Online cursus + 1-daagse cursus

€ 661,16

DPIA basis en verwerkersovereenkomsten opstellen


 • Volledig overzicht juridisch kader DPIA’s: rechten en plichten
 • Workshop verwerkersovereenkomsten opstellen
 • Cursuspakket bestaande uit de e-learning DPIA en de cursus Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten

Inleiding

Met het cursuspakket DPIA basis en verwerkersovereenkomsten opstellen leer je een DPIA uitvoeren en kom je erachter hoe een goede verwerkersovereenkomst eruit ziet. 
Het pakket bestaat uit twee cursussen: de e-learning DPIA en de cursus Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten. 

Inhoud en resultaat 

Wanneer is een DPIA verplicht en welke eisen gelden voor de inhoud daarvan? Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering en wat is de rol van de Functionaris Gegevensbescherming (FG) daarin?

Deze vragen worden beantwoord in de e-learning DPIA, die je online en in je eigen tempo volgt. Na afronding van de e-learning DPIA heb je een compleet en duidelijk overzicht van het theoretisch en juridisch kader van DPIA’s.

Met de cursus Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten leer je hoe je een goede verwerkersovereenkomst opstelt. We starten met het juridisch kader en gaan dan aan de slag met een aantal modelcontracten. Voorbeelden uit de praktijk laten zien hoe het (niet) moet en wat we daar van kunnen leren. 

 Zowel onze losse cursussen als onze cursuspakketten komen in aanmerking voor het STAP-budget. Meer informatie/losse aankoop van:
- E-learning DPIA
- Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten

Doelgroep

 Dit cursuspakket is interessant voor:

 • bedrijfsjuristen, FG’ers, Privacy Officers en privacyadviseurs bij bedrijven en overheden die zich bezighouden met (het uitvoeren van) DPIA’s en cameratoezicht;
 • CISOs, medewerkers van beveiligingsbedrijven, IT ‘ers, managers en bestuurders die zich willen verdiepen in de juridische aspecten van DPIA’s en cameratoezicht. 

Programma

Cursus 1 | E-learning DPIA - online en in eigen tempo (ook na cursus 2 te starten), ontwikkeld met Sander van de Molen (PrivacyCompany) en Francis Joung

De volgende onderwerpen worden tijdens de e-cursus DPIA behandeld:

 • Hoe bepaal je of een DPIA verplicht is en (hoe) moet je dit vastleggen?
 • Waaraan moet een DPIA minimaal inhoudelijk voldoen?
 • Welke normen en regels gelden er voor het uitvoeren van DPIA’s?
 • Uitleg (en toepassing) van praktische DPIA modellen.
 • Wat is de verhouding tussen een DPIA en verantwoordingsplicht?
 • Wie is verantwoordelijk voor de uitvoering en wat is de rol van betrokkenen en de FG?


Cursus 2 | Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten – fysiek gegeven door Tineke van de Bunt (Vondst advocaten)

13:00-13:30 uur

Ontvangst en registratie

13:30-15:00

Blok 1

 • De vereisten bij opstelling en verstrekking van een privacy overeenkomst.
 • Privacy-contractering: relevante algemene wettelijke bepalingen uit het Burgerlijk Wetboek en de rechtspraak.

Mr. Tineke van de Bunt

15:00-15:15 uur

Pauze

15:15-16:45 uur

Blok 2

 • De wisselwerking tussen de hoofdovereenkomst voor de levering van producten en diensten en de verwerkersovereenkomst.
 • Aanbevelingen van de Autoriteit Persoonsgegevens en voorbeelden uit modelcontracten.
 • Uitdagingen uit de praktijk. 

