E-cursus

€ 149,-

E-cursus Basis Klimaatadaptatie


  •  Overzicht van wat klimaatadaptatie inhoudt, wat voor maatregelen en tools we kunnen inzetten en hoe we dit binnen organisaties kunnen voormgeven
  • Online thuis of op kantoor in je eigen tempo
  • 6 lessen, elke les is een mix van, theorie, verhelderende webcolleges, en vragen
  • Na afloop toets en certificaat
  • 2 studie-uren

Inleiding

Om met de steeds extremere klimaatveranderingen om te gaan moeten we ons gaan aanpassen. Door grotere regenbuien, hetere zomers en lange periodes van droogte staan we voor grote uitdagingen. Niet alleen het aanpassen van de gebouwde omgeving maar ook ons gedrag is van belang.

Inhoud en resultaat

Het doel van deze e-cursus is om je te laten kennismaken met wat klimaatadaptatie inhoudt. We geven je inzicht in wat er allemaal in onze mogelijkheden ligt. Verder kom je er ook achter welke partijen er bij klimaatadaptie betrokken zijn en hoe je dit binnen jouw eigen organisatie kan vormgeven.
Na een globaal overzicht zullen we gaan inzoomen. Je komt er achter welke maatregelen er zijn en welke tools je kunt gebruiken om te bepalen welke maatregel bij jouw probleem past.

De e-cursus is online te volgen via een computer, tablet of smartphone. De e-cursus wordt aangeboden via het leerplatform AnewSpring (voor tablet of smartphone kan de app worden gedownload). Je logt in en start met de lessen, waarbij je in eigen tempo de 6 lessen volgt. Elke les is een mix van theorie, casuïstiek, webcolleges, toetsvragen en achtergrondmateriaal.

Op je persoonlijke overzichtspagina kan je gedurende de cursus je kennisopname en voortgang bijhouden. Daardoor kan je ook goed zien welke onderwerpen uit de cursus wellicht nog extra aandacht nodig hebben.

Na afronding van alle lessen volgt een toets. Als je slaagt kan je direct zelf een certificaat uitprinten.

Daarnaast krijg je beschikking over de Memotrainer. Dit is een interactieve tool, waarmee je je kennis actueel houdt tijdens en na de e-cursus. Je ontvangt dan iedere week 8 digitale vragen via je smartphone, tablet of computer.

E-cursus plus Kennisbank

Tegelijk met de E-cursus krijg je ter ondersteuning ook direct toegang tot de Kennisbank van PONT | Klimaat, met daarin wetgeving, jurisprudentie, nieuws en achtergrondmateriaal. Deze kan je tijdens de e-cursus raadplegen, maar ook om soms even wat verder te kijken met betrekking tot een onderwerp. De kennisbank blijft beschikbaar zolang je bezig bent met de cursus en vormt een uitgebreide bron van informatie en verdieping.

Partners

Deze e-cursus is ontwikkeld in samenwerking met experts uit het veld. Dit zijn Floris Boogaard en Thomas Klomp. Hieronder zie je hun profiel uitgebreider besproken.

Doelgroep

Deze e-cursus is bestemd voor iedereen die in het publieke domein met klimaatadaptatie in aanraking komt. Vooral voor beleidsmedewerkers duurzaamheid bevat deze e-cursus essentiële informatie.
Daarnaast is de cursus interessant voor adviesbureaus, en advocatenkantoren die meer willen weten over klimaatadaptatie

Programma

Les 1: Inleiding klimaatverandering en effecten op Nederland en de regio

Dat het klimaat verandert is ondertussen meer dan duidelijk. We gaan in deze cursus daarom niet in op de oorzaken van klimaatverandering. We kijken echter wel wat de effecten van klimaatverandering op de wereld zijn, op ons kleine Nederland en op het regionale niveau.

Les 2: Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie

Het Rijk, provincies, gemeenten, waterschappen, Rijkswaterstaat en verschillende maatschappelijke organisaties werken sinds 2014 samen aan het Nationaal Deltaprogramma. In deze les nemen we je mee in wat er dit programma beschreven staat.

Les 3: De organisatie van klimaatadaptatie

Uit de vorige lessen is gebleken dat er vanuit werkregio’s gewerkt wordt aan het vormgeven van de verschillende plannen. Maar een werkregio bestaat uit meerdere organisaties. Gemeenten, waterschappen, provincies bijvoorbeeld. Hoe ga jij er nu in jouw organisatie voor zorgen dat klimaatadaptatie de aandacht krijgt die het verdient?

Les 4: Maatregelen

Klimaatadaptatie kent technische en niet-technische maatregelen. In deze les staan we stil bij een tiental klimaatadaptieve maatregelen die veel in Nederland worden toegepast

Les 5: Tools

Hoe breng je klimaatadaptatie in de praktijk? De afgelopen jaren zijn er vanuit het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie en andere organisaties meer dan 100 verschillende hulpmiddelen ontwikkeld. In deze les bespreken we twee van deze hulpmiddelen.

Les 6: Tips en trucs

Je weet nu wat klimaatadaptatie is en hoe het in elkaar zit. Je weet hoe dit doorwerkt in de organisatie. Je weet welke maatregelen je kan toepassen en waar je tools en aanvullende kennis haalt. In deze laatste les nemen we je nog mee langs enkele tips en trucs.

Docenten

Thomas Klomp
Zelfstandig adviseur Klimaatadaptatie
 
Thomas Klomp is een extreem-weer-freak. Hij wil weten wat extreem weer doet met de omgeving en wat de omgeving doet met extreem weer. Met ruim 10 jaar gemeentelijke ervaring op het gebied van stedelijk water en klimaatadaptatie op zak werkt hij momenteel als zelfstandig adviseur voor het DPRA in het team Samen Klimaatbestendig. Daarnaast is hij (gast)docent bij stichting Wateropleidingen en stichting Rioned voor grondwater, klimaatadaptatie en stedelijk water. Thomas brengt op een laagdrempelige, open en humoristische manier de nut en de noodzaak van samenwerken in klimaatadaptatie over.
 
Floris Boogaard
Consultant en onderzoeker
Floris is gepromoveerd aan de TU Delft op het gebied van ‘regenwaterkwaliteit en internationale klimaatadaptatie’. Hij is momenteel consultant bij Deltares, onderzoeker bij het Global Center on Adaptation en lector Ruimtelijke Transformaties - Water bij het Kenniscentrum Noorderruimte van de Hanzehogeschool Groningen. Onderzoeksfocus: (inter)nationale klimaatadaptatie in de praktijk, mappen en monitoren van watersystemen en klimaatactie. Deltares - Enabling Delta Life Deltares is an independent knowledge institute for applied research in the field of water and subsurface with five areas of expertise.

Materiaal

  • U krijgt zes maanden lang de mogelijkheid om de e-cursus te voltooien.

Gedurende de gehele looptijd van zes maanden heb je ook toegang tot de digitale kennisbank Pont | Klimaat . Hiermee krijgt u toegang tot het dossier met alle relevante achtergrondinformatie rondom uw cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.
Verder krijgt u met Pont | Klimaat gratis toegang tot dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 2 studie-uren rekenen.

BP Studieuren22

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

  • € 149,-
    •  Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
    • U krijgt zes maanden toegang tot de e-cursus en de documentatie sectie  
Aanmelden

Referenties

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

  • De training is altijd maatwerk
  • Je bereikt als team hetzelfde niveau
  • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
  • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
  • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Floortje Grooten
Vakredacteur, Pont Academy
U kunt contact opnemen met Floortje via floortje@berghauserpont.nl