Workshop

€ 345,-

IT contracten opstellen en beoordelen


 • Ontdek de belangrijkste pijnpunten uit IT contracten
 • Leer over de marktstandaarden van de belangrijkste bepalingen bij IT contracten, zoals aansprakelijkheid en IE
 • AI en de gevolgen voor IT contracten (aanpassen NDA, vragen op gebied van privacy en IE)
 • Aan de slag met de hoofdlijnen van het juridisch kader

Inleiding

Een goed IT contract betekent niet per se een goed project, maar een slecht IT contract draagt bijna altijd bij aan het falen ervan. IT is immers overal: Veel zakelijk verkeer vindt online plaats, kernactiviteiten worden vanuit de cloud ondersteund en machines worden slimmer.
Wat betekent bijvoorbeeld AI voor jouw IT contracten? De (komende) Europese wetgeving, waaronder de AI Act, zal steeds meer eisen gaan stellen aan AI, o.a. met betrekking tot testdata, transparantie en de controle van uitkomsten door natuurlijke personen. In contracten zal daar rekening mee moeten worden gehouden, dit zie je al in de nieuwe vrijwaring van Microsoft. Hoe pas je een NDA aan? Hoe ga je om met AI en privacy/IE ?

Hoe zorg je voor voldoende zekerheid, maar ook voor de flexibiliteit die IT en IT-ers nodig hebben?
Daar gaan onze docenten Polo van der Putt (Vondst advocaten) en Menno Weij (BDO) je mee helpen. Tijdens deze cursus krijg je een goed beeld van hoe zo’n ‘goed contract’ er in de werkelijkheid uit moet zien. 

Inhoud en resultaat

We beginnen met een korte bespreking van enkele uitgangspunten die van belang zijn voor IT contracten, zoals de vrije contractuitleg, overeenkomst van opdracht, wanprestatieregeling, boeteregeling en aansprakelijkheidsregeling.
Ook gaan we in op E-commerce wetgeving. Daarnaast kijken we naar het klassieke onderscheid tussen hardware, software en diensten. Verder behandelen we de actuele vragen rondom IT contracten, zoals de vraag hoe je je contracten aanpast aan de nieuwste AI ontwikkelingen.
Uiteraard staan we ook uitgebreid stil bij de inhoud van het contract zelf. Welke fouten worden in de praktijk het meest gemaakt en wat kunnen we daar van leren? Denk aan: scope, budget, planning, kwaliteit, (intellectueel) eigendom en gevolgen wanprestatie.

Na deze cursus weet je hoe je zelf een goed IT contract opstelt en welke valkuilen je moet vermijden.  

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor:

 • Bedrijfsjuristen
 • Inkopers
 • Managers IT
 • Privacy Officers (PO)
 • Functionarissen gegevensbescherming (FG)

en anderen personen die belast zijn met het opstellen en beoordelen van IT contracten.   

Programma

13:30-16:45 uur

13:00: aanvang 

13:30 uur: start cursus

 • Juridisch kader
 • Hardware/software/diensten
 • Trends: agile, cloud, AI
 • Aandachtspunten
 • Recap: belangrijkste contractbepalingen

16:45: einde cursus

Docenten

Menno Weij
Partner Tech & Privacy Law BDO Legal
Menno Weij heeft Nederlands Recht (civiel- en strafrecht) gestudeerd aan de Universiteit Leiden. Vervolgens is hij ruim 20 jaar werkzaam geweest als “tech advocaat”. Sinds december 2018 werkt Menno als Legal Counsel bij BDO Legal, binnen het team “Tech & Privacy Law”. Menno staat als organisaties en ondernemingen bij op het gebied van informatietechnologie, intellectueel eigendom, privacy en e-Commerce. In 2001 heeft Menno met goed gevolg de postdoctorale opleiding ICT-recht aan de Grotius Academie afgerond. Naast BDO, is Menno bestuurslid van de NVVIR en redacteur bij het Tijdschrift voor Internetrecht. Menno is voorts co-founder van IncPlus en van VraagHugo. Menno is commissaris bij het Security of Things Fund.
Polo van der Putt
Partner IT -en sourcing bij Vondst Advocaten
 
Polo van der Putt leidt de IT- en sourcingpraktijk van Vondst. Polo is advocaat sinds 1996. Polo’s praktijk concentreert zich op de contractpraktijk, zowel in nationale als internationale setting. Een belangrijk deel van zijn praktijk bestaat uit het begeleiden van cliënten in conflictsituaties. Hij procedeert regelmatig. Daarnaast is hij gespecialiseerd in privacyrecht. Ook houdt hij zich met enige regelmaat bezig met e-commerce. Polo is bestuurder en arbiter bij de Stichting Geschillenoplossing Automatisering. Polo is hoofdredacteur van het Tijdschrift voor Internetrecht.

Materiaal

Je ontvangt de presentatieslides van de cursus, dit voorafgaand aan dan wel achteraf aan de bezochte cursus. Mogelijk is er aanvullend digitaal materiaal.

Verder krijg je 1 maand gratis toegang tot de gehele digitale kennisbank Data&Privacyweb Pro tot een maand na de cursussen. Hiermee verkrijg onder meer volledige toegang tot het themadossier Informatiebeveiliging. Zo kun je voor, tijdens en na de cursus continu leren.

Ook krijg je met Data&Privacyweb Pro toegang tot de overige dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 3 studie-uren rekenen.

BP Studieuren33

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 345,-
  • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
  • Prijs is inclusief complimentary koffie en thee
Aanmelden

Referenties
Voor deze nieuwe cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Ook interessant voor jou

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Daniëlle Weisz
Adjunct-uitgever Data&Privacyweb, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Daniëlle via danielle.weisz@berghauserpont.nl