Inleiding
Nederland kent een grote en urgente woningbouwopgave. Het lukt te veel mensen niet om een goede en betaalbare woning te vinden. Dit zorgt voor lange wachtlijsten en een extra hoge druk op de huisvesting. Dit maakt twee dingen duidelijk:
- het is nodig om het bouwen van woningen te versnellen en
- er is behoefte aan een structureel inzetbare flexibele woningvoorraad die plotselinge schommelingen in vraag en aanbod kan opvangen.
Omdat reguliere woningbouw een lange doorlooptijd kent, zet het kabinet in op flexwoningen. Die worden sneller gebouwd én kunnen ook op tijdelijk beschikbare locaties worden geplaatst. Bovendien is de realisatie ervan vanwege het innovatieve ontwerp- en productieproces duurzaam en van goede kwaliteit.
De flexwoningen komen op plekken waar de nood hoog is. Alle spoedzoekers, zoals starters, studenten, jongeren, Oekraïense ontheemden, statushouders, dak- en thuislozen, gescheiden personen en mensen met financiële problemen, kunnen in deze woningen terecht. Om het verschil te maken voor woningzoekenden en de versnelling te realiseren, is het belangrijk dat de flexibele woningvoorraad zo snel mogelijk wordt gerealiseerd.
Bij realisatie van flexwoonprojecten moet onder meer gebruik gemaakt worden van het instrumentarium dat de Wro, Wabo en Crisis- en herstelwet (en per 1 januari 2024 de Omgevingswet) te bieden heeft. Omdat flexwoonprojecten meestal langer dan 10 jaar moeten staan in verband met een haalbare businesscase en/of omdat vaak sprake is van stedelijke ontwikkelingsprojecten, is de zogenaamde kruimelafwijking (waarvoor een reguliere procedure geldt) meestal geen oplossing. Doorgaans wordt dus teruggevallen op zwaarder instrumentarium, net als bij permanente woningbouw.
Hoe kan dan toch gekomen worden tot versnelling van procedures?
Inhoud en resultaat
Deze cursus geeft inzicht in de procedurele en materiële ruimtelijke afwegingen die moeten worden gemaakt om versnelling te realiseren bij (flex)woonprojecten. Alle “ins and outs” van met name het ruimtelijk juridisch projectmanagement ten behoeve van de snelle realisatie van (tijdelijke) huisvesting komen aan de orde.
Na afloop kun je weloverwogen keuzes maken over het ruimtelijk regelen van flexwonen en kun je de verschillende procedures en stappen doorlopen om te komen tot de benodigde vergunningen en toestemmingen. Ook heb je adequate juridische kennis opgedaan om in de dagelijkse praktijk verder vooruit te komen.
Doelgroep
De doelgroepen binnen gemeenten en provincies zijn: beleidsmedewerkers RO/wonen, vergunningverleners bouwen, RO-juristen, VTH-juristen, juristen grondzaken, projectleiders (tijdelijke) huisvesting. Dit zijn alle betrokken medewerkers binnen de keten van het realiseren van (tijdelijke) huisvesting.
Maar de cursus is ook geschikt voor woningcorporaties, projectontwikkelaars en bouwbedrijven.