Module 1: Vitaliteit Verblijfsrecreatie
De verblijfsrecreatie staat de laatste jaren volop in de aandacht. De sector groeit gestaag, zorgt voor veel werkgelegenheid en biedt toeristen een fijne vakantie. Maar er zijn ook aandachtspunten: niet-vitale bedrijven kampen met permanente bewoning, ondermijning en verpaupering. Vitale vakantieparken dragen hun onderneming over aan een nieuwe generatie en hebben te maken met een consument die veeleisender is dan ooit. Wij houden ons daarom intensief bezig met de vraag: ‘Hoe houden we de verblijfsrecreatie in Nederland vitaal?’.
Tijdens deze module geven wij u allereerst meer inzicht in het thema, het vitaliteitsmodel en hoe u de vitaliteit van de verblijfsrecreatie sector in uw gemeente, gebied of regio kunt toetsen. Daarnaast gaan we met u in op (landelijke) ontwikkelingen en vitaliteitsprogramma’s en staan we stil bij instrumenten die u kunt inzetten om de sector te (re)vitaliseren. De cursus is informatief en interactief. We gaan graag met u in gesprek over uw ervaringen, zodat we kunnen leren van elkaar.
De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema Vitaliteit Verblijfsrecreatie en meerdere accommodaties heeft getoetst en geholpen in revitaliseringsprocessen.
Module 2: Doelgroepen o.b.v. de Leefstijlvinder
De toerisme- en recreatiesector is volop in beweging, veranderingen volgen elkaar snel op en consumenten worden steeds veeleisender. Om mee te kunnen in deze dynamische sector is het van belang om goed inzicht te hebben in uw doelgroepen. Zeven leefstijlen laten zien waar mensen in hun vrije tijd of op vakantie behoefte aan hebben.
De één wil rust en regelmaat, de ander juist drukte en sensatie. Dankzij de leefstijlvinder weten we hoe de verschillende leefstijlen eruit zien en waar de betreffende doelgroepen in Nederland wonen. Wat zijn hun wensen en hoe kunt u hen het best bereiken?
Tijdens deze module leert u meer over het profiel en gedrag van de toerist en recreant in uw gemeente, gebied of regio met behulp van de Leefstijlvinder. Wie zijn deze bezoekers, wat trekt ze aan en hoe kan je nog beter inspelen op de wensen en verwachtingen van die specifieke óf een nieuwe doelgroep? We maken op een interactieve manier kennis met de Leefstijlen en maken de vertaling naar de praktijk.
De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in werken met de Leefstijlvinder. Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd is één van de officiële Leefstijlvinder partners en heeft meerdere tools en Leefstijlvinder testen (mede) ontwikkeld, waaronder de Leefstijlvinder natuurbeleving toolkit.
Module 3: Waardevol toerisme: balans tussen druk- en draagkracht, bewoners betrekken
De toerismesector groeit hard en bereikt recordhoogtes in 2030. Dit biedt enorme kansen voor gemeenten, regio’s en provincies. Natuur en erfgoed vormen vaak hét motief om een regio of voorziening te bezoeken. Denk aan het centrum van Amsterdam, de Wadden, Kinderdijk, de Noordzeekust of de Veluwe; alle UNESCO Werelderfgoed of natuur.
Door natuur en erfgoed beter te ontwikkelen, met aandacht voor de leefbaarheid, en beleefbaar te maken, wordt Nederland (nog) aantrekkelijker voor recreanten en toeristen. Tegelijkertijd zijn er regio’s die met krimp te maken hebben: minder inwoners, een afname van voorzieningen en economische aantrekkelijkheid. Recreatie en toerisme stimuleren is één van de manieren om een krimpregio aantrekkelijk te houden.
Hoe kan recreatie en toerisme zich in balans met de leefomgeving ontwikkelen? Sturen op balans vraagt om een aanpak op maat:
- kansen benutten
- inzicht in balans van bestemmingen (fysieke draagkracht, leefbaarheid inwoners)
- nieuwe modellen rondom de verdeling van lusten en lasten
Tijdens deze module krijgt u meer inzicht in het waardevol toerisme gedachtegoed, hoe u kunt sturen op balans, druk en draagkracht en bewoners kunt betrekken bij toeristisch- recreatieve ontwikkelingen. In deze interactieve cursus delen we graag onze ervaringen met u en gaan we in gesprek met elkaar. Hoe geeft u invulling aan waardevol toerisme? Hoe zorg je voor balans en hoe creëer je meerwaarde? Wat zijn de kansen en wat zijn uitdagingen?
De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema waardevol toerisme. Het Bureau voor Ruimte & Vrije Tijd heeft veel ervaring met dit thema en onder andere meegewerkt aan een groot onderzoek in de Metropoolregio Amsterdam over druk en draagkracht.
Module 4: Visievorming
De vrijetijdssector is volop in ontwikkeling en behoort tot de snelst groeiende economieën van ons land. Waarschijnlijk geeft het beleidsstuk dat jaren geleden door u is vastgesteld niet meer de antwoorden op de vragen van vandaag. Want er zijn volop kansen, maar ook de nodige uitdagingen. Dit vraagt om een heldere visie, waarin u bijvoorbeeld bepaalt wat er nodig is om meer bezoekers te trekken of bezoekers juist beter te spreiden. En hoe toerisme en recreatie optimaal kan bijdragen aan het creëren van een fijne leefomgeving en stimuleren van de lokale economie.
Een heldere visie helpt u om een koers uit te zetten en met elkaar, zowel overheden, ondernemers als andere belanghebbenden, keuzes en afspraken te maken.
Tijdens deze module geven wij u meer inzicht in hoe u een visie of beleidsnota kunt opstellen. Welke stappen kunt u doorlopen, waar kunt u welke informatie vinden en hoe zorgt u voor voldoende draagvlak. In deze interactieve cursus delen we graag onze ervaringen met u en gaan we in gesprek met elkaar.
De cursus wordt verzorgd door een ervaren onderzoeker / adviseur die gespecialiseerd is in het thema visievorming.