Mr. Tineke van de Bunt

Docenten

Francis Joung
Jurist
 
Mr. J.F.A. (Francis) Joung CIPP/E is van huis uit jurist en is vanaf 2002 tot 2016 in verschillende rollen als privacy specialist in de financiële sector werkzaam geweest, onder meer als bedrijfsjurist en compliance officer. Francis adviseert vanaf 2016 als privacy consultant cliënten in diverse branches, waaronder universiteiten, financials, energieleveranciers en gemeenten om hun organisatie en processen privacy compliant te maken, maar ook praktisch en werkbaar te houden. Hij verzorgt het complete pakket, dus vanaf de (risico)analyse, het opstellen van beleid en procedures tot en met de implementatie daarvan. Francis is ook actief als Functionaris Gegevensbescherming en Privacy Officer. Hij heeft meer dan 2500 uur ervaring met DPIA’s in uiteenlopende sectoren.
Sander van de Molen
Jurist
 
Mr. A.C.M. (Sander) van de Molen CIPP/E is jurist en privacy professional. Hij is mede eigenaar van PrivacyPeople en PrivacyTeam. Sander heeft veel ervaring op het gebied van compliance en privacy vraagstukken en helpt klanten in diverse branches, zoals de zakelijke dienstverlening, financials, onderwijs en zorg/welzijn. Zo is hij voor meerdere partijen werkzaam als FG en voert hij audits en nulmetingen uit. Tevens ondersteunt hij klanten met DPIA’s. Eén van zijn specialiteiten is het aantoonbaar maken van naleving van wet- en regelgeving. Zo heeft hij onder andere EasyPrivacy® ontworpen. EasyPrivacy® is software (as-a-service) om privacy als proces te borgen en de naleving te monitoren en aantoonbaar te maken.
Tineke van de Bunt
Advocaat bij Vondst advocaten
Tineke van de Bunt is advocaat bij Vondst advocaten, en werkzaam op het gebied van het (IT) contractenrecht, privacyrecht en e-commerce. Tineke houdt zich voornamelijk bezig met het adviseren over IT, data, privacy en e-commerce gerelateerde vraagstukken, en het opstellen en beoordelen van privacy contracteren, algemene voorwaarden en commerciële contracten. Ook adviseert Tineke bijvoorbeeld over het melden van datalekken, en privacy gerelateerde informatieverzoeken en onderzoeken door de toezichthouder. Tineke publiceert en doceert regelmatig over IT- en privacy gerelateerde onderwerpen.

Materiaal

Voor de cursus Verwerkersovereenkomsten opstellen: aandachtspunten en actualiteiten ontvang je de presentatieslides die bij de cursus worden getoond. Mogelijk is er aanvullend digitaal materiaal. Ten behoeve van de e-learning DPIA krijg je het boek Handboek voor DPIA’s, Theorie en praktijk over DPIA’s voor niet-juristen (t.w.v. €59,95) thuisgestuurd.

Verder krijg je 6 maanden gratis toegang tot de gehele digitale kennisbank Data&Privacyweb Pro. Hiermee verkrijg volledige toegang tot o.m. de het themadossier DPIA met alle relevante achtergrondinformatie rondom de twee cursussen. Zo kun je voor, tijdens en na de cursussen continu leren.

Ook krijg je met Data&Privacyweb Pro toegang tot de overige dossiers, digitale boeken van Berghauser Pont Publishing en het gehele jurisprudentie archief.

Studiepunten

Studiepunten en -uren

Voor deze cursus/opleiding kun je 6 studie-uren rekenen.

BP Studieuren66

Aanmelden

Datum, Locatie en Prijs

 • € 661,16
  • Genoemd bedrag is exclusief 21% btw
  • Prijs is inclusief complimentary lunch, koffie en thee
Aanmelden

Referenties

 Voor deze cursus zijn nog geen referenties beschikbaar.

ook interessant voor jou

Incompany

Deze cursus liever met jouw eigen team en op maat bij jou op kantoor? Dat kan! De voordelen van incompany op een rij:

 • De training is altijd maatwerk
 • Je bereikt als team hetzelfde niveau
 • Voorafgaand een vrijblijvend intakegesprek met de trainer(s)
 • Bedrijfsspecifieke situaties worden betrokken
 • Je bepaalt de data van de training

Meer weten?

Heb je nog vragen of wil je deze cursus incompany volgen?

Of wilt je persoonlijk studieadvies? We vertellen je graag wat de mogelijkheden zijn. Via onderstaand contactformulier kun je contact opnemen met onze klantenservice of ons salesteam. Wil je direct contact met de betreffende programmamanager? Bekijk dan de contactgegevens rechts.

Daniëlle Weisz
Adjunct-uitgever Data&Privacyweb, Berghauser Pont Academy
U kunt contact opnemen met Daniëlle via danielle.weisz@berghauserpont.nl