek debat. Hoe ga je hier mee om?
 • Hoe ga je als griffier om met grote tegenstellingen in de raad?
 • Hoe ga je om met het lekken van vertrouwelijke informatie? Doe je meteen aangifte?
 • Tijdens deze dag krijgt u handvatten aangereikt om te ‘overleven’ als griffier
 • Mogelijkheid om een eigen casus in te brengen

Berghauser Pont Academy verzorgt deze cursus fysiek op een coronaproof locatie.

Inleiding

Griffiers hebben de eindverantwoordelijkheid voor goede processen in en om de raad. Daarnaast hebben griffiers te maken met een veelheid aan functies en functionarissen, die allemaal iets van hem willen. . Een greep: burgemeester, secretaris, fractievoorzitter, raadslid, fractievolger, afdelingshoofd, ambtelijk adviseur, het eigen griffiepersoneel. Het is de functionaris die de functie inhoud geeft. Met de een werk je samen omdat het moet, met de ander werk je samen omdat jij dat graag wilt.

De griffier is spin in het net van informatie-uitwisseling. En staat permanent voor de vraag, welke wending hij wel of niet aan de informatie die tot hem komt moet geven. Dien je het doel van de raad, van het raadslid, van de gemeente, van de burgemeester, van het college, van jezelf, of….?

De raad is de werkgever van de griffier, die op zijn beurt enerzijds eerste adviseur is van diezelfde raad en anderzijds in zijn functioneren afhankelijk is van die raad. Een raad die feitelijk bestaat uit een verzameling politieke fracties. Het is niet hun primaire doel om werkgever van de griffier te zijn. Dat is niet altijd een even aangename situatie.


Inhoud en resultaat

Wat doet een griffier als hij weet heeft van een verboden handeling? Hoe gaat hij om met vertrouwelijke informatie die hij wel en de raad niet heeft? Hoe stelt de griffier zich op tegenover het raadslid dat zich altijd erg kritisch tegenover hem opstelt? Hoe adviseer je bij het formuleren van een amendement, wetend dat dit de gemeente in problemen kan brengen?

Hoe gaat de griffier om met dilemma’s in en rond zijn functioneren, dat is de vraag.
Op al deze vragen is wel een juridisch antwoord te geven; maar ze hebben ook allen een morele lading. Tijdens deze “bezinnings” dag gaan we de diepte in, waarbij je geen pasklaar antwoord meeneemt naar huis. Wat je wel meekrijgt is een denkkader dat je in staat stelt om voor jezelf het meest ultieme antwoord in een gegeven situatie te formuleren.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor raadsgriffiers, adjunct-griffiers, griffiemedewerkers en raadsadviseurs bij gemeenten.

Programma

Tijdens deze 1-daagse training worden de onderstaande punten uitvoerig behandeld:

 • Inzicht verkrijgen dat griffiers in het dagelijks werk vaak en op verschillende manieren met morele vraagstukken in aanraking komen. Hoe herken je een moreel dilemma? Welke gereedschappen heb je om die op te lossen?
 • Erkennen dat de vraag of een actie proportioneel is (gegeven het gekozen doel) altijd een morele vraag is, die raakt aan de kernwaarden van het ambt..
 • Toepassen van kennis op de griffier in zijn rol als adviseur. Welke adviesvaardigheden laat een wijze griffier zien? Ben ik nu alleen een goede griffier als ik de raad terzijde sta? Of moet ik soms een stap verder zetten?
 • Hoe gaat een griffier om met de spanning die inherent is aan een Gemeentewet die nog verre van dualistisch is

Docenten

Hans Scherpenzeel
Griffier bij gemeente Schiedam
 
Hans is sinds 2003 griffier: in Dordrecht, Goes en nu Schiedam. Binnen de Vereniging van Griffiers is hij voorzitter van de commissie Integriteit. Hij studeerde Sociale- en Politieke wijsbegeerte en is ervan overtuigd dat filosofie zeer belangrijk is voor het werk van elke griffier. Hans ziet zichzelf niet als een doorsnee griffier: hij probeert in zijn werk veel verschillende perspectieven samen te brengen om zo te verrassende oplossingen te komen.
 
mr. Paul van Ruitenbeek CMC
Griffier bij Gemeente Hilversum
 
Paul was raadslid in de gemeente Appingedam van 2002 tot 2006 en maakte van zijn hobby zijn werk door per 2003 raadsgriffier van Winsum te worden. Daarnaast was hij actief als parttime docent bij de Hanzehogeschool in Groningen en als trainer voor (aspirant) raadsleden bij een politieke partij. Van Ruitenbeek was griffier in de gemeente Houten tot eind 2012 en werd griffier van de herindelingsgemeente Alphen aan den Rijn in de periode 2013-2014. Sinds 2015 is hij werkzaam als griffier bij Hilversum Mediastad. Van Ruitenbeek is reeds zes jaar bestuurslid bij de Vereniging van Griffiers.
 
Bekijk LinkedIn profiel

Materiaal

 • Digitale hand-outs en eventueel aanvullend digitaal materiaal

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kunt u 5 studie-uren rekenen.

BP Studieuren55

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 595,-
  • Genoemde bedragen zijn exclusief 21% btw
  • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee
Aanmelden

Referenties
Zowel theorie als praktijk is prima

Zet je op een toepasbare manier aan het denken

ook interessant voor u

Incompany

Deze cursus liever met uw eigen team en op maat bij u op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • U bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • U bepaalt de data van de training

Ook interessant voor u

Vragen over de Cursus?

Meer weten?

Heeft u nog vragen of wilt u persoonlijk studieadvies? We staan u graag te woord over de mogelijkheden. Via onderstaand contactformulier kunt u contact opnemen met de klantenservice. Wilt u direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Ronald Koppers
Ronald Koppers
Programmamanager, Berghauser Pont Academy
 
U kunt contact opnemen met Ronald Koppers via 06 11 880 859 of via ronald@berghauserpont.nl