Inleiding
Vergaderen tot in de kleine uurtjes. Vergaderingen, die een herhaling zijn van wat al besproken was. Ordedebatten die voor inwoners niet te volgen zijn. Insprekers waar beleefd naar wordt geluisterd terwijl de standpunten al bepaald zijn. Wethouders die de vergadertijd lijken te kapen.
Een kleine greep uit de ervaringen van raadsleden, griffiers, maar ook van inwoners. Vergaderen zoals het eigenlijk niet zou moeten. Raadswerk is zo niet erg “goed, leuk en behapbaar”. Maar hoe lukt het hier verandering in te brengen?
In het najaar van 2004 ontwikkelde Hans Peet het Voorster vergadermodel. Het eerste model dat gebaseerd was op wat later bekend werd als het BOB-model. Organisatie van de vergaderingen langs de lijnen van de stappen om tot een besluit te komen.
Dit BOB-model is vertrekpunt voor deze 1-daagse cursus. Hierin gaan we niet alleen in op de werking, de valkuilen en de vele variaties van dit vergadermodel, maar werken we vanuit een bredere kijk op efficiënt vergaderen. Daarvoor is meer nodig dan een goed vergadermodel, zoals sturen op de rol van de raad en het college en vorm geven aan de agenda van de raad (“waar besteedt de raad zijn tijd aan?”).
Inhoud en resultaat
Deze cursus is niet alleen zenden, het is interactief. Met elkaar brengen we in kaart waar je tegen aan kunt lopen rond vergaderingen van de gemeenteraad. Wat zijn de ervaringen, wat zijn eventueel achterliggende oorzaken en is daar wat aan te doen? Waarom lukt dat bij de een beter dan bij de ander? We leren van elkaar, en gaan aan de slag met de opgaven.
We bespreken voorbeelden en vragen die leven binnen de groep. Met elkaar vormen we een beeld van wat er nodig zou zijn om jouw raad stappen verder te helpen. Je ontwikkelt een eerste plan om met jouw raad het goede gesprek aan te gaan en met jouw raad een vergadervorm te ontwikkelen die past bij jouw raad.
Gezien de complexiteit van het veranderen van de werkwijze van de raad, vinden we het belangrijk om elkaar na deze dag niet uit het oog te verliezen. De docent is beschikbaar als klankbord als je aan de slag gaat en we houden actief contact met elkaar.
Aan het einde van deze cursus:
- ken je alle ins en outs van vergadermodellen
- doorzie je wat er nodig is om een model succesvol te laten functioneren
- heb je een eerste plan om met jouw raad aan de slag te gaan
- heb je anderen om op terug te vallen als je met jouw raad het veranderproces bent gestart.
Voorafgaand aan de cursus krijg je een uitgebreid intakeformulier om je wensen, dilemma’s en praktijkvragen al vast aan te geven, zodat deze actief in de cursus meegenomen kunnen worden.
Doelgroep
Deze cursus is met name bedoeld voor:
- griffiers
- plaatsvervangend griffiers
- raadsadviseurs
- commissiegriffiers