Aanleiding
De woningcrisis neemt in hevigheid toe. Tegelijk dreigt het gevaar van vertragingen in de bouw en het uitblijven van investeringen door marktpartijen. Er is een tekort aan bouwgrond, de prijzen in de bouw stijgen. Desondanks streeft de regering naar 900.000 woningen erbij in 2030. De regering kijkt vooral naar gemeenten en woningcorporaties. Het streven per gemeente is 30% sociaal en 40% middenhuur. Er moet meer regie vanuit het Rijk komen. De instrumenten uit de Omgevingswet en de Woningwet worden nóg belangrijker.
De Omgevingswet zal per 1 januari 2024 in werking treden. Met de Wet versterken regie volkshuisvesting wordt die alweer aangepast. Die wet legt een koppeling tussen de Omgevingswet en verschillende andere wetten, waaronder de Woningwet. Een logische koppeling omdat gemeenten en woningcorporaties met beide wetten te maken krijgen bij hun bouwopgaven. Er worden ingewikkelde wetten veranderd en aan elkaar gekoppeld.
- Weet u hoe die ambitieuze bouwopgaven ondanks de wijzigende en ingewikkelde wet- en regelgeving behaald kunnen worden?
- Welke instrumenten kunt u gebruiken om de bouw van woningen te versnellen?
- Hoe kunnen gemeenten, woningcorporaties en marktpartijen hierin samenwerken?
- Waarom worden zorginstellingen door de regering in het woondossier betrokken?
Inhoud en resultaat
In deze cursus worden alle aspecten van het wonen in samenhang bekeken. Via de Wet versterken regie volkshuisvesting, maar ook in de aanloop daarnaartoe op basis van de huidige Omgevingswet en de Woningwet. De belangrijkste thema’s die belangrijk zijn voor het plannen en realiseren van woningen worden bekeken. Er wordt ingezoomd op de actuele discussies en ontwikkelingen rond het woondossier. Vanuit het heldere overzicht dat met de cursus wordt geboden, ontstaat een goed overzicht over de mogelijkheden die de wetten bieden.
Doelgroep
Deze cursus is voor alle partijen die een stevige basis onder hun kennis over het plannen en realiseren van woningbouw willen leggen. Partijen die te maken krijgen met de samenwerking tussen gemeenten en woningcorporaties en die inzage willen krijgen in de huidige en toekomstige mogelijkheden met het volkshuisvestingrecht en het omgevingsrecht. Primair zijn dat medewerkers van gemeenten, provincies en woningcorporaties, maar ook projectontwikkelaars die met sociale huur en middenhuur te maken hebben, kunnen veel inzicht verwerven met deze cursus.
Samenvattend is de cursus bestemd voor:
- beleidsmedewerkers en juristen volkshuisvesting/wonen bij gemeenten
- beleidsmedewerkers en juristen volkshuisvesting/wonen bij provincies
- juristen en beleidsmedewerkers van woningcorporaties
- bestuurders / toezichthouders van woningcorporaties
- projectontwikkelaars